İlişkileri ateşleyen boru dansı!

Haberin Devamı

Son günlerde kalori yakmanın şekli oldukça değişti. Pole dans bunlardan biri. Burcu Yüce ve Tuğba İldiz, “Haftada 1 saatte ne kadar sıkılaştığınızı fark edeceksiniz” diyor.

İlişkileri ateşleyen boru dansı

İkiniz nasıl bir araya geldiniz?

Burcu Yüce: Tuğba ile yaklaşık 6 senedir beraber çalışıyoruz. Tuğba, Ajda Pekkan ile dans ediyor. Stüdyomuz Cengi’de kareograf asistanlığımızı yapıyor.

Cengi Stüdyo ne zamandır var?

Burcu: Geçen sene yılbaşında açıldık.

Benim size gelme sebebim yakın arkadaşlarımın, "Bugün hiçbir şey yapamayız çünkü pole dansım var" demeleri oldu. Pole dansı nasıl buraya taşıdınız?

Burcu: Sekiz sene önce yurt dışından gelen dansçı bir arkadaşım sayesinde tanıştım. O bana tanıttıktan sonra Londra'ya gittim, eğitimini aldım. Burada çalışacak yer yoktu; sadece gay kulüplerinde vardı. Orada egzersiz yapmak istedim. Kabul ettiler. Daha sonra orada dans etmem için iş teklifi de aldım. Sonra pole direklerini kendim yurt dışından getirtmeye başladım. Gümrükte çok sorun yaşayınca burada üretmeye başladım. Bir ortağım ile beraber üretip satışını yapıyoruz artık. Buraya gelen bir çok öğrenci de alıp evine takıyor. Çünkü her gün egzersiz yapılınca daha etkili.

İnsanların beklentileri nedir?

Burcu: Öğrencilerin çoğu bilinçli geliyor buraya. Sevgilisine performans için gelen de var. Bunun gerçekten fitness sporu olduğunu bilerek de geliyor bazıları. Neticede birkaç dersten sonra herkes kendi içindeki bir şeyleri keşfetmeye başlıyor ve hakikaten dişil enerjiyi de dışarı çıkaran bir spor olduğu için mantığını doğru kavrıyorlar.

İlişkileri ateşleyen boru dansı



Kulağa çok seksi geliyor. Peki öğrenciler kaç derste belli bir seviyeye, bilgiye ulaşabiliyor?

Burcu: Sekiz derste başlangıç seviyesinde bir kareografi yapabilir duruma gelebilirler.

Sakatlanma riski çok var mı?

Burcu: Tabii ki her spor gibi bunda da aynı riskler mevcut. İlk önce önlem ve güvenlik. Bu dersi vermek için fizyoloji, egzersiz fizyolojisi ve anatomiyi çok iyi biliyor olmanız gerekiyor. Üç aylık eğitimlerle sertifika alınarak verilecek bir ders asla değil. 2006'da 24 ülkede fedarasyon haline geldi. Biz de Türkiye'de kurmak istiyoruz. Önümüzdeki olimpiyatlarda yarışılacak.

Hiç zorluk yaşadın mı? "Mahalleye bir yer açılmış striptiz dersleri veriyor" gibi...

Burcu: Bunu son 4-5 senedir akıllardan sildiğimi düşünüyorum. Çok mücadele ettim. Sonuç olarak Türkiye'de de herkes gördü ki bu ciddi bir spor... Tabii ki bir takım önyargılar olacaktır. Mesela jimnastik sporunu mayo giyerek yapmanız gerekiyor. Her sporun bir kostümü var. Jürinin hareketleri rahat görebilmesi için biz de mayo giyiyoruz bu sporu yaparken.

Ben de minik bir şort giydim bugün bu spor için...

Burcu: Bu yüzden insanlara çok erotik geliyor olabilir. Ama doğru yapılmaya başladıktan sonra hem izleyen için hem de yapan için bunun erotizmden uzak, zorluk seviyesi yüksek, kondüsyona dayalı ağır bir spor olduğunu keşfetmis oluyorlar.

Tuğba sen aynı zaman Efes kızlarından birisin. Pole sporu için neler söylemek istersin?

Tuğba İldiz: Ben artistik jimnastikçiyim. 15 yıl boyunca yaptım. 39 madalyam var. Pole vücudunuzun her yerini çalıştıran ana sporlardan biri.

Estetik ve seksi bir spor

Bunu gerçekten cardio olarak yapmak isteyenler için haftada kaç saat önerirsin?


Tuğba: Başlangıç olarak haftada maksimum iki ders öneriyoruz. Herkesin yaşına, fiziğine, kilosuna, spor geçmişine, kas yapısına göre ayrı bir antrenman programı oluşturuyoruz. İkimiz de spor akademisi mezunuyuz.

Müzik de çok önemli sanki...

Tuğba: Aslında çok önemli değil. Ders sonunda minik kareografiler yapıyoruz ama esas olay tüm vücudu çalıştırmak. Bir derste 360-500 arası kalori harcıyorsunuz.

Doğum sonrası kilolar da gidiyor mu peki?

Tuğba: Tabii ki... Hatta hamile bir öğrencimiz de vardı. Spor altyapısı olduğu için 6 aylığa kadar devam etti. 3-4 ay devam edip vücudunun kaslandığını, şekillendiğini, yağ oranının düştüğünü gören çok öğrencimiz var.

Sizin bu sporun fedarasyonunu kuracağınızı ve olimpiyatlarda göreceğimizi umuyorum.

Tuğba: Aslında yakın geçmisinden ziyade ilk nasıl başladığına bakarsak erotiklikten çok uzak olduğunu görürüz. 12. yüzyılda masumiyetin simgesi pole. Paganlarda bereket danslarına girişte güç artırmak için kullanıldığını görebiliriz, ayrıca yogada da var.

Burcu: Daha sonra 1960 ve 1980'lerde gece kulüplerinde uygulanmaya başlıyor ve son hali bu. Ama dünyada şu anda pilates ile beraber polates diye bir dersi de var. Bizde de olan polearofit diye bir dersi var. Tamamen cardiovasküler bir ders bu. Ciddi yağ yakımına yönelik bir dersttir.

En seksi spor diyebilir misin ?

Burcu: Evet... Estetik var. Çünkü ne yaparsan yap bir direk ve bir erkek ya da kadın figüru var. Evet estetik bir spor diyebiliriz.

Ünlü öğrencilerin de oluyordur...

Burcu: Evet oluyor ama isim vermem doğru olmaz.

DİĞER YENİ YAZILAR