Kadınların üzerinde “zayıf ol” baskısı var

Haberin Devamı

Bu sene mesleğinde 20 yılı dolduracak olan Diyetisyen Dilara Koçak... Sadece zayıf gözükmek için değil; ışıldayan saçlara, güzel düşünen bir akla ve ömür uzatmak için de doğru beslenmeyi uzmanından öğrenmek gerek. Beş doğumumda da 30 kilo alan ve 6 ayda eski haline dönmeye çalışan bendenize de güzel bilgiler verdi... Hepimizin üstünde olan zayıflama baskısından artık sıkıldık. Kişinin mutluluğu, sevdiklerine yetecek enerjisinin olması günümüzün lüksü. Dilara bize en değerli lüksü ulaşılır kılıyor!



adınlar senden ne istiyorlar?

Kadınların hepsi daha da güzelleşmek istiyor, ince ve zayıf olmayı güzel olmakla hep aynı anda anıyorlar. Ama bence güzel olmak ışıldayan gözlerle, insanın yaşam enerjisinin yüksek olmasıyla, bedenin bütünüyle mutlu olmakla ilgili. Herkes ince ve zayıf olmak zorunda değil. Güzellikle incelik hep yan yana anılıyor ama bence güzellik başka bir şey.

Biz kadınların üstünde gerçekten bir baskı mı oluştu? Her kadın zayıf olmalı, 36 bedende mi kalmalı? Böyle bir baskı mı var kadınlarımızda?

Maalesef bu konuda çok yüksek bir baskı var. Kadınlar artık bir araya geldikleri zaman ya da sokakta karşılaştıkları zaman birbirlerine söyledikleri ilk bir iki cümlenin içinde mutlaka bu yer alıyor. Diyor ki; “Aaa çok iyi gördüm seni, kilo mu verdin? Ya da “Aa ne oldu sana kilo mu aldın?” Oysa o insanın gözünün içine bakarak onun gerçekten iyi olup olmadığını anlamak, onun hatırını sormak, hayat nasıl gidiyor diye merak etmek lazım. Ama öncelik uzun zamandır hep kilo üzerinde, kiloya odaklı gidiyor. O yüzden bu konuda bir baskı var, kadınların kadına bir baskısı var. Erkeklerin de kadına baskısı var. Erkeklerin de son zamanlarda hem kendilerine olan ilgisi hem kadınlar kadar bu konuyu konuşuyor olmaları bence baskıyı artırıyor. Oysa kadının erkekle olan ilişkisine baktığımız zaman kadının dişi olması, üretken olması, evindeki yaratıcılığını kullanması, anne olması bunların tamamını yaşayabildiği zaman kadın mutlu olabiliyor, o zaman da birkaç kiloyu aslında hiç görmüyor. Ne erkek görüyor bunu, ne kadın görüyor. Ama eğer rakama takıntılı giden bir hayat olursa insanlar mutsuz oluyor.

Koçak’ın favori yiyecekleri

Badem: Yüzde 18 oranında protein içerir. Ara öğünlerde meyve ile birlikte tüketimi bu yüzden insülini uyarmaz ancak yüzde 54 oranında yağ içerdiği için kontrollü tüketmekte fayda var. 10 -15 badem yaklaşık 90-100 kalori içerir

Enginar: Toksinleri temizler. İçeriğindeki “cynarine” adlı maddenin, karaciğer ve safra kesesi fonksiyonlarına pozitif bir etkisi vardır. Bir porsiyonda (100 gramında) yaklaşık 53 kalori içerir.

Pancar: Folat, potasyum, lif, A ve C vitamini oldukça yüksektir.

Ispanak: Beta karoten, folik asit ve diğer vitamin içerikleri oldukça yüksektir. Lif, çinko, A, C, E, K vitaminleri, tiamin ve riboflavinden zengindir.

Kivi: E, K ve C vitamini içerir. 1 adet kivi tüketmek günlük C vitamini ihtiyacını karşılamaktadır.

Bulgur: Bulgurda bulunan B1 vitaminleri, sinir ve sindirim sisteminde önemli rol oynamaktadır. Yüksek lif içeriği ile bağırsak dostudur.

Diyet listesinin esiri olduğunda bırakınca yine kilo alıyorsun

Görüntüye fazla mı önem veriyoruz acaba?
Ben bunu şöyle anlatmayı seviyorum; dışarıdan baktığınızda çok ince, çok formda bir vücut sizin boğazda gördüğünüz dışı çok güzel bir yalı gibi. Ama acaba o yalının içinde yaşayan insanlar ne kadar mutlu, ne kadar huzurlu? Bedenimize de böyle bakmak lazım. Zaten yapılan araştırmalar söylüyor. Normalin biraz üstünde kilolu olanlar (şişmanlar demiyorum) daha mutlu.
Listelerle mi yaşıyoruz?
Herkesin bir diyet listesi var, ben “diyet listelerinin esiri olmayın” demek istiyorum. Çünkü diyet listesinin esiri olursan bu diyet listesini yazan kişiye de bağımlı oluyorsun. O diyet listesinden ve diyetisyenden ayrıldığın zaman tekrar kilo alıyorsun. Oysa ben, bana gelen insanlara diyorum ki; “sorumluluğu paylaşalım, ben sadece rehberim.” Her haftayı tek tek değerlendiriyorum. Bu hafta kendin için ne yaptın? Bunun içinde illa yemek örnekleri olması gerekmiyor, hayata dair de örneklere bakıyoruz. Çünkü o hafta onun bir kutlama haftasıysa ve o kutlama haftasında kilo almadıysa bu alkışlanacak bir şey.

Kadınların üzerinde “zayıf ol” baskısı var

Kadının doğru beslenmeyi öğrenmesi erkekten çok daha önemli

Doğru beslenmeyi bir çoğumuz bilmiyoruz. Sen ne düşünüyorsun?
İyi beslenmeyi öğrenmek zayıf olmaktan çok daha önemli; özellikle de kadınlar için. Çünkü kadın karar veriyor evde ne yemek pişeceğine, mutfağa... Sağlıklı nesillerin yetişmesi için de kadın çocuğa ne yediriyorsa çocuk onu öğreniyor. Kadının iyi beslenmeyi öğrenmesi erkekten çok daha önemli. Çünkü kadın bir çok rolü aynı anda üstleniyor. Hem mutfağa hem eşine hem de çocuklarına bakıyor. Bir de misafirlerini ağırlıyor. Ben o yüzden bir kadın geldiği zaman onun bir gün içinde neler yediğini, ailesiyle nasıl yaşadığını çok iyi anlamaya çalışıyorum.
Terzi kendi söküğünü dikemez derler ama seni gördükten sonra bunun senin için son derece yanlış olduğunu görüyoruz. Her zaman bakımlısın. Kendine yazdığın bir reçeten var mı?
O artık o kadar içselleşmiş durumda ki... Zaten içselleştiği, otomatik davranış haline geldiği zaman ömür boyu geçerli oluyor. Hayatın rutin akışını bozmuyorum. Happily Ever After’a geldiğim zaman sen görüyorsun zaten Pazar kahvaltısında Nutella’dan da bir kaşık alıyorum, kruvasan da yiyiyorum ama bunu her gün yapmıyorum. Makarnamı da yiyorum, şarap da içiyorum ama bütün bunların kendi içinde bir dengesi var. Böyle olduğu zaman hem kendimi hem içimdeki çocuğu mutlu ediyorum. Benimle yeni tanışan insanlar “Eyvah şimdi masada Dilara var” diye seçimlerini gözden geçiriyorlar. Ya da benim seçimlerime bakıldığı zaman bu defa ben mutsuz oluyorum.

Saç-cilt sağlığı için antioksidan diyet

Sabah

1 bardak soya sütü 50 gram lor peyniri 1 kutu probiotik yoğurt

1 elma Dereotu 3 dilim ananas
Yarım nar Maydanoz 10 badem

3 yk yulaf Kırmızı biber 3 yk yulaf
tarçın ilave edilebilr tarçın ile

Öğle

2 enginar (garnitürsüz) 5 yk haşlanmış bulgur 2 yumurta beyazı 1 kutu lght yoğurt(125gr) Salata (1 tk zeytinyağ) 1 sarı ile omlet Salata 1/2 avokado Buğday ekmeği 1 dilim tam buğday ekmeği Bol maydanozlu salata

Ara

2 kuru kayısı 1 bardak süt Yarım nar
1 bardak kefir 2 kuru erik 10 badem

Öğle

Izgara balık (200 gr) 150 gr kırmızı et6 yk etsiz mercimek Salata (1 tk zeytinyağ) Pancarlı göbek salataSalata (1 tk zeytinyağ)
( bol rokalı)1 dilim tam buğday ekmeği1 kutu light yoğurt(125gr) 1 dilim tam buğday ekmeğ1 d. tam buğday ekmeği

Ara

Yarım nar 1 kivi 1 greyfurt 3 ceviz

Dördüncü kitabımı yazıyorum

Tatlı kaçamağın var mıdır?

En sevdiğim tatlı, profiterol. Yemek ise, tavuklu nohutlu pilav.

Bazı besinleri birlikte yemek daha mı faydalı?

Evet, bazı besinler birbiriyle iyi partner diyebiliriz. Örneğin, kuru kayısı ile ceviz; enginarla avokado mutlu bir evlilik yaşıyor. Brokoli ile domates, badem ile bitter çikolata, ıspanakla kırmızı biber... Bu besinleri birikte yemek içindeki faydalı besin öğeleri bakımından sinerjik etki yaratıyor ve daha etkili oluyor.

Yeni kitap hazırlığın var mı?

Evet, dördüncü kitabımı hazırlıyorum... Ayrıca, sosyal medyada yokum, yakında olacağım. Twitter’da da henüz aktif değilim ama 1400 adet takipçimiz varmış.

DİĞER YENİ YAZILAR