Temmuz akşamına yaraşır bir mönü

Haberin Devamı

ir Temmuz akşamı insanın aklına gelebilecek en güzel şey güzel bir balık masası hazırlamak. Gün batımıyla birlikte güneşten sonra iyi gelebilecek bir akşam yemeği önerisi... Hali hazırda yazılarımı Hilton Sarıgerme Dalaman'dan yazdığım için güneş ve denizle cümleye başlarken buldum kendimi. Ama şehirde yaşanmış yorgun bir iş gününün ardından da pek tabii ki balkonunuzda esintili bir masa hazırlamak sevdiklerinize süpriz olur. Hilton Dalamanın executive şefi Hasan Aytemur'la birlikte biz nefis bir yemek hazırladık. Lezzetli, pratik mönümüzün tariflerini de sizlerle paylaştık.
Mönümüzde garados, fırınlanmış zeytinyağlı kalamar, köpoğlu ve evinizde ne kadar yeşillik varsa bir tabağa yerleştirin. Balık olarak levrek seçtim. Fileto olarak hazırlamak tabağınızda şıklık yaratacaktır. Yanına ağız tadınıza göre beyaz buzlu bir şarap veya halis mulis Türk rakısı iyi gider. Mezelerden bahsetmişken garados dediğim meze aslında bir Güneydoğu aşı. Orada da tatlı su balığı olduğu için onların da masalarında eksik olmayan bir meze türü. Yoğurtlu, buğday ve nohutlu olduğu için yazın serinletici ve besin değeri çok yüksek. Sarımsağını koymadan önce çocuklarınız için ayırabilirsiniz.

Malzemeler: - Fileto levrek - İki adet dilimlenmiş patates - 5 adet kuşkonmaz - Bir tutam körpe ıspanak veya yerel bir ot. İsteğe bağlı arapsaçı otu veya deniz börülcesi de olabilir.

Yapılışı: Fileto levrekleri ızgarada pişirin veya fırınlayın. Patatesleri küçük bir fırın kabının içerisine koyun. Üzerine biraz süt veya bir kutu kremayı koyup üzerine biraz muskat rendesi ve karabiberle pişirin. Bu arada kuskonmazları sıcak suda haşlayın. Haşlanmaya yakın soğuk suyun içine atın ki rengini ve kendini kaybetmesin. Tabağın bir kenarına pişen patateslerden üç adetini üstüste bir kule yapın ve levreği oturtun. Üzerine kuşkonmaz koyun. Aslında zevkinize göre yerleştirebilirsiniz. Tabağın diğer tarafına ise karabiberle sotelenmiş ıspanağı koyup levrekle birleştirin. Nefis bir görüntüye sahip misafirlik bir balık yemek olacaktır.

Zeytinyağlı fırınlanmış kalamar

Malzemeler: - Bütün kalamar - Sızma zeytinyağı
- Kaya tuzu - Tane karabiber - Taze dağ kekiği

Yapılışı: Bir bütün kalamarın üzerine dilim dilim kesik atın. Bir fırın tepsisinde kalamar, taze kekik, tane karabiber ve kaya tuzunu koyun. Fırında rengi değistikten sonra çıkarın. Soğumasını bekleyin, içi sızma zeytinyağı olan bir kaba alın, dinlenmesini sağlayın.

Tatlı dörtlemesi

Tatlı isteyenlere Hilton Dalaman'ın yemeksever şefi Hasan usta bize alternatif bir öneri hazırladı. Bir tatlı dörtlemesi... Bir tabağa küçük bir parça kabak tatlısı, bir dilim baklava, bir top vanilyalı dondurma ve son olarak fırınlanmış tahin helvası...

Garados

Malzemeler: - Bir fincan buğday - Bir fincan nohut
- Sarımsaklı yoğurt
- Organik pul biber

Yapılışı: Buğday ve nohutu haşladıktan sonra ikisini de bir kaba alın. Sarımsaklı süzme yoğurdu ekleyin. Üzerine pul biber serpin.

Köpoğlu

Malzemeler: - 4 adet patlıcan
- 4 adet domates - Süzme yoğurt - Sarımsak
- 5 adet çarliston biber

Yapılışı: Dilim dilim doğradığınız patlıcan ve biberleri kızartın. Fazla yağını kağıt havluyla aldıktan sonra cam bir tepsiye dizin. Üzerine taze domates sosunu döktükten sonra biraz soğumasını bekleyin. Ve son olarak süzme yoğurdu üzerine dökün. Dolapta soğuttuktan sonra dilimleyerek servis edin. Domates sosunu yaparken taze ve küçük doğranmış domatesleri az zeytinyağıyla pişirin. Üzerine biraz tuz ve iki adet kesme şeker ekleyin.

DİĞER YENİ YAZILAR