Mahalle manavından çıkma sebzeli tavuk

Haberin Devamı

Sebzesiz olmaz. Hem yaz hem de kış mutfağının en güzel renkleridir. Renksiz de hayat geçmez. Mevsimine göre sebze ve meyve seçmek de bir keyiftir ve hatta meziyettir. Mevsimlerin neredeyse yer değiştirmesiyle tarlalardan çıkan ürünlerde de değişiklikler oluyor. Her gün bizde sebzeli bir ev yemeği pişer. Çünkü malumunuz 5 çocuk evde ve büyümeleri lazım. Bu arada onlara sebze yedirmek için bazen akla karayı seçtiğim de oluyor. Onlara istediğim bir yemeği yedirebilmek için çeşitli "Aslan Kral" hikayeleri anlatıp, bayatlamış sihirbazlık numaraları yapıyorum. Hatta en son kereviz ve enginara bir seri katil soğukluğuyla patates süsü vermiştim. İçlerinden sadece 4 numara Cenk sebzeyi çok seviyor. Onu en son öğlen gördüğümde pırasanın üzerine limon sıkmaya çalışıyordu. Ayın elemanını seçer gibi bu ayın uslu çocuğu olarak oğlum Cenk'i seçtim.

Hızlı yaşamın bize getirdiği kolaylıklar yüzünden birçok insan zaten markete girmişken sebze-meyve reyonunuda dolaşıp alacağını alıp çıkıyor. Halbuki her semtin bir manavı, bir kasabı var. Muhtemelen manavlar "Mevsim Manavı", kasaplar da "Şen"dir. Tüm mahalle onları tanır, onlar da tüm mahalleyi. Bundan güzeli de yoktur. Bugün Bebek Mevsim Manavı'ndayız. Bizim mahallenin 26 yıllık manavı 1986'da açılmış. Çocuklarda çok seviyor, Suna küçükken sürekli terazide tartılmak isterdi. Hepsinin mevsim manavında bir tartılmışlığı vardır. Her sabah yürüyüşünden dönen uğrar, servisten inen çocuk bir elma alır, bazen poşetler oraya bırakılır. Hayatı bir şekilde hep beraber yaşarsınız çünkü aynı mahalledesinizdir. Bebek ve çevre semtler dışından da alışverişe gelen olur. Bazen de bulunmayan bir meyveyi bulmaya buraya gelirler. Size pişirdiğim yemeğin sebzelerini de buradan aldım. Harika bir yemek yaptım. İncir ve taze sebzeli tavuk, yanında da safranlı pilav. Bütün ailenin yiyebileceği bir yemek. Güzel bir Pazar dilerken bugün semt manavınıza uğrayın derim.

Safranlı pilav

Malzemeler: Â 500 gr pirinç Â15 gr safran Â1 lt su Â2 kaşık tereyağı
Yapılışı: Pirinçleri geniş bir kapta 15 dakika sıcak su ile ıslatın. 15 dakika sonunda bol su ile nişastası gidene kadar yıkayın. Geniş bir pilav tenceresinde
15 dakika kadar pirinçleri ve safranı tereyağında kavurun. Üzerine suyu ilave edip pilavın altını kısın. 10 dakika sonra ocaktan alıp pilavı demlendirin, tavuğun yanında servis edin.

İncirli sebzeli tavuk

Mahalle manavından çıkma sebzeli tavuk

Malzemeler: Â 4 adet tavuk göğsü Â1 adet patlıcan Â1 adet kabak Â1 adet havuç Â4 diş sarımsak ÂYarım adet soğan Â20 gr taze kekik Â8 adet incir
Yapılışı:Tavuk göğüslerini küp küp doğrayın, soğan ile birlikte az yağda kavurun. Tavuklar pembeleştikten sonra sebzeleri ve incirleri ilave edin. Sebzeler yumuşadıktan sonra da geniş bir servis tabağına alıp servis edin.

Bebek Mevsim Manavı Hamdi Özyurt'a sordum...

İnsanlar sebzeyi ve meyveyi her zaman mevsiminde mi tüketiyor?

Özellikle buna dikkat eden aileler oluyor. Özellikle de çocuklu aileler... Çünkü çocuklarına mevsiminde çıkan doğal sebzeler yedirmek istiyorlar.

Artık eskiden egzotik sayılabilecek bazı sebzeler de Türkiye'de yetişiyor. Peki Kalifornia'nın 1 numarası olan avokado ne kadar tanınıyor?

Tamamen semtine göre diyebiliriz. Burada biz çok satıyoruz. Ama ben hâlâ emin değilim tüm Türkiye'nin bildiğinden. Talep ile ilgili bir durum. Her manav da tutmayabilir.

DİĞER YENİ YAZILAR