40 derecede yoga!

Sıcaklık sizi korkutmasın birkaç dersten sonra bedeniniz oda sıcaklığında olamayacağı kadar yumuşayıp esniyor. Detayları, Los Angeles’tan İstanbul’a ders vermek için gelen oyuncu ve Bikram Yoga uzmanı Samantha Lockwood’dan aldık.

Hiç 40 derece sıcakta yoga yaptınız mı? Ben artık yapıyorum! Her şey Samantha Lockwood ile tanışmayla başladı. Aslında aktris olan Samantha’nın annesi de Los Angeles’taki “40derece Bikram Yoga’nın kurucusu. CSI dizilerinde başrol oyuncusu olan Cyrus Lockwood’un biricik kızı. Samantha ile bizi bir araya getiren İstanbul Bikram Yoga’nın kurucusu Ayse Erenel’e vizyonu için teşekkür ederim.

40 derece de yoga yapmak nasıl bir deneyim?

38-40 derecede ısıtılan odada yüzde 30-40 oranında nem sağlanıyor ve içerideki hava sürekli tazeleniyor. 3-4 ders sonunda aslında bu sıcaklığın hiç de fazla olmadığını anlıyorsunuz. Yaratıcısı Bikram Choudhury’un 26 pozdan oluşan bu methodu oluşması 1970’lere dayanıyor.

Haberin Devamı



Ne sıklıkla yapılmalı?

İlk iki hafta her gün tavsiye ediyoruz. 7 yaşından itibaren herkes yapabilir. Yalnız yüksek tansiyonu ve kalp problemi olanların önce doktorlarına danışmalarını tavsiye ediyoruz.

Bu yogayı yapan ileri yaşlarda sağlıklı ve esnek kalabiliyor

İstanbul’u nasıl buldun?

Beklediğimden çok daha inanılmaz! Gerçekten Batı’nın Doğu ile buluştuğu ve harmanlandığı bir yer. Yemekler harika, mimarisi çok güzel. Ve misafirperverlik paha biçilemez.

Türkiye’de yoga bilinci diğer ülkelere göre nasıl?

Yoga farkındalığı Türkiye’de yeni yeni ve her geçen gün artarak oluşmakta. Ama 40 Derece Bikram Yoga daha şimdiden dünya çapında etkin. Mayıs sonunda Londra’daki Uluslararası Dünya Yoga Şampiyonası’na Türk temsilcileri yollayabilecek kadar öğrenci kapasitesine sahip.

Ne kadardır yoga yapıyorsun?

Ana rahminden beri yoga yapıyorum, annem bana hamile iken sürekli Bikram Yoga yapmış. Çocukken yoga okulunun içinde yaşıyordum diyebilirim. Annem Malibu’daki evimizi yoga okulu haline getirmişti. Küçük yaşta tanışmama rağmen gerçek anlamda yoga yapmaya 1999’da 17 yaşındayken katıldığım hocalık eğitimi ile başladım. Annem 1980’lerden beri Bikram’ın öğrencisi. Hâlâ yoga yapıyor, inanılmaz bir sağlığa ve esnekliğe sahip. Şu anda da California’daki Bikram Yoga University Village’in sahibi.

Lady Gaga’dan Clooney’e Hollywood bu yogayı yapıyor

Oyunculuk hayatına devam ediyor musun?

Çok yakında babam Gary Lockwood ile Star Trek projesine başlayacağız.

Hollywood’un yogayla arası nasıl? Kimler yapıyor?

Los Angeles’daki stüdyoya geldiğiniz de Demi Moore, Ashton Kucher, George Clooney, Madonna ya da birçok ünlü rastlamanız çok normal. Örneğin New York’daki stüdyoya giden Lady Gaga’nın inanılmaz bir pratigi var. Şov dünyasının sizden beklediği formu Bikram Yoga ile sağlamanız mümkün. Stresten kurtulup, böylesi yaratıcı işlerde konsatrasyon sağlıyor. Birçok oyuncunun yoga yapmasının nedeni sırf fiziksel faydası değil aynı zamanda mental rahatlama.

Yoganın insan üzerindeki yararları

Bikram der ki; “Yoga neye ihtiyacın var ise sana onu verir.” Sıcakla beraber bedeni yumuşatıp şekillendirmeye başlıyorsunuz. Beden değiştikçe zihin de değişmeye başlıyor, alışkanlıklar değişiyor. Mesela yeme alışkanlığınız değişiyor. Daha sağlıklı beslenmeye başlıyorsunuz, bu da sizi ideal kilonuzda tutuyor. Hem zihinsel hem bedensel fazlalıklarınızdan kurtuluyorsunuz, hafifliyorsunuz.

Klasik yogayla arasındaki fark

Bikram Yoga’da 26 yoga hareketinden oluşuyor. Farkı bu hareketlerin aynı sırada ikişer kere tekrarlanması. Her poz sizi bir sonrakine hazırlıyor ve bir öncekinin etkinliğini artırıyor. Her seviyeden, her yaştan insanın yapabiliyor. Fıtıktan, depresyona, tiroidden kronik ağrılara birçok rahatsızlığa iyi geliyor. Batılı bazı doktorlar tarafından da tavsiye ediliyor.

DİĞER YENİ YAZILAR