Gazete Vatan Logo

Bağ-Kur'lunun yüzünü güldürecek gelişme!

Bağ- Kur'lu esnafa, geçici veya sürekli iş göremezlik ödeneği imkanı sağlanıyor

Bağ-Kur'lunun yüzünü güldürecek gelişme!

Ekonominin vazgeçilmezi esnaf, sigorta konusunda genelde şansız. SSK'lıdan daha fazla prim ödeyerek emekli olmalarına rağmen daha düşük maaş alıyorlar. Mali zorluklar nedeniyle işyerini kapatsa, iflas etse işsizlik maaşı alamıyor. 60 gün prim yatıramazsa ne kendisi ne de ailesi devlet destekli sağlık yardımı alabiliyor. Bunca olumsuzluklara rağmen güzel gelişmeler de var. Çoğu Bağkurlu esnaf habersiz.

Böyle bir hakkı yoktu

Posta'dan Emin Turan'ın haberine göre; bunlardan bir tanesi Bağkurlu esnafa sağlanan geçici veya sürekli iş göremezlik ödeneği. Bağkurlu'nun Ekim 2008'e kadar böyle bir hakkı yoktu. Sosyal güvenlik reformuyla halk arasında 'istirahat ve rapor parası' olarak bilinen ve sadece SSK'lıların yararlandığı bu hak, Bağkurlu'lara da tanındı. Kendi nam ve hesabına çalışan Bağkurlu artık iş kazası ve meslek hastalığı hallerinde hastaneden rapor alıp istirahat ederse para alacak.

İstirahat parası almanın en önemli koşulu, iş kazası veya meslek hastalığı nedeniyle hastanede yatarak tedavi görmek ve rapor almak. Yani grip, nezle gibi rahatsızlıklardan dolayı çalışamayan Bağkurlu'ya para ödenmiyor. Ayrıca, Bağkurlu'nun rapor aldığı günden önceki 90 günlük sürede prim borcu olmayacak.

Haberin Devamı

Yasaya göre; şirket ortağ olan Bağkur'lu rapor parası alamazken, muhtarlar, esnaf ve tüccarlar bu paraya hak kazanıyor. Bağkurlu, rapor parası alabilmek için rahatsızlığı geçince üç gün içinde SGK'ya bildirim yapacak

Kim ne kadar alır?

İstirahat parası, kazanca yani aylık ödenen prime göre belirleniyor. Ödeme, raporun alındığı üçüncü günden itibaren başlıyor. En düşükten prim ödeyen esnafın günlük rapor parası ayakta tedavide 36.60 lira, yatarak tedavide 27.45 lira. Tavandan prim ödeyenin ise günlük rapor parası ayakta tedavide 238, yatarak tedavide ise 178 lira. 10 gün rapor alan esnaf SGK'dan en düşük 220 lira, en yüksek ise 1903 lira rapor parası alabilir. Rapor paraları, rapor bitim tarihinden itibaren 20-45 gün arasında ödeniyor. Para, her ayın 8-14'ü arasında Ziraat Bankası'na yatıyor. Kesin tarihi öğrenmek için 'Alo 170'i arayabilirsiniz. Ayrıca, 'turkiye.gov.tr' (e-devlet) üzerinden önce SGK hizmetlerini, ardından '4A/4B işgöremezlik ödemesi görme' seçeneklerin' tıklayarak sorgulama yapabilir ' ve ne kadar rapor parası alacağınızı görebilirsiniz.

Haberin Devamı