Gazete Vatan Logo

Bacaklarının yanına gömüldü

27 yaşındaki Şevket Çavdar’ın umut yolculuğu ne yazık ki kötü bitti. Çift kol ve çift bacak nakli yapılan genç, önceki gece hayatını kaybetti. Şevket dün, 13 yaşındayken elektrik akımında kaybettiği kol ve bacaklarının konulduğu mezara defnedildi

Bacaklarının yanına gömüldü

ANKARA Hacettepe Üniversitesi’nin dünyada bir ilke imza atmayı umduğu çift kol ve bacak nakli maalesef hazin bir şekilde sonuçlandı. Dolaşım bozukluğu sonucu yaşamını yitiren 27 yaşındaki Şevket Çavdar, Nevşehir’in Derinkuyu ilçesi Yazıhüyük beldesinde toprağa verildi. Türkiye’yi derinden sarsan Şevket, cenaze töreniyle de herkesi ağlattı. Gencin cenazesinin, 13 yaşındayken elektrik akımına kapıldığında kaybettiği kol ve bacaklarının yanına gömülmesi yürekleri sızlattı. Merkez Camii’nde kılınan cenaze namazında Nevşehir Müftüsü Yakup Öztürk’ün “Hakkınızı helal edin. Eksiğini Allah tamamlasın. Buraya katılan herkesten Allah razı olsun” sözleri de törene katılanları gözyaşlarına boğdu.
Bacaklarının yanına gömüldü

Askere gitmek için...

Kendisine ait özürlü otomobili bulunan Şevket Çavdar’ın komşularından Enver Topraktepe, genç adamın hayat dolu olduğunu söyledi: “Şevket, tekerlekli sandalyeyle dolaşıyor, televizyon seyredip internete takılıyordu. Kolları olmadığı için tuşları çenesiyle kullanıyordu. İnternete çok hevesliydi. İlkokul mezunu olmasına rağmen kendisini iyi yetiştirmişti. 13 yaşında bir arkadaşına yardım için gittiği elektrik işinde yüksek akıma kapılarak kol ve bacaklarını kaybetmişti. En büyük arzusu askere gidebilmekti. Organ nakline de o nedenle sıcak baktığını iyileştiği takdirde askere gitmeyi çok arzuladığını bana söylemişti.”

Koyu Cimbomlu’ydu

Belde mezarlığında toprağa verilen Şevket Çavdar’ın diğer komşusu Nurettin Aktaş da, “Şevket, köpek ve güvercinleri çok seviyordu. Fakat en büyük tutkusu Galatasaray’dı. Fanatik bir Galatasaraylı’ydı. Galatasaray ile ilgili tüm gelişmeleri, televizyon ve internetten takip ediyordu. Galatasaray maçlarını da naklen yayınlarda heyecanla seyrediyordu” diye konuştu.



Kolaysa bırak cano!

Yaşam dolu ve sevecen tavırlarıyla da çevresinde dikkat çeken bir kişilikte olduğu belirtilen Şevket Çavdar’ın internetteki sosyal paylaşım sitesi Facebook’ta paylaştığı şiirde ise umut dolu yaşamdan sanki bugünlere sesleniyordu...

Ben aşktan anlamam haa

Oysa bir bıçak değmiş gibi bölünmüş düşlerim...

(...) Uzat ellerini cano yarama dokun

Belki böyle sevmemeli bir insan

Sevmemeleri bu zaman da

Böyle ölümüne erkekçesine

Bir kartal olmamalı ömrün doruklarında

Böyle kanadı kırık zemheride

Gel de bu vahşi yanını

Bu en asil yanını

Kolaysa bırak cano

Kolaysa bırak...

BAĞIŞ YAPAN BABA ALKAN: Oğlumun bacak ve kollarını geri verin

Çeşme ilçesi Alaçatı beldesinde, geçirdiği trafik kazasında ölen 40 yaşındaki oğullarının organlarını bağışlayan aile, Çavdar’ın vefatıyla bir kez daha üzüldü. Ankara’dan gelen acı haberi alan anne Cemile Alkan, ”Şevket Çavdar’ın ölümü ile acımız bir kez daha tazelendi” dedi. Baba Kazım Alkan da “Oğlumuzun organları nakledilen Şevket Çavdar’ın hayatını kaybetmesine çok üzüldük. Bundan sonra dileğimiz yüzünü taşıyacak olan kişinin hayrını görmesi” diye konuştu. Aile olarak, yapılan nakilden başarılı sonuç alınamaması üzerine, oğullarının, Şevket Çavdar’ın ölümünden önce vücudundan geri alınan kol ve bacaklarının kendilerine iade edilmesi istediklerini belirten baba Alkan, ”Oğlumun organlarını burada defnetmek istiyoruz” dedi.

Hacettepe'den bu kez iyi haber geldi

Türkiye'nin ilk yüz nakli hastası Uğur Acar'dan kısa bir süre sonra ameliyat olan ikinci hasta Cengiz Gül de uyandı.
Hacettepe Üniversitesi'nden yapılan açıklamaya göre yüz nakli yapılan Cengiz Gül'ün uyandırıldığı ve sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi.

Haberin Devamı