Fransa kokan lezzetli et yemeği Boeuf Bourguingon

Haberin Devamı

Yeni yıl telaşı da bitti. İyice kışa da girdik. Aslında global ısınma yüzünden benim çocukluğumdaki bir kışla karşılaşmadık. Bunu niye mi konu yaptım? Geçtiğimiz Şubat ve Mart ayını Kalifornia'da geçirince tabiatıyla söylemesi ayıptır bana yaz hafif uzun geldi. Dolayısıyla şiddetli soğuk havaya pek "Hayır" diyemedim. Bir hevesle tüm paramla aldığım askeri detaylı paltom ise benden hevesli kış geçirmeye. Kış trendlerini sıraladıkça siyah balıkçıl kazak, Chanel'in yeni yıl için yaptığı Malice isimli bordo oje ve ıslak camların önünde elimde sütsüz sert bir kahve ile sokağa bakan ben. Kış Ayşe'si.

Bu mevsimle birlikte insanlar da şarap tercihini kırmızıdan yana kullanıyor. Kendi restoranımda da sadece Türk butik şarapları bulundurduğumdan bu şaraplar üstüne oldukça yoğunlaştık. İnanılmaz çeşit, inanılmaz emekle ve aşkla şişeleniyorlar. Kimi şarap üreticileri ailesiyle birlikte bağlarda. Bazıları dağıtım şirketi bile kullanmıyor. Bu bağlamda bana bu şarapları ulaştırırken kimisi kendi getiriyor. Böylece uzun sohbetler etme şansım da oluyor. Onların üzüm ve şarap aşkını dinlemek ve girişim hikayeleri açıkçası beni heyecanlandırıyor. Bu kadar şaraptan bahsetmişken kırmızı şaraba uygun bir yemek tarifi vermek istedim. Bugün biraz ters oldu. Giyinmeye ayakkabıdan başlamak gibi... Ki ben genellikle böyle yaparım. Şarabımızı seçtik; Urla Nexus 2011. Şimdi şaraba uygun bir yemek hazırlıyoruz. Bir Fransız tencere yemeği "Boeuf Bourguingon". Çok Fransız. Keşanlı Ali Destanı'nda Olga karakterini muhteşem canlandıran Tuba Ünsal ilham oldu bana. Çoğu zaman sürdüğü kırmızı rujuyla, en güzel Fransız görünümüne sahip olan yan köşe komşum Tuba da pek sever bu yemeği, bir porsiyon da ona gönderiyorum.

Yemek piştikten sonra seramik bir küçük güveç tenceresinde servis edebilirsiniz. Ben revol kullandım. Pişirirkende dökme demir tencereler uygun. Piyasada bulunan Hecha'yı öneririm. Kısık ateşte uzunca pişecek. Sevdiklerinize de söyleyin servis ettiğiniz bu yemeği ekmeğinizi batırarak yemelisiniz. Domiglas sos ile karıştığı için muhteşem bir lezzette olacaktır.

En çok talep gören Türk butik şaraplar

Büyülübağ Reserve Cabernet Sauvignon 2010
Gali Evreshe 2010 Gelibolu Bordo Blend
Barbare Elegance Organik Şarap
Likya Boğazkere 2010 Antalya
Tellus 2010 Aydın yöresi, Masters of Wine'dan
88 puanı var
Centum 2010 Syrah Güney Denizli Şarabı, Masters of Wine 2012'den
90 puan aldı.

Boeuf Bourguingon

Malzemeler:

 400 gr kuşbaşı bonfile
 2 adet arpacık soğan
 2 adet havuç
 80 gr mantar
 70 ml kırmızı şarap
 20 gr taze kekik

Yapılışı: Arpacık soğanları ve kuşbaşı etleri sıvı yağda kavurun. Mantar ve havucu ilave edin hafif kavrulduktan sonra şarap ve demi glase sosu ekleyip iyice çektirin. Etler yumuşadıktan sonra ocaktan alıp servis edin. Afiyet olsun.

Domiglas sos

Fransa kokan lezzetli et yemeği  Boeuf Bourguingon

Malzemeler:
- 1 kg dana kemiği  1 su bardağı şarap  1 baş soğan
- 1 küçük havuç Â 2 diş sarmısak
- 50 gr un  2 maydanoz kökü
- 1 tutam taze kekik
- Tuz  2 kaşık tereyağı

Fransa kokan lezzetli et yemeği  Boeuf Bourguingon

Yapılışı: Kırılmış dana kemiklerini büyük bir tencerede yağ ile kavurun. Un, küçük küçük doğranmış havuç, soğan, maydanoz ve sarımsakları ekleyin. 5 dakika kavurun. Baharatları ekleyin. Tencerenin dibini kazıyıp su ekleyin ve kısık ateşte 3-4 saat pişirin. Buzdolabında saklayın. Dilerseniz tüm malzemeleri fırında pişirip fırın tepsisini şarap dökerek kazıyıp sonra tencereye alıp kaynatabilirsiniz.

DİĞER YENİ YAZILAR