Anadolu sanatından ilham aldı

Haberin Devamı


akucuroglu@gazetevatan.com www.twitter.com/aysekucuroglu
Fotoğraflar: Barış ACARLI


Bir politikacı eşi, çocuklarına pervane olan bir anne ve Türk kültürünü herkese tanıtan Anatoli ile bir iş kadını. Mütevaziliği, küçük mutluluklarıyla çevresine pozitiflik yayan harika bir kadın Beyhan Bağış. Onunla hayattan, Wallpaper’a konu olmuş eşsiz tasarımından ve Zorlu Center’da yeni açılan son mağazasına kadar her şeyi konuştuk.

Medeniyetlerin kültür, gelenek ve sanat anlayışlarını yaşadıkları yere hediye ettiklerini hepimiz biliyoruz. Bu topraklar yüzlerce yıl boyunca onların hediyeleriyle doldu taştı. Bu görkemli süreçte hediyeleşme kültürümüz de ikram zenginliğimiz kadar pekişti. Beyhan Bağış marka yönetim tecrübelerine oldukça sahip bir kadın girişimci olarak bu zenginlikleri yeni kuşaklara aktarabilmek için Anatoli’yi kurdu.

‘Tasarımınız doğru tüketici ile buluşturulmalı’

İlk aldığınız “lüks” ürün nedir?

Aslen Bursalıyım ve o dönemde Vepa mağazalarında Estee Lauder markası satılıyordu. Marka Türkiye’ye yeni gelmişti. 1984-85 yıllarında aldığım Estee Lauder White Linen parfüm kokulu pudrası ilk lüks üründür. O dönemde bir genç kız için rüya gibiydi Estee Lauder ürünler almak. Onun kokusu beni her zaman genç kızlığıma götürür. Çok özel ve lüks bir üründür.

Anadolu sanatından ilham aldı


Amerika’da moda okudunuz...

Evet... Bölümün adı Fashion Buying and Merchandising.

Sektörde moda geçmişiniz ve çok değerli deneyimleriniz var. Neler yaptınız?

Fashion Institute of Technology mezunuyum. New York Eyalet Üniversitesine bağlı özel okul kalitesinde bir devlet okulu. Ben tasarım gözümün gücüne inandığım için daha çok işletme ağırlıklı okumayı tercih ettim. Bu sebeple de F.I.T’yi bitirdikten sonra Baruch College okulunda işletme master’ı yaptım. Dünyanın en iyi parfümü ve kıyafetini tasarlayın, eğer iyi pazarlayamıyorsanız ve doğru tüketiciyle buluşturamıyorsanız maalesef o tasarımın bir anlamı olmuyor. Ürünü kitlelerle buluşturmanız gerekir.

‘Köklü el sanatları kullanıyoruz’

Anatoli gittikçe büyüyor. Peki, Anatoli nasıl doğdu?

Üniversiteden mezun olduktan sonra iş arayışına girdim ama bir Amerikan şirketinde sabah 9 aksam 6 çalışıyor olsaydım master yapmak çok güç olacaktı. O dönemde de oturduğumuz binanın alt katında boş bir mağaza vardı. Önümüz yılbaşıydı ve mağaza sahibiyle görüşüp hediyelik eşya mağazası açmak üzere orayı kiraladık. 3 iş gününde açtık ve adını da Miracle Gift Store koyduk.

Anadolu sanatından ilham aldı


Gerçekten mucize gibi...

Yukarıdaki evde hindi hazırlığı yapıp arkadaşlarımızı çağırıp aşağıda ürünleri fiyatlandırıp stok kontrol yapıyorduk. Çünkü Beyhan kafaya koymuş, ertesi gün o mağaza açılacak. O dönemde sattığımız gümüş aynalar, takılar keyif veriyordu. Peki, neden Türk’ün tarihi değerlerini anlatan bir Türk markası yoktu! Tabii ki başta Sevan Bıçakçı olmak üzere çok başarılı sanatçılarımız var ve yurt dışında da tanınıyorlar. Kültür olarak en köklü el sanatımız demir dövmek, metal işlemek... Turistlerin Türkiye’ye gelip aradıklarını bir marka yaratarak dünyaya sunmamışız... Amerika’daki hediyelik eşya mağazamızı işlettiğim sürece hep bunu düşündük.

‘Müzayede kataloglarını detaylı incelerim’

Size neler ilham verir?

Görsel her şey bana ilham verir. Çok fazla dergi bakarım. Müzayede kataloglarını çok detaylı incelerim.

İşiniz dışındaki zamanı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Evde zaman çok az geçirebiliyorum maalesef. Önceliğim iyi anne olmak... Onları kaçırmamaya çalışıyorum. Bizim isimlerimizin mirasları çocuklarımız. Yarın öbür gün bu yeni doğan çocuk gibi gördüğümüz markamız tüm dünyada takip edilen ve konuşulan bir marka olacak. Takip edilen derken Kasım ayında Wallpaper dergisinde Anatoli çıktı. Ve daha iki yıllık bir markayken onların bizi böyle bulması inanılmaz bir başarı oldu.

Anadolu sanatından ilham aldı


‘Teninize yakışan renkleri özellikle tercih etmelisiniz’

İyi giyinen bir kadınsınız. Belirli renkleriniz var mıdır?

Bunu senden duymak ne güzel. Bence insanın tenine yakışan renkler var. Tarz olarak nötr renklerden hoşlanıyorum. Bejler ve siyahlar... Pembe, kırmızı, elektrik mavisi gibi renkleri çok nadir giyerim.

Evinizi mevsime göre mi uyarlıyorsunuz?

Mesela şimdi turunculardan bordolara geçtik. Yılda 4 tarihimiz var. Evim ekru ve siyah renklerde. Ana eşyalar değişmiyor. Şu an kış ve bordo... 15 Mart pembeler, 15 Mayıs’ta bej ve siyahta kalıyoruz.

Hangi burç olduğunuzu merak ettim...

Yükseleni de aslan olan aslan burcu kadınıyım. Detaylarla çok ilgiliyimdir.

Spor yapar mısınız?

Vakit buldukça hocam Dilşat ile...

‘Egemen Bey kravatını bana seçtirir’

Egemen Bey’in günlük giyimine dokunur musunuz?

Eskisi kadar vakit ayıramıyorum. Moda bence erkekte de kadında da nereye ne giyeceğini bilmektir. Ama beraber evden çıkıyorsak son iki kravatı eler ve bana seçtirir. Renklerin ve desenlerin önemi büyük.

Çocuklarınızla neler yaparsınız?

Egehan 15 ve Ecehan 10 yaşında. Çok planlı yaşamaya gayret ediyoruz. 15 günlük bir tatilleri varsa ben babaları ile geçireceği günleri 3-4 ay öncesinden organize etmeye çalışıyorum.

‘Erkeklere mühür hediye edebilirsiniz’

New York’u özlüyor musunuz?

Hayatımın 14 senesi orada geçti. Tabii ki özlüyorum. Orada yaşamayı özlemiyorum.

Sevgililer günü de yaklaşıyor... Erkekler için hediye seçenekleriniz var mı?

Erkeklere hediye almak çok zor. Onlara hitap eden ürünlerden en beğenilenler tavla, mühür, kol düğmeleri ve tespihler.

Anatoli’nin çıkış noktası geçmişi simgelemesi değil mi?

Mesela kainat diye bir ürünümüz var. Çok geleneksel. Bunun kakması yapılırken görseniz şaşırırsınız. Çok büyük bir işçilik. “Ustanın elinin yıldızı arayışı” diyoruz bu işe.

DİĞER YENİ YAZILAR