Gazete Vatan Logo

Baba, şapkasıyla uğurlandı

Türkiye siyaset tarihine damga vuran 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel için Ankara’da devletin zirvesinin bir araya geldiği tören düzenlendi. Demirel bugün İslamköy’de toprağa verilecek

Baba, şapkasıyla uğurlandı

Tedavi gördüğü Ankara Güven Hastanesi’nde çarşamba günü yaşamını yitiren 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel için dün Ankara’da devletin zirvesinin katılımıyla devlet töreni düzenlendi.

Gül yaprakları...

İlk tören Güniz Sokak’taki evinin önünde yapıldı. Güven Hastanesi’nden alınan Demirel’in Türk bayrağına sarılı naaşı saat 07.50 sıralarında kortej eşliğinde Güniz Sokak’taki evinin önüne getirildi ve tekbirler eşliğinde bahçeye konuldu. Demirel’in tabutunun üzerine gül yaprakları serpildi. Askerler Demirel’in fotoğrafı, madalya ve nişanların yer aldığı çerçeveleri taşıdı. Duanın ardından Demirel’in naaşı, Devlet Töreni için TBMM’ye götürüldü.

Şapkasını bıraktı

Demirel için daha sonra TBMM’de devlet töreni düzenlendi. Demirel’in naaşı Meclis’in Dikmen Kapısı’ndan geçirilerek, TBMM Şeref Kapısı önündeki tören alanına getirildi. Katafalka konulan Demirel’in Türk Bayrağı’na sarılı naaşının üzerine doktoru Aylin Cesur tarafından kendisiyle özdeşleşen siyah fötr şapkası bırakıldı. Demirel’in naaşı başında, general ve amiraller tarafından ihtiram nöbeti tutuldu.

Haberin Devamı

Türk yıldızlarıyla gitti

Saygı duruşundan sonra Demirel’in naaşı top arabasına alınarak, kortej eşliğinde Meclis’in Çankaya Kapısı’ndan çıkarılarak Kocatepe Camii’ne götürüldü. Korteje CHP lideri Kılıçdaroğlu, MHP lideri Bahçeli ve eski Başbakanlardan Tansu Çiller de eşlik etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın aileye taziyelerini sunmasının ardından, yanında Başbakan Davutoğlu ve Meclis Başkanı Cemil Çiçek ile kortejin gidişini izledi. Kocatepe Camii’nde cuma namazının ardından kılınan cenaze namazından sonra Demirel’in naaşı TSK’ya ait özel Türk yıldızları uçağına konuldu. Aile yakınları da Cumhurbaşkanlığı’na ait özel ‘TUR’ uçağıyla İslamköy’e hareket etti. Demirel bugün kendisi için hazırlanan anıt mezarda toprağa verilecek.

Devletin zirvesi törende

Meclis’teki törene Demirel’in ailesi ve yakınlarının yanı sıra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Meclis Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Genelkurmay Başkanı Necdet Özel, kuvvet komutanları, MHP lideri Devlet Bahçeli, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, yüksek yargı başkanları, Bakanlar Kurulu’nun bazı üyeleri, eski başbakanlardan Tansu Çiller, eski meclis başkanları Köksal Toptan, İsmet Sezgin ve Hikmet Çetin, Deniz Baykal, HDP Gaziantep Milletvekili Celal Doğan, DSP Genel Başkanı Masum Türker, Ahmet Özal ile Demirel’in birlikte siyaset yaptığı isimler de katıldı.

Haberin Devamı

Törende KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, KKTC Başbakanı Özkan Yorgancıoğlu ve eski KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Azerbaycan Milli Meclis Başkanı Oktay Asadov, Ukrayna Parlamentosu Millletvekili ve Kırım-Tatar Meclis’i eski Başkanı Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass’ın da olduğu çok sayıda yabancı ülke temsilcisi de törende hazır bulundu.

Katılan tek HDP’li Doğan

Devlet törenine, AK Parti, CHP ve MHP liderleri katılırken, HDP’den Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ yoktu. Törene katılan tek HDP’li ise Gaziantep Milletvekili Celal Doğan oldu.

Haberin Devamı

‘Ne mutlu sana Demirel...’

Demirel’in kardeşi Şevket Demirel, törene tekerlekli sandalyede doktor eşliğinde katıldı. Demirel törende şöyle konuştu: “Seveni olsun olmasın, Süleyman Demirel, toplumun eğitim, sağlık, adalet, sanayi, tarım ciğerlerinin hepsine el attı, hepsine ilaç verdi. Belki de Demirel bu muazzam törende gözlerini açmak için gayret sarf etmektedir. Ne mutlu sana Demirel, ne mutlu buradaki Demirel sevenlerine, devlet sahiplerine, ruhun aziz olsun. Demirel, milletin kalbinde her zaman yaşayacak.”

Güle güle baba

Demirel’e son vedayı edenlerden biri de Koruma Müdürü Şükrü Çukurlu’ydu. 35 yılını Demirel’le geçiren Çukurlu, bir törende merdivenden inerken ayağı takılan Demirel’in yere düşmesini engellemişti. Çukurlu, İzmit’te 1996’da da Demirel’e silahlı saldırı girişiminde saldırgana ilk müdahaleyi yapmıştı.

‘Milletin gönlünde yer etti’

Cumhurbaşkanı Erdoğan TBMM’deki törende şunları söyledi: Milletin gönlünde yer etmeden böyle bir başarı elde edilemezdi. İsmini dahi marka haline getirmiş bir siyasetçinin hatırasına saygı göstermek, onun gibi düşünmeyenlerin de yerine getirmesi gereken bir vecibedir. Gerek İslamköy’de yaptırdığı müze, gerekse de Güniz Sokak’taki evi, bundan sonraki nesillere onu anlatan, onun hatıralarını yaşatan eserler olacaktır.”

Haberin Devamı

‘Birbirimizi habersiz bırakmadık’

Süryani liderlerden metropolit Yusuf Çetin de Demirel’in cenazesi için gelen isimlerdendi. Ankara, İzmir Süryani, Ortodoks Cemaati Ruhani reisi ve Patrik vekili Yusuf Çetin, Demirel ile 1986’dan beri arkadaş olduklarını belirterek aynı zamanda mektuplaştıklarını söyledi. Çetin, “Birbirimizi hiç habersiz bırakmadık ruhu şad olsun Allah rahmet eylesin” dedi.