Hamileliklerimi hatırlatan çiftlik yumurtası

Haberin Devamı

Huevos rancheros havalı bir İspanyolca isim olsa da Türkçe meali bildiğimiz "çiftlik yumurtası". Kaliforniya Los Angeles ve San Diego'da uzun kalışlarım sırasında defterime not ettigim bir lezzetti. Bu yumurtaların Selma Hayek'i ya da Eva Longoria'sı. Yemezseniz bin pişman olursunuz. İstemiştim ki benim dışımda da çok kişi bilmeliydi bu lezzeti ve hiç vakit kaybetmeden kendi restoranımın mönüsüne de ekledim. Öyle ki uzun yıllar mönüde kalan bir tabak oldu. O kadar ki bu kahvaltı seçiminin müdavimleri oluşmuş, bazen akşam mönüsünde olmadığı halde isteyenler bile olmuştur. Hamileliklerimin uzun bir kısmını Meksika sınırına yakın bir yerde geçirmiş olmamdan ötürü Meksika yemeklerine pek karşı koyan biri değilimdir. "Huevos rancheros"un sizinle paylaşacağım tarifini ise bir süre yanında kaldığım yakın arkadaşım Karina'dan öğrendim. Karina Meksika asıllı bir Amerikalı. Bu tarif ise tamamen Meksikalı. Otantik haliyle mönüme koymak üzereyken bir anda üzerindeki peyniri beyaz peynir ile değiştirdim. O otantikliği biraz olsun bozmak istedim. Bunun nedeni sabahları "Beyaz peynirsiz kahvaltı olmaz" diyenleri de düşünmekti. Ben de böyle düşünen insan tipinden biriyim. Bu arada söylemeden geçemeyeceğim bu tabak bana hamileliklerimi anımsatıyor. Bundan dolayı benim için pek bir manidar ve bu noktada biraz matrak! O kadar çok yemişim ki hemen hemen tüm Meksika restoranlarında birkaç kez... Eyvah eyvah daha ne olsun. Bakın yine de pes etmedim kalktım size pişirdim.

Hamileliklerimi hatırlatan çiftlik  yumurtası

Kaliforniya mutfağı hayat biçimleri gibi güzel ve basit


Tabii yumurta sevenlerdenseniz eğer bu tarif vazgeçilmez olacaktır. Bu kadar Meksikalı demişsem de aslında söz ettiğimiz yumurta artık halis mulis Güney Kaliforniyalıdır. "Southern California dünya üstünde en çok sevdiğim bölge olabilir mi" diye düşünmüyor da değilim. Güney Kaliforniya mutfağı denince akla tuhaf kombinasyonlar, zor pişirme teknikleri ya da bulunması imkansız içerikler gelmez. Kaliforniya mutfağı oldukça basittir. Taze, temiz, renkli -bakınız

nam-ı değer Kaliforniya biberleri- ve rahattır. Tıpkı güneş seven bir Kaliforniyalı gibi... Hayat biçimini reflekste eder yemekleri de. Okyanus oryante insanlar taze tüketirler ve sağlık, güzellik onların öncelikleridir. Burada 90210 dizisine olduğu gibi "Kigunes sarısı" saçlı kızları ve Jason'u anmadan geçemeyiz. Bu arada eşim şu an da sesleniyor bir de "Bay Watch var" diye. Tamam kocam Taner ve arkadaşları için gelsin Kalifornia Pamela Anderson'dır. Neyse konuyu toparlamak zorundayız beni sevgili editörüm kesmeden; Güney Kaliforniya yemekleri sağlıklı, güzel, sayısız balığı ve pek tabii ki avokadulu mutfağı ile yer etmiştir.

Türk usulü huevos rancheros yapımı


Lavaşı azıcık yağlanmış tavaya yerleştirin hafif ısındıktan sonra tabağa alın ve üzerine minik doğranmış domatesler, kare kare kesilmiş beyaz peynir, yarım dilimlenmiş avokado ve taze kişniş koyun. Emin olun harika olacaktır. Onun üzerine de iki göz çiftlik yumurtasını koyun. Hem tabakta harika dürüyor hem de yumurta ile yapılmış farklı bir alternatif ve çok kolay. Eminim Frida Kahlo yaşasaydı her sabah bunu yiyor olurdu. Bilin ki bu tarif o sokaklardan gelme. Benden söylemesi...

Hatta bu tarifi geçen yıl Gülben Ergen'in konuğu oldugum Gülbence programında da pisirmiştim. O da pek beğenmişti. Sevgili Gülben'in de kulaklarını çınlatmadan geçemeyeceğim. Bu arada şu an pişirdiğim Huevos rancheros yani çiftlik yumurtamın digerlerinden farkı; 1) Pek değişiktir ki hamile olmamam 2) Boğaz'da oturmuş İstanbul martılarına bakarak mis gibi demlenmiş Türk çayımı yudumlayarak yiyor olmam. Ne güzel burada olmak, İstanbul seni seviyorum. İyi pazarlar.

DİĞER YENİ YAZILAR