Parfüm kokan yemekler

Haberin Devamı

eçtiğimiz günlerde şöyle bir davetiye aldım: “Burun yemekle buluşuyor, lütfen davete gelirken parfüm sürmeden geliniz!” Yer Swissotel İstanbul, Gaja Restoran. Koku uzmanı Vedat Ozan anlatımıyla LaDeesse Parfüm ve Swissotel’in yetenekli şefi Wiliam Mahi’nin yemekleri buluşacaktı. “Evet tam olarak anladığım buydu galiba“ diyerek Ezra+Tuba kokteyl elbisemi üzerime çektiğim gibi doğru Swissotel’de yerimi aldım. Etkileyici bir deneyim olacağını düşünmeye başlamışken hemen William’ın mutfağına attım kendimi! Şefimiz Basklı; kendisine Fransız değil Basklı denmesini tercih ediyor. 30 yaşında yetenekli şefimiz Michelin yıldızlı restoranlarda çalışmış ve son 2 yıldır Swissotel’de harikalar yaratıyor. Açıkcası yaşına göre çok yol katetmiş. Herkese nasip olmaz.

İlk tanıdığımız anne kokusu

Vedat Ozan şiirsel anlatımıyla kokuya değindi. Biraz mitolojiye biraz Mısır’a uzandık! Tabii ki duyularımızla dış dünya ile bağlantı kuruyoruz. Koku duyusu çok önemli çünkü diğer duyular bilimsel süzgeçten geçiyorlar. Kokuyla gelen sinyaller beyinde hafıza ve duygu işleme merkezine yükleniyor. Bize bu tepkiler rasyonel değil duygusal tepki vermemizi söylüyor.
Anne karnında 17 haftadan itibaren koku almaya başlıyoruz. Bir bebek 120 kokuyu ayırt ederek doğuyor. Koku amniyotik sıvıda gelişen hafıza bankamız. İlk tanıdığımız koku tabii ki anne kokusu! Daha güzel bir koku da yoktur herhalde.
Fransız devrimi öncesi insanlar yıkanmanın hastalık getireceğini düşünüp, açılan gözeneklerden mikrobun girebileceği inancı ile yaşarlarmış ve kötü kokuları yok etmek için parfüm kullanan Fransızlar aslında bir nevi parfümle yıkanırlarmış.
Benim kremalı Marie Antoneitte’imi de ele veren parfümü olmuş. At arabasında kokusunu almışlar. “Bu parfüm halkta olamaz“ deyip kadını koklayarak bulmuşlar. Kellesi bir parfüme gitmiş.

Aşk meyvesi mangonun cazibesi



Masaya ilk olarak Hermes Mediterranean geliyor. Kokluyoruz. Hepimiz incir kokusu duyduğumuza hem fikiriz. Ardından ördek ciğeri konfi, elma, bal, karamel ve incirli bir tabak geliyor önümüze, az önce kokladığımız koku sanki tabağımızda! Bu arada bal demişken Swissotel’i tebrik etmek gerek ki, otel kendi balını kendi üretiyor. 50.000 adet sigortalı arılari var. “Ara sıra dolaşmaya çıkan arılar var mı?” diye soruyorum, misafirlere bir şey yapmıyorlarmış. Sonrasında Hermes Mango kokusu geliyor.

Mango, Hint kültüründe aşk meyvesiymiş. Yeni evlenmiş Hintli çiftlerin kapılarına asılırmış ki çok erkek çocuk doğursunlar diye! Bu arada Hermes parfümlerinin tasarımcısı Jean Claude Elena’nın ilk yaptığı parfüm Van Cleef Arpels First Kiss. Ardından hiç aralık vermeden yıllarını Hermes’e vermiş. DKNY Be Delicious ile birlikte salatalık temalı istakozlu bir tabak ile buluşuyoruz.

Mesela LaDeesse’in kolleksiyonunda bulunan Francis Kurkdjian-Aqua Universalis misk limon ve narenciye kokuları vardı. Sevgili Gamze Saraçoğlu’nun da bu parfümü kullandığını o an öğreniyorum. Dünyada hâlâ en çok satılan 9’uncu parfüm olan Azzaro parfümü ile birlikte kuzu ve yıldız anason geliyor önümüze ve tatlı olarak Kaliforniali nis parfüm tasarımcısı Keiko Mecheri’nin kokusu tamamen gül... Ve ne mi yiyoruz patlayan şekerli ganaj sorbe gül... Daha ne olsun! Tüm yemek boyunca burnumuzu yormamak için sadece su tükettik.

İçki iyi sonuç vermezmiş Vedat Ozan öyle söyledi. Bu harika deneyim eşsizdi. En yakın zamanda kızlarıma paculili bir parfüm yaratmak icin LaDeesse’e uğrayacağım.

Yemek ve parfüm eşleştirmeleri

- Hermes Mediterranean
Ördek ciğeri, konfi, elma, bal, karamel, incir

- Hermes Mango
Deniz tarağı, balık yumurtası, yer elması, hindistan cevizi, mango

- DKNY Be Delicious
Istakoz, domates üçlemesi, keçi peyniri, salatalık

- Maison Francis KurkdjianAqua Universalis La Deesse
Levrek, zeytinyağı, Antepfıstığı, okaliptus, limon

Tepehome’de Ayşe Kucuroğlu köşesi



Aslında mobilya konusunda guru olmamakla birlikte ev halinde yüzde yüz yıldızım. “Evim mabedim“ diyenlerdenim. Evde kullandığım kırmızı koltuğum ya da koskocaman yemek masam benim her şeyim. Belli materyaller var ki... Beni güvende hissettiren koltukta yayılmak, beni sıcak hissettiren battaniyem ile çaydanlığım. Herkesi evime konuk edemeyeceğim ama herkes benim yarattığım ortamı Tepehome’da bulabilecek. Uzun süredir birçok şeyi bulabildiğim mağazada harika bir çekim gerçekleştirdik! Aynı zamanda Ankara Bilkent, Kadıköy ve Şişli Tepehome’larda Ayşe Kucuroğlu alanını görebilirsiniz!

Parfüm kokan yemekler

Cenk’in doğumgününde ne pişti?

Sevgili 4 numara Cenk’in 2’nci yaş doğum gününü alkışlarla evde kutladık. Family&Friends konseptinde gerçekleşen doğum gününde bildiğiniz yılların kısırı, mercimekli köftesi, makarna salatası ve baba tarafından geleneksel Boşnak böreği yendi. Tüm evin atmosferini Balonevi süslemeleriyle adeta değiştirmiş oldum. Herkese tavsiye ederim. İstinyepark Balonevi şahane!

DİĞER YENİ YAZILAR