"Yedi Kocalı Hürmüz"ü mutlaka görmelisiniz!

Provalar devam ederken arkadaşım Oya Başar, bir akşam yemeğinde, "Yedi Kocalı Hürmüz, perdelerini müthiş bir galayla açsın istiyoruz. Çünkü İstanbul Şehir Tiyatroları'nın Genel Sanat Yönetmeni Nurullah Tuncer, çok büyük çabalarla bu eğitici ve eğlendirici müzikal eserin yıllar sonra tekrar Türk seyircisine sunulmasını mümkün kılıyor" demişti

Haberin Devamı

Provalar devam ederken arkadaşım Oya Başar, bir akşam yemeğinde, "Yedi Kocalı Hürmüz, perdelerini müthiş bir galayla açsın istiyoruz. Çünkü İstanbul Şehir Tiyatroları'nın Genel Sanat Yönetmeni Nurullah Tuncer, çok büyük çabalarla bu eğitici ve eğlendirici müzikal eserin yıllar sonra tekrar Türk seyircisine sunulmasını mümkün kılıyor" demişti. "Yedi Kocalı Hürmüz", muhakkak ki bir kadın karakteri üzerine kurulmuş ve dokunmuş bir hikâye.

Osmanlı döneminde, kadının karşılaştığı yaşam mücadelesine nasıl karşı koymak zorunda kaldığını mizah yoluyla anlatıp, işleyen bir eser. İlk olarak başrolü rahmetli Ayfer Feray ve ikinci olarak da değerli Ayten Gencer tarafından canlandırılmış olan bu piyes, 20 yıldır ele alınıp sahnelenmemişti. İstanbul Şehir Tiyatroları'nın bu müzikali sahneleyecek olduğunu ve Hürmüz rolünü de Oya Başar'ın oynayacağını öğrenince çok sevinmiştim çünkü seyirciye muhteşem bir ziyafet hazırlandığı belliydi.

Geçen akşam, "Yedi Kocalı Hürmüz"ü izleme şansım oldu. Yazar Sadık Şendil'in son derece mükemmel, hareketli, heyecanlı, karakter analiz ve çizimi gerçek, mizahı zekice evirip çevirerek seyirciye sunan tekstini büyük bir zevk ve hevesle kaleme almış olduğu besbelli. Osmanlı'nın kuralsızlığını, sosyal düğüm ve girdapların bu dönemde ne kadar kolay yaratılıp ne çabuk çözülebildiğini bizlere iki saatlik bir zaman diliminde kahkahalar içerisinde gösterdi.

Başta Hürmüz rolünde Oya Başar olmak üzere, sahneye çıkan her oyuncu, seyircinin takdir ve alkışını hak etti. Hangisinden bahsedeyim? Yerim elverse hepsinden. Bu durumda ancak birkaçını öne çıkartmak zorundayım. Oya Başar'ı yakından tanıyan birisi olduğum için rahatlıkla söyleyebileceğim önemli nokta şudur: Gerçek yaşamda Oya'nın, Hürmüz karakteriyle yakından uzaktan ilgisi yoktur. Bunun içindir ki, bu karakteri fevkalâde bir yetenekle kavrayışı, cilvesini, yalanını, işvesini, yılanını göbekten kavrayıp canlandınşı, Oya'nın oyun gücünün üstünlüğünü bir kez daha göstermiştir.

Mesaj mı veriyor?
"Olacak O Kadar"da dar gelirli aileye kanat geren, Türk ev kadınının dertlerini en mükemmel biçimde yansıtan Oya, bu oyunda da Hürmüz'ü aynı başarıyla yaratıyor ve gerçek alkış ve takdiri hak ediyor. Nazif rolünde Nilgün Kasapbaşoğlu, Havva rolünde Perihan Savaş, anne rolünde Derya Kurtuluş, mükemmel performanslarıyla Osmanlı'da kadının olağanüstü zor şartlarda ne kadar zeki bir varlık olmaya mecbur bırakıldığını anlatıyorlar. Bu dönemde çekirdek ailelerin, üç defa tekrar edilen "Boşsun, boşsun, boşsun" kelimeleriyle bir anda tuzla buz olduğunu hatırlatan Sadık Şendil, belki de bizlere sessizce, "Cumhuriyetin ve resmi nikâhın kıymetini bilin" mesajını veriyor.

Beylere gelince... Tabii ki en önde ve sıra başında Berber Hasan rolünde dev aktör Atacan Arseven'i alkışlıyoruz. Kadı rolünde Saltuk Kaplangı, doktor rolünde Ali Karagöz, Hızır Reis rolünde Nejat Birecik, Torik rolünde Yalçın Avşar ile birlikte herkes, fevkalâde başarılı, eğlenceli, hareketli bir oyuna imza atıyorlar.

Dansçıların başarısı, müziğin tempolu coşkusu, dekorun fevkalâde değişik ve çağdaş yaklaşımlarla uygulanmış olması ipeksi, şeffaf ve uçucu kostümlerin mükemmel bir ışık düzeninde pırıltısı, hepsi eserin tüm Türk halkı tarafından yıllarca izlenilmesi için muhteşem sebepler yaratıyor. Son sözüm yönetmen Kemal Kocatürk e olacak. Sahneye davet edildiğinde ben kendisini ilk defa gördüm. Son derece mütevazı, sanki sessiz bir kişilik intibaını yaratıyor. Oysa eserin tüm dinamizminin altında onun imzasının kalın bir kalemle atılmış olduğunu biliyor ve kendisini candan kutluyorum.

Bence sadece İstanbul halkı değil, Anadolu'nun her köşesinden insanlar İstanbul'a gelip bu eseri görmek zorunda. En aşağı 3 yıl sahnelenir Yedi Kocalı Hürmüz. Turneyle kentinize gelirse kaçırmayın diyor, başta Oya Başar olmak üzere emeği geçmiş her sanatçıyı candan kutluyorum!

DİĞER YENİ YAZILAR