Ege’nin iki kardeş mutfağı buluştu

Şef Elif Edes, Hilton Dalaman Sarıgerme Otel’de Kültürlerarası lezzet buluşmasında Yunan mezeleri ve yemek tariflerini lezzet tutkunlarıyla paylaştı.

Yunan yemeklerinin alamet-i farikası nedir?

Ege, Akdeniz, İon denizi ve kuzeyde Balkan ülkeleri ile çevrili Yunanistan’da gerek deniz gerek kara ürünleri lezzetli ve taze, çeşit bol. Böylesine lezzetli ve çeşitli malzeme ile yüzyılların pişirme bilgisi bir araya gelince alamet-i farikayı anlayabiliriz sanırım.

Türk mutfağıyla benzerlikleri ne?

Ege’nin iki kardeş mutfağı buluştu

Türk ve Yunan mutfağında çok benzer malzeme olduğu gibi mübadeleden dolayı tarif ve pişirme teknikleri ile ilgili bir alışveriş var. Özellikle sebze yemekleri, hamur işleri ve tatlılar da benzerlikler daha fazla. Genellikle Ege mutfağı ile ilgili ortak isimler ve birbirine yakın tarifler var, ancak Yunanistan’ın Akdeniz veya İon Denizi’nde olan adalarının mutfakları daha farklı.

Sizin hazırladığınız mönülerde neler var?

Yunan mutfağı mönümüzü Türkiye’de bulabileceğimiz ürünleri göz önünde tutarak hazırladım. Yeni bir mönü yaptığımda ilk defa deneyeceğim bir tarif isterim. Bu Galaktoboureka adlı tatlı oldu. Baklava yufkası (filo) ve irmikli, narenciyeli bir krema ve şerbetle yapılan bu tatlının sonucunu heyecanla bekledim, hem mutfaktaki meslektaşlarım hem de misafirlerden tam not aldı. Mönüde ayrıca, çiriz, Girit usülü domatesli ekmek, Santorini usülü fava, ıspanaklı, peynirli börek, kalamar tava, sahanda ahtapot, tinos usulü rezene mücveri, dana yahni ve levrek ızgara gibi tatlar var.

Haberin Devamı

Hangi adanın nesi meşhur?

Yunanistan’ın değişik bölgelerinde mutfak farklılaşıyor. Kuzeyinde Balkan mutfağı etkisi varken, adalarda deniz mahsulü ağırlıklı mönüler göze çarpar. Ege, Akdeniz ve İon Denizi’nde bulunan adaların tümünde bulundukları coğrafı ve tabiat koşullarına göre farklı tarifler görmek mümkün. Deniz mahsüllü makarna ve risottolara gelince İtalyan mutfağı ile benzer tarafları olduğu kesin. Mesela, Tinos, rezeneli mücveri, Santorini sarımsaklı dana yahnisi, Girit domatesli ekmeği, salyangoz yemekleri, peynirleri, bakliyatlı risottoları ve Kavala kurabiyeleri ile meşhur. Özellikle Girit adası Yunanistan’ın olduğu kadar Akdeniz’in en meşhur mutfağına sahip, hatta Akdeniz mutfağının doğduğu yerdir.

Haberin Devamı

Yunan adalarında ne yenir?

Girit’e gitmişken ızgara ahtapot, midye çeşitleri, deniz mahsullü kabak çiçeği dolması, farklı deniz mahsülleri ile risotto ve makarna yemeden dönmeyin. Yolunuz Symi’ye düşerse Symi shrimps, Pantelis’de deniz mahsullü makarna, Leros’a düşerse Mylos’ta istridye, Taverna Dimitris’de karamelize manouri peyniri ve kağıtta oğlak, Agia Marina’da sahilde kahve ve kurabiye molası tavsiye ederim.

"Yunan ve Türkiye mutfağında hamur işleri ve tatlılar da benzerlikler çok fazla."

Galaktoboureka

-1 paket baklava yufkası

-250 gr kokusuz tereyağı

Şurup: -1 litre su -750 gr şeker -1 limonun ve portakalın kabuğu -1 limon suyu

Su, şeker ve kabuklar 20 dakika kaynatılır. Kabuklar alınır, limon suyu ilave edilir soğutulur.

Krema: -1/2 lt süt

-375 gr toz şeker -2 paket vanilya -15 yumurta sarısı -300 gr irmik -1 portakal + 1 limon rendesi

Haberin Devamı

Süte limon ve portakal rendesi konur, ısıtılır. Şeker, vanilya yumurta sarıları ile rengi açılana kadar çırpılır. İrmik ilave edilir kaynama haline getirilir. Yayvan bir kaba alınır. Baklava yufkasının araları yağlanarak kat kat tepsiye dizilir. Ortaya irmikli krema konur. Kalan yufkalar kat kat yağlanarak kremanın üzerine dizmeye devam edilir. 40 dakika pişirilir. Fırından çıkan sıcak tatlıya soğuk şurup eklenir.

Rezene mücveri

-500 -600 gr un -1 çay kaşığı kabartma tozu -1 orta boy soğan -3-5 adet taze soğan -1 - 2 adet rezene -Tuz, biber -Kızartma yağı

Tüm malzeme ince kıyılır. Üzerlerine un elenerek koyulaştırılır, az su ilave ederek koyu bir harç elde edilir, tuz ve bol biber eklenir. Ardından kızartılır.

DİĞER YENİ YAZILAR