İkizlerle yaşam, çifte mutluluk demek

İkiz bebek sahibi Derya Coşkundeniz “İkizlerle Hayat” adlı kitabında pek çok faydalı ve pratik bilgi veriyor...

İkizlerle yaşam nasıl?

İkizlerle yaşam çifte mutluluk demek. Evet ilk zamanlar kolay olduğunu söyleyemem ama iki minik kedi yavrusu emeklemeye başladığı zaman üzerimde gezindiklerinde yaşadığım hazzı hiçbir cümleyle tarif edemem.

Anne olmak zaten mucizevi bir duygu, iki bebeğin sevgisini aynı anda yaşamaksa muhteşem.

Haberin Devamı



Zorlukları neler peki?

Özellikle ilk 3 ay benim için çok zor geçti. Onları beslemekten, kendim beslenmeyi unuturdum. Birini besleyip bırakır, diğerini alırdım. Bir gün tansiyonum 3’e düşüp de bayılınca, çok saçma bir şey yaptığımı, yardım almadan bunun üstesinden gelemeyeceğimi farkettim. Sonraki zamanlarda yaşadığım ikinci zorluk, 2 yaş sendromu dönemiydi. Hem birbiriyle, hem de benimle çatışan iki küçük çocukla sabrımın ne kadar zorlandığını gördüm.

Tatlı bir anı isteyeyim bir de...

5 aylıklardı. Yan yana yatırıp ortalarına bir tül gerdik. O tülün arkasından birbirlerine dokunmaya çalıştıkları an çok özeldi. Çünkü anne karnında da, onları ayıran ince zarın arkasından birbirlerine dokunmaya çalıştıklarını görmüştüm ultrasonda. Çok duygusal bir anıdır benim için.

Kitap yazmaya nasıl ve neden karar verdin?

Ben ikizlere hamileyken tek bir Türkçe kaynak bulamamıştım ikiz bakımıyla ilgili. İkizleri nasıl büyüteceğimi bilmiyordum. Sadece yabancı kaynaklar vardı elimde. İkizlerle ilgili araştırmaları takip ederken, bir yandan da bu kitabın temellerini atıyordum. İstedim ki ikiz anneleri bu acemilik dönemini daha kolay atlatsınlar. 8 uzman doktorun da desteği ve benim yaşadıklarımla birlikte, ortaya ikiz bakım kitabı çıktı böylece.

Aşk doktoru Mehmet Çoşkundeniz'le evlisin. Evde aşk durumları nasıl?

Artık evde ona aşık 3 kadınla yaşıyor Mehmet. Kızlardan fırsat bulduğumuzda, İkizlerle yaşam, çifte mutluluk demekbizim aşkımız da dolu dizgin devam ediyor. Onun keyfine diyecek yok tabii. Biz fırsatlar yaratırız başbaşa kaçamak tatiller yapmak için. Her ilişkinin buna ihtiyacı vardır, özellikle çocuklu ailelerde.

Hamilelik sırasında zorluk yaşadın mı?

İkiz hamileliği, tek hamileliğe göre daha riskli geçiyor tabii. Ben 31. haftada erken doğum riskiyle 10 gün kadar yatmak zorunda kaldım. Nefes alamıyordum çünkü burnumdaki kılcal damarlar ödem yapmıştı. Beni en çok zorlayan şey buydu.

İkizler doğduktan sonra ne zaman yoluna oturdu düzen?

Uyku düzenleri oturduğunda desem daha doğru olur. Bu da 6. aydan sonra olmaya başladı. Belli bir rutine oturunca her şey, işim kolaylaşmıştı. Yeme saatleri, uyku saatleri her şey belli bir düzen içinde olunca, anne de elbette rahatlıyor biraz.

İkizlere gebe olan anneler için pratik tavsiyelerin neler olur?

Hamileliğin son zamanlarında mutlaka anneye yardımcı olacak kişileri önceden belirleyip, iş bölümlerini konuşmak gerekiyor.

İkinci aşamada bebeklerin beslenmesiyle ilgili anneyi rahatlatacak zamanlar yaratılmalı. Bu durumda iş en çok babalara düşüyor. Saatleri bölüşmek gerek. Anne sütünü sağıp 3 saatlik beslenme zamanını babaya devredebilir, böylece 6 saat uyuma imkanı edinir.

Bebekler için alınacak her ürünün en pratik ve taşınması en kolay olanlarını tercih etmek gerek. Süslü püslü kol çantaları yerine, spor sırt çantaları hayat kurtarıyor.

DİĞER YENİ YAZILAR