Gazete Vatan Logo

Babacan uyardı! Ciddi risk...

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’dan iç tüketim uyarısı geldi. Babacan, “Büyümeyi iç tüketimle yaptığımızda problemler çok büyüyor. Onun için mutlaka yatırım, üretim, ihracatla büyümeliyiz. Evvela üretim yapmalı, ihracat yapmalı, gelir elde etmeli, hak etmeli, hak ettiğimiz refah seviyesini tatmalıyız. Üretmeden, gelir elde etmeden, hak etmeden refah seviyesini yakalama gayretine girdiğimiz takdirde Türkiye’yi ciddi riske sürükleyebiliriz. “ dedi.

Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) 13. Olağan Genel Kurulu’nda söz alan Babacan, konut ve otomobil harcamalarının arttığına işaret etti.

Babacan, “İstanbul’da yeni konutlar ve alışveriş alanlarının yapıldığını görüyoruz. Acaba o konutlarda oturacak kadar ürettik mi, o alışveriş alanlarından dünyanın en pahalı markalarını satın alacak kadar refahı hak ettik mi, yoksa hak etmeden mi alıyoruz? Burada evvela üretim, sanayi, alın teri, bilek gücü çok çok önemli. Aksi halde ‘güven var, finansman imkânı var. Borçlanayım harcayım. Borçlanayım, araba ithal edelim. En iyi otomobillere binelim. Bunlar sürdürülebilir trendler değil. Bunlarla ilgili tedbirler alıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin önünün açık olduğunu vurgulayan Babacan, şöyle devam etti:

“Yazılı dokümanlar uygulandığı takdirde ülkenin önü açık. Ama ilkelerden taviz verildiği, ana hatlardan sapma olduğu takdirde, söz verilen ya da yazılanlardan ayrı uygulamalarda bulunulduğu takdirde korkmak gerek. Ülkede güven var. Bu güven kolay elde edilmedi. Sözler verildi, tutuldu. Planlar açıklandı, uygulandı. Hedef konuldu, tutturuldu. Kurumlar ana ilkelerden taviz vermemeli, planlara uyumlu tavırlar takınmalı. Türkiye makul büyüme oranlarını elde eder. Ha cari açık var, ticaret açığı var. Ama bunlar çaresi olmayan problemler değil. Bunlarla ilgili yapabileceğimiz şeyler var. Kısa vadeli çareler var, bir de daha vadeli reformlar var. Bunlar yapıldığı takdirde Türkiye’nin önü açık.”

Dünya ekonomilerini de yorumlayan Başbakan Yardımcısı, ABD ve Avrupa’nın toparlanma eğilimine girdiğini anlattı.

Ali Babacan, Asya ülkelerinin büyüme oranlarının bir miktar indiğini dile getirirken, şunları kaydetti:


“Çin bundan böyle yüzde 9-10 değil, yüzde 7-8 büyüyecek. Hindistan yüzde 7-8 değil, yüzde 5-6 büyüyecek. 1990 dönemine ait Asya bunalımının tekrar edeceği iddiaları var. Bunların hakikate uymadığını ifade ettik. Asya ülkelerinin bütçe açıkları 1990 dönemine göre daha dar, borçları daha gerilerde, kurları daha esnek. Asya bunalımı ile ilgili iddialar abartılı. Son aylardan bu yana makul yorumlar da var.”

Babacan, dünya ekonomilerinde FED’in uygulamalarının önemli rolü olduğunu belirtti. Bu anlamda kurumu öngörülebilir olmaya, taahhütlerine uygun davranmaya davet etti.

TKBB 13. Genel Kurulu’nda katılım bankalarının önemine değinen Babacan, bu kurumların ekonomide ağırlığının arttığına temas etti.

Katılım bankalarının aktif büyüklüğünün 95,5 milyar lira, finans sektöründe payının yüzde 5,3 olduğunu bildiren Babacan, “Bu tatmin edici değil. Oranın yüzde 10 hatta yüzde 15 olması gerekiyor. Bu kurumlar sektöre önemli katkılar sunuyor. 11 senede nereden nereye geldiler. Onun için bizim sektöre katkı sunacak, güçlü sermayeli yeni katılım bankalarına kapımız açık. Bunlar sektöre yeni girebilir ya da sektörde bulunan oyuncularla ortak olabilir.” dedi.


Babacan, ilaveten katılım bankalarının yatırım kanallarından Sukuk ‘un ciddi talep aldığından söz etti.



Çırağan Sarayı’nda yapılan TKBB 13. Olağan Genel Kurulu’na Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mukim Öztekin de katıldı.

Katılım bankalarının yöneticilerinden ilgi gören genel kurulda TKBB ile İslam Kalkınma Bankası (IDB-Islamic Development Bank) İslami Araştırma ve Eğitim Enstitüsü’nün (IRTI-Islamic Research and Training Instute) taraf olduğu güç birliği anlaşması yapıldı; ayrıca Başbakan Yardımcısı Babacan’a hediye takdim edildi.

Haberin Devamı