Komşumuza "Bravo" diyorum

Komşumuz Yunanistan, geçmişine çok yakışır bir organizasyonla 2004 Olimpiyatları'na ev sahipliği yapmaya devam ediyor

Haberin Devamı

Komşumuz Yunanistan, geçmişine çok yakışır bir organizasyonla 2004 Olimpiyatları'na ev sahipliği yapmaya devam ediyor. MÖ 776 ile MS 217 yılına kadar şampiyonların kayıtları mevcut. Alcmene'nin oğlu Herakles'in başlattığı iddia edilen ilk olimpiyatın MÖ 1270 yılında yapıldığı tahmin ediliyor. O tarihlerde şampiyonlara sadece zeytin dalından bir taç ve buket hediye edilirmiş. Aynı geleneğin tekrar yaşatılması hoşuma gitti. Asırlardır zaferle yenilgi gözyaşlarının karıştığı nokta olimpiyatlar.

Bush, Ohio'da konuşurken 60 bin askerini Irak'tan geri çekeceğini belirtiyor. Oysa 1 milyon 400 binlik orduda bu büyük bir rakam değil. Ama umurumda değil. Ben Olimpiyat 2004'teyim. Eskrim, konkurhipik, disk, beysbol, okçuluk, aletli jimnastik, bisiklet ve yüzme, yüzme gene yüzme. Bayılıyorum! Gelin şimdi biraz da dedikodu yapalım.

Bisikletçilerin zamana karşı yarışlarının yapıldığı Atina'nın güneyindeki Aya Marina sahil bölgesi ekranlara çok güzel yansıdı. Bisiklet, eşim Haluk için en önemli spor dalıdır. Yazlıkta hergün 1.5 saat biniyor. Biraz takıldım Haluk'a: "Sana hediye olarak bu aerodinamik şapka ve gözlüklerden alayım mı?" Cevabı çok çabuk geldi: "Onları istemem ama bisikletlerinden alırsan 'hayır' demem."

Geçenlerde Murat Birsel, TRT sunucularını İngiliz spikerlerle karşılaştırmıştı. Ben de Olimpiyatları Eurosport'tan takip ettiğim için İngiliz spikerleri dinliyorum. Bir kere doğallar, anlattıkları konuları iyi biliyorlar ve bu durumlarına sürekli biçimde benzetmeler ve şahsi yorumlar ekleyebiliyorlar. Örneğin aletli jimnastikte Çin, Kore ve ABD çok çekişmeli bir duruma geçince, "Kapı açık. Kim istiyorsa gelsin alsın şu altını. Zaten herkes bir köşesinden parçalayıp koparmaya çalışıyor. Bak paralel barda hata da yaptı. Bakalım şimdi sinirine hakim olabilecek mi?" misali neler söylüyorlar neler.

Spitz'i hatırlattı
Bisiklet yarışında gümüş madalyayı kazanan Ekimov un adını da durmadan yanlış telaffuz ettiler. Nasıl mı? Devamlı adama "Yekimov" dediler. Dün akşamki yayın sonunda ne dediler biliyor musunuz? "Şimdi arkadaşımla ben bira içmeye gidiyoruz. Yarın akşam saat 20.00'de tekrar görüşürüz."

Yüzmede olağanüstü bir yetenek Michael Phelps! Tabii ki bizlere efsane yüzücü, 7 olimpiyat madalyalı Mark Spitz'i hatırlattı ama rekorunu kıramadı. Hatırlıyorum o tarihlerde, Spitz'in ayak parmak aralarının kurbağanınkiler gibi olduğu haberleri bayağı yayılmıştı.

Yüzme konusuna gelmişken, nedir bu power skin dedikleri 'wet suit'e benzer giysi? Yüzücüler öyle bir geliyorlar ki havuza, şaş da kal! Başlarında küçük bir bone, gözlerinde uzaylı bir gözlük, üstlerinde de power skin! Mark Spitz'de hiç böyle havalar yoktu. Bunlarda bir, "dünyayı ben yarattım" havası seziyorum. Spitz'in tevazuunu arıyorum.

Bizim sporcularla da çok gurur duydum. Halil Mutlu olağanüstü yetenekli bir genç. 135 kiloyu kaldırmış, Herkül gibi kavramış ama yüzü bir gülüyor pir gülüyor. Gözleri pırıl pırıl. Nurcan da haklı bir gurur içinde. Diğerleri de. Keşke Türkiye olimpiyatlara daha çok dalda katılabilse. Denize kıyısı olmayan ülkelerin havuz çalışması yapmış yüzücüleri, madalya alıyorlar.

Aletli jimnastikte Kore, hiç hesapta olmayan 17 yaşındaki bir sporcuyu çıkardı ve bu çocuk harikalar yarattı. Bizim de böyle ne yeteneklerimiz vardır ama değerlendiremiyoruz gibi geliyor bana.

2004 Olimpiyatları kapanınca bir eksiklik hissedeceğimi şimdiden tahmin edebiliyorum. 10 milyon nüfuslu komşumuz Yunanistan'ı böyle başarılı bir çalışmanın altından kalkabildiği için tekrar kutluyorum. MS 394'te Roma İmparatoru Theodosius'un Atina Olimpiyatları'na son vermesiyle ("Ne gereksiz bu çırılçıplak gösteriler" demiş!) ev sahipliğine soyunan Antakya'nın 2020 tarihindeki olimpiyatlara mekân olmasını çok istiyorum.

DİĞER YENİ YAZILAR