Gazete Vatan Logo

Azerbaycan'da "Orhan Pamuk" vakası

Azeri yazarın ezber bozan çıkışı

Dünyaca ünlü Azeri yazarın son Ermeni çıkışı ülkeyi karıştırdı. Azerilerin Orhan Pamuk'u olarak gösterilen yazar hedefte

Bugüne kadar Azerbeycan'da Ermenilerle ilgili en aykırı çıkış dünyaca ünlü yazar Ekrem Eylisli'den geldi. 'Orhan Pamuk gibi Nobel peşindesin' diyerek de eleştirilen Azeri yazar, 'Ermeniler benim düşmanım değil' diyor...

RUS DERGİSİNDEKİ ERMENİ ÖYKÜSÜ TEPKİLERİN HEDEFİNDE

Azerbaycan'ın önde gelen edebiyatçıları arasında yer alan, 75 yaşındaki Ekrem Eylisli'nin son eseri ülkesinde büyük tartışma yarattı. Eyisli'nin Rus edebiyat dergisi Druzhba Narodov'da (Halkların Kardeşliği) aralık ayının ortalarında yayımlanan "Stone Dreams" (Taştan Hayaller) isimli uzun öyküsü Ermenileri ele alırken resmi tezlere uymadığı için yerden yere vuruldu.

Ermeni komşularını etnik şiddetten korumak isteyen iki Azeri erkeğin hikayesini anlatan eser, Dağlık Karabağ sorunu nedeniyle normalleşemeyen Ermenistan-Azerbaycan ilişkilerinin düşmanlık dolu tarihini işliyor. Öykü Azerbaycan'da henüz yayımlanmasa da ulusal medyada çıkan haberler üzerine yazarın başkent Bakü'deki evinin önünde toplanan öfkeli kalabalık Eyisli'nin alnına haç çizilmiş resimlerini yakıp "Hain, utan" sloganları attılar.

AZERİ YAZAR: BERABER YAŞAYABİLİRİZ

Eski bir milletvekili de olan muhalif eğilimdeki Eyisli'ye yönelik en ağır tepkiler ise siyaset dünyasından geldi. Cuma günü Azeri meclisinde yapılan bir oturumda Eylisli'ye DNA testiyapılması ve vatandaşlıktan çıkarılması bile gündeme geldi. Milletvekili Melahat İbrahimqizi "Sadece Azerbaycanlılara değil, bütün Türk ulusuna hakaret ediyor" diyerek öykünün 1915 olaylarına ilişkin bölümlerine de değindi. Öykünün ana karakterinin 'Allah'tan Ermenilere yaptıkları için Müslümanları affetmesini' istemesi ve 1992'deki Hocalı katliamına değinilmemesi de tepkileri körükledi. İktidar partisinden vekil Mübariz Gurbanlı "Belki de Orhan Pamuk gibi Nobel ödülü almak istiyordur. Halkının tarihini çarpıtarak bazı insanları memnun etmek istiyor" dedi.


ERMENİLER BENİM İÇİN DÜŞMAN DEĞİL


Taştan Hayaller'i yazmayı 2007 yılında bitiren Eylisli, tepkileri tahmin ettiği için öyküyü Rusya'da yayımlattığını söyledi. Radio Free Europe'a konuşan Eylisli "Ermeniler benim için düşman değil. Çözüm geciktikçe iki ulus arasında düşmanlık büyüyor. Bir Azeri'nin bir Ermeni'ye nasıl yardım ettiğini anlatıyorum. Beraber yaşayabiliriz. Nasıl bir hain olabilirim?" dedi.

Haberin Devamı