Gazete Vatan Logo

Babasının ‘gözü kulağı’ olacak

ABD Başkanı Trump, en büyük çocuğu Ivanka’yı da Beyaz Saray ekibine dahil etti. Ivanka, bundan böyle babasına her türlü konuda danışmanlık yapacak.

Babasının ‘gözü kulağı’ olacak

Göreve başlamasından kısa süre sonra damadı Jared Kushner’i başdanışmanı olarak atayan ABD Başkanı Donald Trump, Kushner’le evli olan kızı Ivanka’ya da Beyaz Saray’da ofis tahsis etti. Avukatı Jamie Gorelick, Politico dergisine yaptığı açıklamada, 35 yaşındaki Ivanka’nın Beyaz Saray’ın ‘Batı Kanadı’ndaki bürosuna bu hafta taşınacağını belirtti.

Ivanka Trump’ın resmi bir görevinin bulunmadığını, ancak gizli olarak değerlendirilen bilgilere erişim hakkına sahip olacağını vurgulayan Gorelick, Başkan’ın kızına maaş da ödenmeyeceğini ve tüm hükümet yetkilileri için uygulanan etik kuralların onun için de geçerli olacağını söyledi.

Gorelick, Trump’ın görevine başlarken yemin etmeyeceğini kaydederek, “Başkanın büyük kızının, hükümette aktif şekilde yer alması yeni bir durum” dedi. Gorelick, Trump’ın sadece kadınları ilgilendiren konularda değil, geniş bir yelpazede danışmanlık yaparak babasının ‘gözü kulağı’ olacağını sözlerine ekledi.

Babasıyla yıllardır birlikte çalışan Ivanka, Trump’ın 20 Ocak’ta başkanlık koltuğuna oturmasının ardından sık sık Beyaz Saray’daki toplantılara katılmış, Kanada Başbakanı Justin Trudeau ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Washington ziyaretleri sırasında görüşmelerde bulunmuştu.

Haberin Devamı

Özel yetkisini kullandı

Federal yasalar, Amerikan başkanlarının yakın akrabalarını hükümet pozisyonlarına atamasına yasak getiriyor. Ancak Trump’ın, başkanlara tanınan ‘özel işe alma yetkisini’ kullanarak önce damadı Kushner’i, ardından da kızı Ivanka’yı göreve getirdiği belirtiliyor.

Ivanka, babasının göreve başlamasının ardından, kendi adını taşıyan giyim firmasındaki yöneticilik görevinden ayrılmıştı. Yeni dönemde Ivanka Trump markasının yabancı devletlerle anlaşma yapmasının yasak olduğu belirtiliyor.

Desteği yerlerde

Araştırma şirketi Gallup’un yaptığı son anket, Trump’ın 1945’ten bu yana ilk döneminde en az halk desteğine sahip Amerikan Başkanı olduğunu ortaya koydu. Ankete göre Trump’a destek veren ABD’lilerin oranı sadece yüzde 37. Trump’ın icraatlarını onaylamayanların oranı ise yüzde 58 çıktı.

Haberin Devamı