Gazete Vatan Logo

Az günde çok yer keşfetmenin sırrı Cruise tatili

Celestyal Cruises’un yeni gemisi Celestyal Nefeli ile çıktığımız Vizesiz Yunan Adaları Turu’nda 4 günde 5 ayrı limana demirledik; Siros, Sakız, Nafplion, Girit ve Atina’yı kara turlarıyla gezdik...

Az günde çok yer keşfetmenin sırrı Cruise tatili

Tatil anlayışı değişir; kimi için bir şezlongtan ibarettir tatil. Havuzun başına kurulur, orada yer, orada eğlenir, odasına gider uyur. Aradığı tek şey huzur ve konfordur. Ama kimileri için tatil hem deniz güneş hem de yeni yerler keşfetmek, yeni lezzetler tatmak, yeni bir yerde güne uyanmaktır. Tabii sayılı izin gününe bunların hepsini sığdırmak çok kolay olmasa gerek. Biz de Vatan Pazar olarak sizler için az günde çok yer keşfetmenin sırrını çözdük. Avrupa’nın önde gelen cruise firmalarından Celestyal Cruises’un yeni gemisi Nefeli ile Vizesiz Yunan Adaları Turları’na katıldık. 4 gecelik tur için Çeşme Limanı’ndan Ege sularına açıldık. Her sabah farklı bir adada güne uyandık. Siros, Sakız, Girit adaları ile Atina ve Nafplion’u keşfettiğimiz Ege rüyasına buyrun…

Mesta köyü tam bir kale köy. Daracık labirent sokakları öyle etkileyici ki Ortaçağ’a gidip gelmiş kadar oluyorsunuz.

Gemide hayat oh ne rahat!

Deniz güzel; gidilen yerler güzel de peki ya gemide ne yenir ne içilir ne yapılır diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Celestyal Cruises’un filosuna yeni kattığı Celestyal Nefeli’de toplam 401 kabin var. 1100 yolcu kapasiteli gemide SPA, fitness merkezi, 2 restoran, casino ve 3 bar bulunuyor. Kara turlarından arda kalan zamanlarda; gemide hayat karadaki kadar eğlenceli ve hareketli geçiyor. Celestyal Nefeli ile Vizesiz Yunan Adaları Turları her şey dahil paketlerle sunuluyor. Her şey dahil programda açık büfe yemeklerin yanı sıra ala carte restoranda da yemek yemek mümkün.

Haberin Devamı

Bu yılki hedef 45 bin Türk yolcu!

Celestyal Cruises Türkiye Temsilcisi Karavan Cruises Direktörü Özgü Alnıtemiz: ‘’Celestyal Cruises 3 gemimizle 18 farklı limanda; misafirlerimizi Yunan kültürünü keşfe çıkarıyoruz. 7 gecelik turların yanı sıra 3-4 gecelik kısa tur alternatiflerimizle tatil programı yapanlara zamanda ve bütçede kolaylık sağlıyoruz. Çocuklu aileler için fiyatlarımız; Antalya’daki her şey dahil otellerle kıyaslandığında çok daha ekonomik. 199 Euro’dan başlayan kişibaşı fiyatlar… Vize masrafı yok. 0-16 yaş arasındaki 2 çocuktan da ayrıca ücret almıyoruz. Bu yılki hedefimiz 45 bin Türk yolcu.’’

Haberin Devamı

Picasso ve Zorba’nın köyü: Pyrgi

Celestyal Nefeli Çeşme Limanı’ndan demir aldıktan 2 saat sonra Sakız’daydık. Sakız Adası’nın Türkiye’ye en yakın mesafesi 8 kilometre. Sakız ağacından geçimini sağlayan; armatör yetiştiren refah seviyesi yüksek bir ada. Sakız’da görülmesi gereken iki güzel köy var; Pyrgi ve Mesta. Pyrgi’de evler Picasso tablosundan fırlamış gibi. Pyrgililer; volkanik kumdan elde ettikleri bir oluşumla evlerini kaplayarak; Picasso eserlerine benzer bir çeşit süsleme sanatıyla üzerlerini çizmişler. Köyün bir ilgi çekici yanı da ünlü Zorba filminin çekildiği köy olması.

Zeytinyağını yutan ada: Girit!

Yunanistan’ın en büyük; Akdeniz’in beşinci büyük adası Girit. 35 milyon zeytin ağacıyla Yunanistan zeytin tüketiminin yüzde 60’ını karşılıyor. Girit zeytinyağı tüketiminde dünya birincisi. Yıllık kişi başı 25 litre zeytinyağı tüketiyorlar. Osmanlılar’ın en son fethettikleri yer Girit. Osmanlı’nın adada ilk ayak bastığı yer Gonya. Rehberlere göre ‘’Hanya’yı da Gonya’yı da görmek deyimi’’ bu topraklarda doğmuş; Venedik’le Osmanlı arasında sürüp giden bu zorlu savaşı anlatmak için söylenmiş. Biz Gonya’yı değil ama Hanya’yı gördük. Eski Foça’yı andıran Hanya; Venedik Limanı’nın çevresinde kurulmuş bir küçük sahil semti. Osmanlı hükümranlığıyla kiliselerin hepsi önce cami; sonra adada Müslüman kalmayınca tekrar kilise olmuş. Öyle ki bunlardan birinden, Aziz Nikolaos Kilisesi Hünkar Camisi’nden şimdi hem kilise çanı hem de minare yükseliyor. Hanya’nın bizim tarihi kapalıçarşımızı andıran bir çarşısı var.

Haberin Devamı

Kalbim Siros’da kaldı

Siros, Yunanistan’ın en güzel adalarından biri. Mermer kaplı sokakları; ihtişamlı konakları, kiliseleri, Venedik tacirlerinden kalan yalıları ile adeta bir açık saray gibiydi. Hermopolis ve Venedik mimarisinin izlerini taşıyan ada Rebetiko müziğinin de doğduğu yer olarak biliniyor. Ruhumuzu okşayan plajı ise gündüz de gidip yaşanılası bir atmosfere sahip.

Haberin Devamı

Küçük Dubrovnik: Nafplion

Turun en güzel tarafı; az gidilen limanlara, adalara gitmesi. İşte Nafplion da onlardan biriydi. Dar sokaklarıyla Dubrovnik’i andıran Nafplion, Yunanistan’ın ilk başkenti. 2. Beyazıt döneminde kuşatılan; Kanuni döneminde ise tam bir Osmanlı kenti olan Nafplion; Osmanlı izlerini hala taşıyor.

Cruise kaptanına tuhaf sorular

Celestyal Nefeli gemisinde mihmandarlık yapan İstanbullu Vasil Klimantaki, yolculardan gelen ilginç sorulardan bazı örnekler verdi:

- Acaba 5 çayı saat kaçta?

- Bu gemi daha önce battı mı? (Bazen şaka yollu cevap veriyorum: (4 defa battı ama artık önlem alındı, batmıyor..)

- Gemideki personel gemide mi kalıyor? Cevap: Hayır, hergün evlerine helikopterle götürüp getiriyorlar..

- Santorini’de liman olmadığından gemi açıkta duruyor.. “Karaya botlarla çıkacağız” dediğimde bir kadın Yanıma bot almadım, karaya nasıl çıkacağım şimdi?