Şifalı Kinoa tarifleri

Latin Amerika’da 7 bin yıl önce kullanılan Kinoa Türkiye’de yeni yeni tanınıyor. Yaşlanmayı geciktirici etkisi, kanseri önlediğine dair bilgiler bitkiyi çok önemli hale getiriyor. Kinoa, hayvansal gıda kaynakları kadar değerli tek tahıl. Süt, yoğurt, tavuk, et gibi hayvansal ürünlerde bulunan amino asitler, ayrıca ete yakın, hatta filizlendirilmişse etten bile daha kıymetli protein emilim gücü var. Buğdaydan iki misli, pirinçten de çok daha fazla tahıl içeriyor. Susam ailesinden gelen kinoa aynı zamanda bir magnezyum kaynağı. Tahıllara kıyasla kinoanın besin değeri oldukça iyi. Temel amino asitler ve bol miktarda kalsiyum, demir ve fosfor içeriyor. 100 gram kinoa 372 kalori, 5,8 gram yağ, 69 gram karbonhidrat, 6 gram lif içeriyor. Kinoa genellikle pirinç ile aynı şekilde pişiriliyor ve çok çeşitli yemeklerde kullanılıyor.

İşte son dönemlerin gözdesi olan Kinoa ile tarifler

Şifalı Kinoa tarifleri

KİNOA SALATASI

Özlen Çopuroğlu Ev Kokusu kitabının yazarı

-1 su bardagı kinoa - Domates - Maydanoz - Limon suyu - Greyfurt suyu - Siyah zeytin - Avakado - Mısır
Kinoayı yıkadıktan sonra yağsız tavada kavurun, üstünü geçecek kadar sıcak suda rengi şeffaflaşana kadar kapağını kapatıp suyu çekene kadar da haşlayın. Pilav kıvamında pişirip soğumaya bırakın.
Ayrı bir yerde çekirdeği çıkarılmış zeytin,doğranmış cherry domates,arzuya göre doğranmış maydanoz, fesleğen, iri parçalar halinde avakado, mısır, 1 limon suyu ve yarım greyfurt suyu ile karıştırıp 1-2 yemek kaşığı zeytinyağı ilave edip harmanlayın.
Şifalı Kinoa tarifleri
Kinoalı Brownie
- 1 su bardağı kinoa evde un haline getirilecek - 3 yumurta - 1/4 bardağı kinoa un -200 gr bitter ya da sütlü çikolata ile karışık kullanılabilir. - 1 kahve fincanı kakao - 1 kahve fincanı esmer şeker - 1 paket kabartma tozu - 1 paket vanilya - 1 çimdik tuz - 100 gr tereyağ
Kinoayı bir iki su yıkayıp süzün. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisinde incecik yayarak önceden ısıtılmış fırında 10-15 dakika pişirin. Baharat öğütücüsünden geçirip un haline getirin.
Terayağı ve çikolatayı benmari usulü eritin bekletin. İyice soğuyunca içine yumurtaları ekleyip çok hızlı çırpın, kinoa unu, kakao, tuz, vanilya ve kabartma tozunuda ekleyip elinizle karıştırın.Yağlı kağıt serilmiş fırın kabına karışımı döküp yarım saat kadar pişirin. Fırın kabı ılındıktan sonra yağlı kağıdı ile brownieyi çıkarıp dilimleyebilirsiniz. Karışımı fırına vermeden fındık ekleyebilirsiniz.
Şifalı Kinoa tarifleri
Bademli Susamlı Kinoa Salatası
PınarSabancı Misa Mutfak kurucusu ve şefi
- 1 bardak kırmızı kinoa (Isteyen beyaz da kullanabilir) - 1 bardak su - Çeyrek bardak dövülmüş, kavrulmuş badem - 1 yemek kaşığı kavrulmuş susam - 2 dal ince doğranmış taze yeşil soğan - Bir kaç dal maydanoz - 3 yemek kaşığı limon suyu - 4 çay kaşığı zeytinyağı - Az tuz
Bir tencereye çok az zeytinyağı koyup iyi yıkanmış kinoayı içine atın. 3 dakika yağda çevirip, bir bardak su koyup, kapağı kapayıp kısık ateşte pişirin.(beyaz pilav pişirir gibi) Kinoa istenilen kıvama geldikten sonra suyu suzup, içine badem, susam, limon, yağ, sogan, ve maydanozu ekleyin.
Hamsili Kinoa Salatası
Aydan Üstünkanat
300gr hamsiyi yağlı kağıt serili fırın tepsisine sıralayın. Üzerine karabiber, kuru nane ve tuz serpip fırının ızgara bölümünde 200 derecede 8dk kızartın. Yarım paket kinoayı haşlayın. Kapari tohumu, yarı kurutulmuş domates, bol taze nane, biraz ince kıyılmış dereotu limon suyu ve zeytinyağı ile harmanlayın. Üzerine naneli hamsileri serpiştirin.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR