Kredi kartı kullanımına dikkat!

Maliye Bakanlığı çok yerinde bir yasa çıkartıyor. Düşünen, hazırlayan, imzalayan tüm yetkililere teşekkürü borç bilirim

Haberin Devamı

Maliye Bakanlığı çok yerinde bir yasa çıkartıyor. Düşünen, hazırlayan, imzalayan tüm yetkililere teşekkürü borç bilirim.

Konu: Kredi Kartları

Yanlış anlamadıysam artık hiçbir vatandaşa, çalıştığı işten kazandığı paradan fazla kredi hakkı tanınmayacak ve birden fazla kredi kartı takdim edilemeyecek. Bu o kadar önemli bir yasa ki, açmak istiyorum.

Kredi kartı sektörü, çok rekabet içinde hareket eden, bir müşteriyi adeta aralarında kendi tarafına çekmek ve kendi kredi kartını kullandırmak için uğraşan birçok kuruluşla dolu. Ben bu durmu ABD'de yaşadığım yıllarda fark etmiştim. Bana verilen ilk kredi kartımın limiti 1000 dolardı. Yaptığım harcamayı bir ay dolmadan geriye ödediğim için hiç faiz ödemedim. Gel zaman git zaman bana postadan yeni teklifler gelmeye başladı.

Bir çok tanınmamış, adını duymadığım kuruluş, "Sizin kredi kartı hareketlerinizi izledik, çok güvenilir olduğunuza karar verdik ve kullanmanız için kuruluşumuzun kredi kartını gönderiyoruz." Kredi limitine baktığım zaman 5000 dolardan başlayıp inanmayacaksınız ama 30.000 dolar limitine kadar uzanan kartlar görmeye başladım. Ben kiiiiiiiiiim 30.000 dolarlık kredi kullanmak kimdi? Bu kartların hepsini kıtır kıtır kesip çöpe atıyordum. Kimbilir benim gibi kaç kişiye bu teklif yapılıyordu? Bazılarımız para harcamaktan çok hoşlanırız. Hatta para harcamanın kimilerine psikolojik bir rahatlık getirdiği bile söylenir.

Özellikle bazı hanımların içleri çok bunaldığında, depresyon gibi durumlara yaklaştıklarında, canlarını üzen durumlar yaşadıklarında kredi kartlarını çantalarına atıp, müthiş bir alışveriş furyasına girerlermiş. İhtiyacı olsun olmasın, eşyalar alıp eve getirdiklerinde morallerinin düzeldiğini hissederlermiş. Böyle bir insana değişik kredi limitleriyle 5-6 kredi kartı verdiğinizi düşününüz. Bütçesinin çok üzerinde alışveriş yapacağından hiç şüpheniz olmasın. Tabii böyle durumlarda, biriken ve faizlerle artan borçların ödenmesi çok güçleşeceği için yeni yaklaşım şöyle yapılıyordu: "Değişik kredi kartı borçlarınızı bizim eklediğimiz 'tek kart' ile ödeyin ve biz sizden 'tek' alacaklı olalım. Bakın ne büyük kolaylık. Değişik yerlere birçok ödeme yapacağınıza bir tek bize ödeme yapın. Kolaylığı elinize kadar gönderdik. Haydi kullanın!"

Kendilerini, iyice düşünmeden bu durumlara sokan ve sonra borçlarla başa çıkamayan Amerikalılar battıkça batıyor, minimum taksitlerini ödedikçe işleyen faizlerle borç batağında bocalıyorlardı. Hatta bence her Amerikan vatandaşı, önünde çalışıp kazanacağı iki yıllık maaşını bugünden harcamış durumdadır. Böyle bir istatistik hesaplanmamakta veya hesaplansa bile yayınlanmamaktadır. Bu benim özel düşüncemdir.

Maliye Bakanlığı'nın çıkartacağı yeni yasa, insanlarımızın böyle çukurlara düşmelerini önleyecektir. Maaşın kadar kredi limitin olabilir fakat başka kredi kartın olamaz. Bu tahdide özel mağaza kartlarının dahil edildiğini sanmıyorum. Örneğin Beymen, Vakko gibi firmalar müşterilerine sadece o mağazalarda kullanılacak kredi kartları takdim edebilirler. Yoksa edemezler mi? Bu konuyu merak ediyorum ve yetkililerden açıklama bekliyorum.

Dikkat... Dikkat...
Birinci ve sonuncu harfler yerinde olsun yeter
"Bir İngiliz üvnisertseinde ypalaın arşaıtramya gröe, kleimleirn hrfalreiinn hnagi sndaa yzahdkılraı ömneli dğelnmş. Öenlmi oaln brind ve snouncu hrfain yrenide omlsaımyış."

Nasıl? Sizlerde bu yazıyı düzgün biçimde okuyabildiniz mi? Ben okudum. Teşekkürler Ünal Cem. Değişik bir yaklaşım. Yalnız bir hatırlatma yapmak istiyorum. Bazı sekreterler, patronlarından dikte alırken benzer uygulamayı yaparlar ve bilgisayarlarının başında o yazıyı rahatlıkla deşifre ederler. Gene de ilginç bir araştırma. A. Ö.

DİĞER YENİ YAZILAR