GalataModa zamanı!

AYŞE KUCUROĞLU

akucuroglu@gazetevatan.com
www.twitter.com/aysekucuroglu

Moda Tasarımcıları Derneği (MTD) tarafından gerçekleştirilen GalataModa Festivali, tasarım tutkunları için dün başladı. Henüz gitmediyseniz bugün 10.00-19.00 saatleri arasında Ortaköy Hüsrev Kethüda Hamamı’nda. MTD Başkanı Mehtap Elaidi bu yıl genç tasarımcılara ağırlık verdiklerini söylüyor.

FOTOĞRAF: BARIŞ ACARLI



GalataModa oluşumundan bahsedelim. Artık bir festivale mi dönüştü? Bu yıl neler göreceğiz?

GalataModa bu sene sekizinci senesinde. İlk başladığı günden bu yana çok yol aldı. Çıkış noktasında o dönemde erişilmesi zor olan tasarımcılarla tüketicilerin aynı platformda buluşmasını hedef alan bir operasyon olarak başladı. Bugün GalataModa’nın da varlığından hareketle artık tasarımcılara eskisi kadar ulaşılması zor değil, ancak hepsini bir noktada buluşturabilmek çok zor. Bu yıl geçmişten farklı olarak mağaza formatında kurguladık GalataModa’yı. GalataModa’nın ruhunu yansıtan genç tasarımcılara da ağırlıklı olarak yer verdik.

İlki 2007de gerçekleşmişti, şu an artık bir ekol olduğunu düşünüyor musunuz?

İlki evet 2007’de yapıldı. İçinde bulunduğumuz dönem itibariyle oldukça yoğun alışveriş etkinlikleri içindeyiz. Bu alışveriş etkinliklerinin de GalataModa çizgisi ile ilerleyip geliştiğini düşünüyorum. Dolayısıyla bir ekol diyebiliriz.

Tasarımcı ve tüketici arasında kurulan bağın etkileri neler?

Yeni sektöre girmiş tasarımcı için tüketici ile buluşması adına çok önemli bir bağ. Bu platformda direkt tüketici ile kurulan iletişimle birlikte hem fiyata hem koleksiyonun özüne ve kalitesine yönelik çok hızlı bir geri dönüş alınabiliyor. Bu da tasarımcının yoluna devam etme şekli üzerinde çok ciddi etkiler bırakıyor. Bu anlamda da çok önemli.

Büyük emeklerle ve yürekle yapılan bu oluşumun ihtiyaçları var mı?

Derneğimiz ne yapılması konusunda çok tecrübeli. Bizim için önemli olan mekan. Mekanlar sonuçları çok belirliyor. Biz de o dönem mekan alternatiflerine bakarak hangi mekan uygunsa oraya karar verebiliyoruz. Aynı noktada kalabilmeyi biz de istiyoruz. Aslında hedefimiz GalataModa’yı yaz ve kış iki ayrı noktada yapmak. Belediyelerden bu noktada destek bekliyoruz. Ancak yönetimler değişiyor ortak noktada buluşamıyoruz ve farklı mekanlarda yapmak durumunda kalıyoruz.

Haberin Devamı



FESTİVALE KATILAN TASARIMCILAR

Galata Moda Festivali’nde bu yıl 33 tasarımcı yer alıyor. Aslı Güler, Ayşe Deniz Yeğin, Belma Özdemir, Çiğdem Akın, Duygu Şahin, Ebru Günay, Eda Güngör, Elif Doğan, Founta Serifoglou, Gülçin Çengel, Güliz Aydın, Hande Çokrak, Hatice Gökçe, Jale Hürdoğan, Neşva Taş, Mehtap Elaidi, Meltem Özbek, Nazlı Soylu, Niyazi Erdoğan, Özlem Ahıakın, Özlem Erkan, Özlem Kaya, Selim Baklacı, Seza Batıoğlu, Simay Bülbül, Simge Karahasan, Tuğba Ergin, Tuğçe Özocak, Tuvana Büyükçınar, Ümit Aybek, Zerrin Akıncı, Zeynep Erdoğan, Zeynep Tosun

SİMAY BÜLBÜL: İlk GalataModa’yı düzenlediğimiz zaman o an için kendi markamı etiketimle satğım bir satış noktam yoktu. Bizlerin markalarının duyunurluluğu bilinirliliği GalataModa ile oldu. Bu sebeple bizlerin GalataModa’ya olan hayranlığımız başkadır.

ÖZGÜR MASUR: İlk GalataModa festivaline atölyem olmadan 83 parça koleksiyonumu evimde hazırlayarak katıldım.

GÜL AĞIŞ: Ben de ilk GalataModa tecrübemi Özgür gibi atölyem olmadan gerçekleştirdim. Türkiye piyasasını çok iyi bilmiyordum. tamamiyle organik bir koleksiyondu.

MEHTAP ELAİDİ: Genç tasarımcılara tüketici ile direkt buluşma imkanı sağlaması üzerine markalar çıktı biliyorsunuz; Özgür Masur, Gül Ağış, Simay Bülbül. Bu yolu başka türlü almak zordu.

DİĞER YENİ YAZILAR