İtalyan bir lezzet İtalyan bir lezzet

Haberin Devamı

Meraklısına sevdiğim İtalyan bölgelerinin kısa yiyecek açılımları

SARDUNYA mutfağı kırsal geleneklere bağlıdır. Yemekler basit ama çok lezzetlidir. Neredeyse tüm dünyaya buradan koyun peyniri ihraç edilir. Hurma, narenciye, incir, nar ve kiraz tatlılarda bol kullanılır. Çok kurak geçen yaz mevsimine rağmen en yaygınları domates ve enginar başta olmak üzere çok sayıda sebze yetişir. Katalan işgalinden kalma mirasları safrandır.

SİCİLYA diğer bölgelerin aksine mutfağı ne tam olarak köy ne de tam olarak aristokrat kökenlidir. Daha çok eski geleneklerden yola çıkmış havası vardır. Sardalya, salamura ançüez, rezene, dolmadık fıstık ve kuru üzümle yapılan bir makarna böreği meşhurdur.

VENETO ve VENEDİK mutfakları egzotik ve incelikleridir. Doğu etkisi taşır. Özellikle tatlı ve ekşi yemeklerinde doğu etkisini iyice hissedersiniz. Venedik bir zamanlar tüm Avrupa'ya doğudan aldığı baharatı pazarlayın çok önemli bir güçtü. Pazar yerleri çok canlıdır. Pirinç ve polenta çok kullanılır ve hiçbir bölgede pirinç bu kadar iyi kullanılamaz.

TOSKANA İtalyan medeniyeti burada başlamıştır. Hem tarihi, hem mutfağı ile İtalya'nın merkezi de. Bölge şöhretini ekmek ve makarna çeşitlerine, mevsimlik sebzelere, çok kaliteli peynirlere, salamura ve tütsülü etlerine, nefes zeytinyağlılarına ve bütün yıllar boyunca yetiştirdiği nitelikli ustalarına borçludur.

PIEDMONT tereyağı, süt ve peynir ülkesidir. İtalya'nın en iyi şarabı olduğu söylenen Barolo'nun anavatanı da burasıdır. Donatına peyniri yörenin en güzelidir. Yerel olarak üretilen pirinç aperatiften tatlılara kadar her yerde kullanılır ama asıl olarak risottolarda varlığını gösterir. Piedmontluların sarımsağın iyileştirici yanına olan inançlarını şu deyişle bulmak mümkündür; "sarımsak köylünün ilacıdır." Tatlı konusunda da oldukça ileridir.

Bu hafta ne oldu?

Pantene kadınlarına ben de eklendim! İşte sergilenen fotoğrafım (yanda)! P&G katkılarıyla Bir sosyal sorumluluk projesinde biraraya geldik. Burcu Kara, Hande Subaşı, Bennu Gerede, Ezo Sunal'ın da bulunduğu şahane ve neşeli ekibin fotograflarını sevgili Merve Hasman çekti. KAGİDER için bir araya gelmiştik. Güçlü kadınlar sergisiydi. Birçok kadına iş girişiminde bulunma gücü sağlanacak. Aslında güçlerimizi birleştirmiş olduk.

Pasta fresca-taze makarna



Yapılışı: Mermer tezgahınız varsa direk tezgahın üzerinde yoksa bir tahtanın üzerinde unu ve tuzu karıştırın. Unun ortasına bir çukur açın ve içine kırılmış yumurtayı ve yağı bir yerde çırpıp çukurun ortasına dökün. İç tarafindan başlayarak unu bir spatula yardımıyla harmanlayın. Sıvı un ile karışana dek sürekli geniş alana dağılmadan merkezde kalarak karıştırın. Hamur haline gelene kadar yer yer unlayıp karıştırmaya devam edin. Undan göz kararı ekleyebilirsiniz. Sert ama kıvamli bir hamur çıkmalı. Elde ettiğiniz hamuru bir bez örtüp bekletebilirsiniz. Avucunuzun içiyle hamuru düzleyin, ortasından başlayarak avuç içinizle bastırarak dışa doğru açın. Hamurun her tarafını iyice yoğurun. Hamurun üstüne bir mutfak bezi örtün 2 saat kadar dinlendirin. Buraya kadar hamurumuz tamam. Şimdi şekillendirme aşamasına geçecegiz. Makarna kesicisine ihtiyacınız olacak. Bu tip makarna merdanesi piyasada 43 liraya satılmaktadır. Yaptığı marifetlere göre oldukça karlı bir alişveriş yaptığınızı düşünebilirsiniz.

Değirmeni mutfağınıza sabitleyin. Elde ettiğiniz makarna hamurundan 5-6 parça ayırın. Diğer parcaları yine mutfak bezinin altında saklayın. Çalışacağınız hamurun üzerine azıcık un serpin, değirmeni en geniş açma konumuna getirin. Hamuru çekiştirmeden değirmenden geçirin. Açılmış hamur parçasını nazikçe elinizin üzerine alın ve delmemeye özen gösterin. Hamuru hafif unlayın. Üst üste 3'e katlayın ve merdaneyi ikinci konuma ayarlayıp hamuru arasından geçirin. Hamuru 3'e katlayarak havalandırın ve hafifçe unlama işlemine aynı konumda 3 kez tekrarlayın. En son hamur makinadan son kez geçtiginde katlamadan hamuru toparlayın. Hamur şeritlerini yan yana dizin ve üzerine mutfak örtüsü örtün.

* Hamur seritlerini yan yana koyun. Her bir şeridin üzerinden yuvarlak parçalar elde edin, bir çay bardağı ya da kurabiye kesicisi kullanabilirsiniz. Bir tatlı kaşığı iç malzemeden koyun. Üzerine diğer yuvarlak hamur ile kapatın. Ravoilinin içi için 200 gram ricotta peyniri veya lor peyniri de olur.

Sugo di pomodoro (Domates sosu)

Yapılışı: Tencereyi ısıtın. Zeytinyağı, sarımsaklar ve havucu pişirin. Sarımsakların kokusu çıkmaya başlayınca küçük doğranmış ve soyulmuş domatesleri tencereye ekleyin. Uzun bir süre pişsin. Bir paket domates püresi ekleyin. Fesleğen yapraklarıyla lezzetlendirin. En son bir çimdik tuz ve bir kup şeker atın. Karıştırın. Vee domates sosunuz hazır... Ravioliyi tabağa hazırlarken 5 dakika suda haşladığını raviolileri süzün ve tavaya bir kepçe domates sos ile birleştirin. Hırpalamadan nazikçe tavada sos ile karıştırın ve düz bir tabağa alın.

Malzemeler:
- 2 diş sarmısak
- 1 havuç (küçük doğranmış)
- 1 kg domates
- Zeytinyağ, tuz ve fesleğen yaprağı

DİĞER YENİ YAZILAR