Hayatımda eşim, iki çocuğum ve cam var

Haberin Devamı

Beymen’lerde satışan sunulan ve dünyaca ünlü kristal tasarımlarıyla koleksiyonerlerin yakından takip ettiği Moser’in art direktörü ve tasarımcısı Lukas Jaburek, el işçiliğiyle hazırlanan tasarımları anlattı

Moser’de böyle kült bir marka-firmada çalıştığınız için neler hissediyorsunuz?

MOSER benim için büyük bağlılık, sorumluluk çünkü MOSER adı bana birçok imkan ve seçenek ifade ediyor. 150 seneyi aşkın süregelmekte olan MOSER kültür ve geleneğini takip ederken aynı zamanda geliştirmek istiyorum. MOSER’in 320 çalışanına karşı kendimi sorumlu hissediyorum ve çalışmalarımı iş arkadaşlarıma ithaf ediyorum, adıyorum. Bizim işimiz gerçek bir ekip çalışması gerektiriyor. İş arkadaşlarım benim için çok önemli.

Yeni trendler ile ilgili ne düşünüyorsunuz?

Cam tasarımcıları genelde markanın geçmişinden, gelenek ve tarih zenginliğinden beslenir, ilham alır. Çağdaş sanatta artık her şey mümkün, somut stil ve trendler yok. Zamanımız toplumunda ucu açık bir sanat anlayışı hakim. Her şeyden etkilenip ilham alıyoruz. Sanatta sınırlamalardan, kavramsal sanattan hoşlanmıyorum. Hikayesi olan ürünü seviyorum. Bence her tasarlanan ürünün arkasında bir hikaye olmalı. Ürünün fonksiyonu da önemli. Ben pratik bir insanım. Sürekli yeni arayış içindeyim. Ürünün fonksiyonelliği ve yararlılığı (utility value) olmalı. Tasarımlarımızın güzellik yanında kullanım değeri de olmalı.

Cam size ne ifade ediyor?

Benim için cam her şey demektir. Hayatımda eşim, 2 çocuğum ve cam var. Cam, üzerinde çalışması en zevkli materyal bence. Hem transparan hem optik, sihirli bir malzeme!

Nelerden ilham alırsınız?

Ben hem tasarımcı hem de cam ustasıyım. Beni bu işin cam ustalığı yönü çok heyecanlandırıyor. Camı elime aldığım zaman yeni formlar, yeni süslemelerle ilgili bir anda ilham ve fikirle doluyorum. Yeni fikirler camı elime aldığım zaman geliyor. Cam ustalığının bana kazandırdığı en önemli özellik camın nasıl çalıştığını, nasıl davrandığını biliyorum. Yeni ürün tasarladıktan sonra ilk prototipi her zaman kendim üretirim.

Geometrik şekiller

Yaratıcılığınızın aşamalarını anlatır mısınız?

Tabii ki en başta cam okulunda aldığım eğitim var. Yaratıcılığım cam ve renklerle olan oynadığım oyunlardan çıkıyor. Farklı geometrik şekiller, farklı şekillerin birleşimi... Her yerde kâğıtlar ve çizimlerim var. Ayrıca yanımda devamlı defter taşırım ve aklıma yeni bir fikir, şekil geldikçe çizerim.

Cam tasarımcısı ve ustası olmak fevkalade bir şey. Sizin gibi olmak isteyen gençlere ne tavsiye ediyorsunuz?

Bir şeyi istiyorsanız, ne istediğinizi biliyorsunuzdur. Hayatınızı tutkularınıza adayın. Doğru zamanda doğru yerde olmak önemli değil. Önemli olan uygun zaman ve fırsat geldiğinde onu yakalamaya hazırlıklı olmaktır.

İstanbul’un her yeri ilham dolu

Bir çok evlilik listesinde Moser ürünleri var. Ürünlerinize nasıl bir duyarlılık katıyorsunuz?
Moser geleneğine ve ustalığına saygım çok büyük, çünkü bizim ürünler tamamen el emeği.
İstanbul’da olmak size yeni fikirler veriyor mu?
İstanbul’un mimarisi gerçekten ilham dolu. Burada modern ve geleneksel yaşam iç içe. İstanbul’un her yeri her anı ilham dolu.

DİĞER YENİ YAZILAR