Gazete Vatan Logo

Babası Afganistan’da kendisi Suriye’de öldü

Suriye’nin Halep bölgesinde ABD ve 5 Arap ülkesinin düzenlediği hava saldırısında henüz 18 yaşında olan ve El Nusra örgütü saflarında savaştığı belirtilen 18 yaşındaki Şamil Uykız adlı Yalovalı bir gencin de hayatını kaybettiği ortaya çıktı. Ancak Uykız’ın çok farklı bir hikayesi var çünkü babası Mustafa Uykız da ABD’Nin 2010 yılında Afganistan’a düzenlediği hava saldırısında hayatını kaybetmişti.
Türkiye şampiyonu
Şamil Uykız’ın hayat hikayesine bakıldığında ilginç detaylar ortaya çıkıyor. Uykız 2010 yılında Türkiye Wushu Federasyonu tarafından Antalya’da düzenlenen Wushu şampiyonasında yıldızlar kategorisinde 45 kiloda Türkiye şampiyonu oldu. 8 yaşında bu spora başlayan Uykız babasının hayatını kaybetmesinden 10 ay önce madalyayı boynuna taktı. Sporda başarılı olan Uykız aynı zamanda Yalova Anadolu Öğretmen Lisesi’nde Bilgisayar Bölümü öğrencisiydi. Ancak Uykız’ın yakınlarından alınan bilgiye göre 16 yaşında okuldan ayrıldı.
‘Yardım ediyordu’
VATAN, Şamil Uykız’ın dayısı Yaşar Peçe’ye ulaştı. Peçe yeğeninin Suriye’de yalnızca yardım amaçlı bulunduğunu iddia etti: “Şamil zaman zaman Suriye’ye bazı gönüllü yardım kuruluşları aracılığı ile gidiyordu. Orada ise ekmek fırının da çalışıp yardım faaliyetlerine katılıyordu. Son olarak iki ay önce Türkiye’ye gelmişti. Orada hayır yaparak hayır duası kazandığını söylemişti.”

Haberin Devamı

KOD ADI EBU MUAZ
Baba Mustafa Uykız’ın uzun süre Ülkü ocakları ve Nizamı Alem ocaklarında başkanlık yaptığı öğrenildi. Ardından da bu teşkilatlardan da ayrılıp İslami hareketlere yöneldiği belirtildi. 2010 yılında ise Ekim ayında Taliban saflarında savaşırken ABD‘nin 14 bin kilometre öteden Nevada’dan yönettiği insansız hava araçları Predator’ların bombardımanı ile öldürüldü. Üç çocuk babası olan Uykız’ın kayınbiraderi Komudan Talut kod adlı Adem Peçe’nin de Çeçenistan’da öldürüldüğü ifade edildi. Mustafa Uykız’ın ayrıca Gürcistan’ın doğusundaki Pankisi Vadisi’ne gidip oradaki kamplarda eğitim aldığı da kaydedildi.

Haberin Devamı