Gazete Vatan Logo

Ayşeler nasıl kurtulur?

Ayşe Paşalı, sevgilisi, kocası ya da eski eşi tarafından öldürülen sayısız kadından sadece biri...
Üstelik yediği dayaklardan sonra onlarca kez savcılığa başvurmasına rağmen...

Geçen yıl yüzü gözü tanınamayacak hale geldiğinde baskılar yüzünden affetmişti kocasını. Birkaç ay önce boşandığında ise kurtuldum sandı. Ama o peşini bırakmadı. Sokak ortasında boğazını kesip, on yerinden bıçakladı!

Kadına şiddetin vakayı adiyeden sayıldığı Türkiye, yine bir koca dehşetine sahne oldu. 42 yaşındaki Ayşe Paşalı kendisini tehdit eden eski eşine karşı mahkeme ve savcılığa başvurarak koruma talep eti ama korkunç sondan kurtulamadı. Göz göre göre ölüme gönderildi Ayşe. Tıpkı aynı kaderi paylaştığı Zübeyde, Saadet, Nahide ve adı olmayan yüzlerce kadın gibi... Hikayeleri de aynıydı hep... Beyaz gelinlik ve mutluluk hayalleriyle adım atılan evlilik, kısa sürede cehennem azabına dönen bir hayat! Ayşe Paşalı da büyük hayallerle evlenmişti İstikbal Yetkin’le... Fakat daha ilk aylarda başlayan şiddet, çocukların doğumuyla daha da arttı. 3 kız çocukları olmuştu. Kızlar da nasibini aldı baba dayağından. Ayşe Hanım için dayanılmazdı hayat ama kızları çok küçüktü. Onları düşünüp dişini sıktı. Çocuklar biraz büyüyünce de tak dedi ve 2006 yılında eşinden sürekli fiziki şiddet ve hakaret gördüğü gerekçesiyle boşanmak için dava açtı. Ancak dava sürerken ailelerin baskısı üzerine vazgeçti.

Kuzeniyle dans etti diye

Fakat İstikbal Yetkin akıllanmadı. Mart 2009’da bir akraba düğününe giden karısını dayısının oğluyla dans ettiği gerekçesiyle dövdü. Yetmedi, kanlar içindeki kadına tecavüz etti. Yetkin “cinsel saldırı” suçuyla çıktığı mahkemede “Eşimi çok seviyorum, pişmanım” deyince tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Bu olayın ardından Ayşe Paşalı yine boşanma davası açtı. Çift nihayet 6 Haziran 2010’da boşandı. Fakat bu kurtuluş demek değildi. İstikbal Yetkin, boşandıktan sonra da eski eşini rahatsız etmeye devam etti. Sık sık arayıp, yeniden birlikte olmayı istediğini söyledi, sürekli yolda önüne çıktı ve evin kapısına dayanarak tehdit etti. Bununla yetinmeyerek kızlarını da “Annenizi ikna edin yoksa hepinizi öldürürüm” diye tehdit etti.

Koruma istedi

İstikbal Yetkin, 12 Ekim 2010 günü de işe giden eski eşini yolda zorla arabasına bindirdi ve yeniden bir araya gelmezlerse onu öldüreceğini söyledi. Ertesi gün de kendisi gibi sarhoş iki arkadaşıyla birlikte evin kapısına dayandı. Kızlarının “Anne eve gelme, babam seni bekliyor kapıda” diye aradığı Ayşe Paşalı, savcılığa giderek şikayetçi oldu. Savcılık ise karakolu arayarak, Ayşe Paşalı’yı ekip otosuyla evine gönderdi. Bütün bu olaylar üzerine Ayşe Hanım Ankara Aile Mahkemesi’ne başvururak koruma talep etti. Koruma talebinde, tarafların boşanmış olmasına rağmen, Türkiye’de erkeklerin eski eşleri üzerinde hakimiyetlerini sürdürmeye çalıştıkları ifade edildi. AİHM’in Nahide Opuz isimli kadının, boşandığı eşinden gördüğü şiddet nedeniyle gerekli koruma önlemlerini almadığı için Türkiye’yi mahkum ettiği hatırlatıldı ve Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi uyarınca koruma kararı verilmesi istendi.

‘Boşandın, koruma yok’

Ancak Aile Mahkemesi hakimi, 5 Kasım’da, bu başvuruyu iki satırlık bir gerekçeyle reddetti. Hakimin kararında tarafların boşanmış olması nedeniyle Ailenin Korunması Hakkındaki Kanun’a göre koruma kararı verilemeyeceği belirtildi. Bu kararın verilmesinden tam 32 gün sonra, 7 Aralık’ta, Yeni Etlik Caddesi’nin köşesinde bekleyen İstikbal Yetkin, eski eşini 10 yerinden bıçaklayarak öldürdü. Yetkin, evinde saklandığı arkadaşının ihbarıyla yakalandı ve tutuklandı.

Başka hakim olsaydı...

Ayşe Paşalı’nın avukatı Elif Kabadayı Tatar, mahkemeden istedikleri koruma kararının verilmemesini eleştirerek “Kanunun eksik yorumlanması var. Mahkeme, ‘Boşandıkları için koruma verilemez’ dedi. Ama başka mahkemeler, bu tür başvurularda eski eşlere karşı da koruma veriyor. Yani karar hakimden hakime değişiyor. Zaten ben de kendisine ‘şahsi olarak başvur, belki başka bir hakime denk gelir, koruma kararı verilir demiştim. Ama buna fırsat bulamadan öldürüldü” dedi.

Dövüldü, tecavüze uğradı, affetti, öldürüldü

6 ay önce boşandığı karısı Ayşe Paşalı’yı sokak ortasında 10 yerinden bıçaklayan İstikbal Yetkin, daha önce de defalarca şiddete başvurmuştu. Çift geçen yıl Mart ayında da adliyelik olmuş, gazetelere çıkmıştı. Karısını öldüresiye döven gaddar koca, ardından da tecavüz etmişti. Nedeni ise karısının bir akraba düğününde dayısının oğluyla dans etmesiydi! Yetkin “cinsel saldırı” suçuyla çıktığı mahkemede “Eşimi çok seviyorum, pişmanım” deyince tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

Haberin Devamı