Gazete Vatan Logo

Azalır ama durmaz!

2010’da bankacılıkta kârlılık azalır ama öyle hemen durmaz

İŞ Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, TL faize yatırım yapan herkesin göreceli olarak kazandığını belirterek, “Bir tek bankalar kazanmıyor. Öyle bir algıdan hepimizin bir an önce uzaklaşması lazım” dedi. Antalya’da İş Bankası Hatıra Ormanı’ndaki fidan dikim töreni ile bankanın sponsorluğunu yaptığı Türkiye Satranç Federasyonu’nun da yer aldığı Dünya Yaş Grupları Satranç Şampiyonası’na katılan Özince, burada gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bankaların açıkladıkları 9 aylık kâr rakamlarına ilişkin sorular üzerine Özince, bu yıl özellikle yüksek pozisyon alanların, faiz düşüşünden dolayı yüksek gelirler elde edeceğinin belli olduğunu söyledi. Ersin Özince, “TL faize yatırım yapan herkes göreceli olarak kazanıyor. Bir tek bankalar kazanmıyor. Öyle bir algıdan hepimizin bir an önce uzaklaşması lazım. Reel faiz düşüyor. O zaman tahvili alan bugün elden çıkarsa karını realize etmiş oluyor. Yeni yapacağımız yatırımlarda bankacılık sektörü de diğer yatırımcılar da daha az kazançlar elde edebilir. Mevsimsel, dönemsel bir kazanç elde edilmesi söz konusu” dedi.

Ciddi kayıpların da olduğunu ve sorunlu kredilerin devam ettiğini belirten Özince, bankaların yüksek kârlılıklarının bu konuda karşılık anlamında rahat olmasını sağladığını, ancak sorunlu kredi rakamlarına ayrılan karşılıklara bakıldığında reel sektörde hâlâ sorunların sürdüğüne, özellikle küçük işletmeler ve bireysel kredilerde sorunların yaşandığına dikkat çekti.

Önümüzdeki yıl bugün elde edilen verilere göre, kârlılığın yılın 2. yarısında seyrettiği şekilde seyredeceğini düşündüğünü, dolayısıyla yavaşlayacağını ifade eden Özince, “Ancak öyle hemen kârlılığın duracağını düşünmemek lazım” diye konuştu.

Ersin Özince, bir gazetecinin “Sektörde yavaşlamanın ötesinde büyümede bir durma riski var mı” sorusunu ise şöyle yanıtladı:

“Böyle bir tehlike, böyle bir durum söz konusu olabilir. Çünkü tasarrufun artmasını destekleyecek makro ekonomik koşullara sahip değiliz. 2009’da sektörün büyümesinde çok ciddi bir yavaşlama var. Türkiye çabuk yavaşlayan ve çabuk hızlanan bir ekonomiye sahip. Olumlu bir dalga yaratılabilirse, nispeten geçici bir iyileşme, arada sırada iniş çıkışlarla gidebiliriz. Daha ötesi dünya ekonomisindeki belirsizlikler, nedeniyle henüz yorumlayamayacağımız özellikte.”

Kârlar bir tek şeye yarıyor, o da vergi

BankalarIn kâr dağıtım politikalarının çok tutucu olduğunu, ciddi bir kâr dağıtımının gerçekleşmediğini hatırlatan Ersin Özince, “Kârlar bir tek şeye yarıyor. Bu kârlar üzerinden çok ciddi vergi ödeniyor. Kurumlar vergisinde en büyük pay bankacılık sektörüne ait” dedi.

Haberin Devamı