Gazete Vatan Logo

Babasının oğlu!

Beşar Esad protestoların üçüncü ayında en büyük katliama imza attı

Hafız Esad’ın talimatıyla 1982’de düzenlenen askeri operasyonda 30 bin muhalifin katledildiği Hama’ya dün Beşar Esad’ın emriyle 60 tank ve zırhlı araç gönderildi. Çatılara sniperlar yerleştirildi

Esad karşıtı 500 bin kişilik dev gösterinin ‘intikamını’ alan Suriye askerleri 95 kişiyi öldürdü. Sokaklarda toplanmamış cesetler var. Keskin nişancılar kentte dehşet saçıyor, cesetlere yaklaşana kurşun yağdırıyor...

Arap Baharı’nın Libya’dan sonra en kanlı ayağı olan Suriye’de dehşet her geçen gün artıyor. Başbakan Erdoğan’ın Mayıs ayında yaptığı bir konuşmada, “Suriye’de yeni bir Hama katliamı görmek istemiyoruz” sözlerinden aylar sonra Hama, 30 yıl öncekine benzer bir katliama tanıklık ediyor. Suriye’de rejim karşıtı protestoların 3’üncü ayında, daha önce Beşar Esad’ın babası Hafız Esad’ın Suriye tarihinin en büyük katliamına imza attığı Hama kentinde cuma namazı çıkışında dev bir protesto gösterisi düzenlenmişti.

1 aydır kuşatma altındaydı

On binlerce kişinin Esad karşıtı pankartlar ve Suriye bayraklarıyla düzenlediği eylemin fotoğrafları da uluslararası basın tarafından dünyaya servis edilmişti. Bu görüntüler üzerine Esad, önce kentin valisini görevden aldı ardından da babasının izinden giderek yaklaşık 1 aydan bu yana kenti kuşatmış halde Hama giriş-çıkılarında bekleyen tanklarına “girin” emrini verdi. Dün sabaha karşı onlarca tank desteğindeki Suriye askerleri muhaliflerin başkenti konumundaki Hama kentine kuzey,güney, doğu ve batıdan 4 koldan girdi. Tanklar, şehre girer girmez rastgele ateş açmaya başladı.

Elektrik-su kesildi

Görgü tanıklarının ifadelerine göre, hem kentte hem de çevresinde erken saatlerden itibaren dakikada en az 3-4 tank atışı sesi duyulmaya başlandı. Kentin ana semtlerinde su ve elektrik protestoculara karşı caydırıcılık amacıyla kesildi. Askerler halkın kurduğu barikatları kaldırarak şehir merkezine doğru ilerlerken keskin nişancılar da elektrik kurumu binaları ile kentte bulunan hapishanenin çatısına konuşlandı. Operasyonun daha ilk saatlerinde 95 kişi rastgele açılan bu ateş sonucu hayatını kaybetti. Sokaklarda cesetler birikti. Cesetleri almak isteyenlere ise çatılardan keskin nişancılar tarafından ateş açıldığı belirtildi.

Gazetecilere sınırdışı




Katliam olasılığı nedeniyle dünyanın dört bir yanından Suriye’ye tepkiler yükseldi. İngiltere Dışişleri Esad’a “operasyonu derhal durdurma” çağrısı yaptı. Suriye’nin resmi haber ajansı SANA ise öldürülen kişilerin siviller değil, makineli tüfek ve havan toplarıyla askerlere ateş açan teröristler olduğunu ileri sürdü. Çatılardan ateş edenlerin de aynı kişiler olduğunu, askerin şehre halkı bu kişilerden kurtarmak için girdiğini duyurdu. Esad’ın daha önce ABD ve Fransız elçileri tarafından muhaliflere destek amacıyla ziyaret edilen kentte yeniden hakimiyeti kurana dek operasyona devam etme kararlılığında olduğu belirtiliyor. Hama’ya uluslararası basının girmesine izin verilmiyor. Rejim aleyhtarı haber yapan gazetecilerin çoğu da operasyon öncesinde sınırdışı edildi.

Ölü sayısı 1700’ü aştı

Hama’da operasyon devam ederken diğer kentlerde de sivil katliamları sürdü. Deir Ezzor’da 19, Harak’ta 6, Bukamal’da 1 kişi öldü. Böylece sadece dünkü saldırılarda Suriye genelinde ölen sivil sayısı 121 oldu. Avaaz adlı Suriyeli muhalif grubun verilerine göre Suriye’de 3 aylık eylem bilançosunda ölü sayısı 1700’ü aştı. 2918 kişi ise kayıp. Gözaltına alınarak işkence altında sorgulanan 26 bin kişiden 12 bin 617’si halen tutuklu bulunuyor.

Hama’da ne olmuştu

Beşar Esad’ın babası Hafız Esad 2 Şubat 1982 tarihinde kendisi için en büyük tehdit olduğunu düşündüğü İslamcı İhvan-ı Müslimin’in karargahı olan Hama kentine yüzlerce tank ve binlerce askeri gönderdi. Operasyonun gerekçesi geceyarısı Hama camilerinin minarelerinden rejime karşı ‘ cihad’ çağrıları yapılmaya başlanmasıydı. Kentte tam bir katliam yaşandı, 30 bine yakın kişi hayatını kaybederken Suriye ordusundan da 1000 asker öldü.

First Lady’nin memleketi dekuşatma altında

Hama’da başlayan operasyonun işaretleri ilk olarak bir başka büyük Sünni şehri olan Humus’ta başlayan harekatla gelmişti. Suriye lideri Beşar Esad’ın eşi Esma’nın doğduğu kent olan Humus’taki operasyonun, Esad’a yönelik muhalefeti kırmak amacıyla 2 ay önce konuşlandırılan askerlerin şimdiye kadar kentte düzenledikleri en şiddetli baskın olduğu belirtiliyordu. Humus, halen Suriye ordusunun kuşatması altında bulunuyor.

Haberin Devamı