Gazete Vatan Logo

Babacan'dan flaş açıklamalar

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde açıklamalarda bulunuyor. Babacan dolar kurunun yükselmesiyle ilgili olarak, “Dolar-toto oynanıyor bugünlerde. Kendi içimizdeki tartışmalar da kurun yükselmesinde etkili oldu. Ama bu durum bize özel değil” diye konuştu.

İşte Babacan'ın açıklamalarından satırbaşları:

Şu sıralar Euro-Dolar totosu oynanıyor. Herkes bir rakam söylüyor. Ama şuna inanın ki böyle bir şeyi ne Amerikan Merkez Bankası, ne de Avrupa Merkez Bankası başkanları bilebilir. Ancak beklentilerini dile getirebilirler. Bu tarz dalgalanmalar bir çok ülkede gerçekleşti.
Gelişmekte olan ülkelerin büyüme hızı düşük ve öyle devam edecek. Petrol fiyatlarında yaşanan düşüş petrol üreten ülkeleri son derece olumsuz etkilerken bizim gibi ithalatçı ülkeleri ise olumlu etkiliyor.
G-20'de KOBİ'lerin sorunlarını ele aldık ve Dünya Ticaret Odası'ndan Dünya KOBİ Forumu kurmasını istedik. Yakında imzaları atılacak. Dünyada ilk defa KOBİ'lerin sorunlarını dile getirecek böylesi büyük birlik olmuş olacak.
G-20'de her kıtadan ülkeler var ama dünyanın tümü değil. Biz sadece G-20 sadece bu 20 ülkenin dertleri konuşuluyor olsun istemiyoruz. Diğer ülkelerin sorunlarının da dile getirildiği bir platform olsun istiyoruz. Bu memnuniyetle karşılandı.
G-20 ülkelerinin hükümetlerinin kadınlar için ne yapabileceğimizi görüşecek.
Pek çok ülke çözüm üretti ama uygulamada sıkıntı oluştu. Biz dedik ki bu 20 ülke yapısal reformlarla ilgili ne istediklerini G-20 masasına getirildi. Biz bir izleme-takip mekanizması kurup bu ülkelerin söz konusu reformları hayata geçirip geçirmediği dışarıdan bir gözle izleyelim dedik.
Türkiye 2002 yılından bu yana çok önemli bir dönüşüm yaşadı. 2002 yılına göre temel ekonomik göstergelerimiz oldukça iyi.
Yeni Anayasa önümüzdeki dönemin en önemli gündem maddesi olacak. Sıfırdan yazılmış, tertemiz bir Anayasa olacak. Bu Anayasa için kendimize en iyisini referans almalıyız. Tabi bu Anayasa'nın merkezine demokrasi ve özgürlükleri koymalıyız. Önümüzdeki günler o yüzden kritik olacak. Böyle bir şeyin başarılması Türkiye için büyük fırsat olacak. İstikrar önümüzdeki dönemin olmazsa olmazıdır.
Hukukun evrensel normlara dayandırılarak hazırlanması önümüzdeki dönem için çok öenmlidir. Yargının adil ve tarafsız çalışması esasdır. İleri bir ekonomi olmak için hukukun olması şart. Hukuk yoksa o ülke kaosa gider. Hukuk yoksa bir ülke topyekün zenginleşemez. Hukun olmadığı bir ülkede kalkınma ve refah olmaz.
Adalet bakanımızın üzerinde çalıştığı bir taslağı bizle paylaştı. Son derece güzel bir taslak. Seçimlerden sonra Türkiye'nin şiddetle ihtiyaç duyduğu Yargı reformunu gerçekleştirmemiz gerekiyor. Son yaşadığımız olaylarda 17-25 Aralık operasyonları Türkiye'yi en fazla yaraladığı nokta Yargının ciddi darbe almasıdır. Bu kabul edilebilir ve affedilebilir değil. Doğru neyse mahkemelerimiz onu yapması gerekiyor.
Eğitim sayısal ve niceliksel olarak oldukça iyi. Önümüzdeki dönemde kaliteye daha fazla önem vermeliyiz. Eğitimde reformlar için güzel şeyler çalışıyor arkadaşlar. daha iyi eğitilmiş nüfusla daha fazla katmadeğer katan bir ülke olacağız.
Biz ekonomi politikalarımızı hep güven üzerine inşaa ettik. Maliye politikaları açısından bütçe açığı konusunda dünyanın en iyi ülkesiyiz. Yapısal reformla ilgili 2018'e kadar 25 adet dönüşüm programı açıkladık.
Para Politikalarıyla ilgili belirsizlikleri aşmamız gerekiyor. Dünyada dalgalanmalarda olsa kendi içimizde doğru durduktan sonra korkacak bir şey yok. Her türlü senaryoya karşı hazırlıklı olalım.

Haberin Devamı