Pratik bir lezzet kıymalı tarçınlı börek

Haberin Devamı

Çocukluğumdan aklımda kalan yegane şeylerden biri de okuldan eve gelip annemin misafir gününden arda kalanları mideye indirmekti. Hep bir acelem de olurdu çünkü akşam saat 5''te He-man She-ra ve türevleri başlardı. Halbuki "slimshady" bir çocuktum. Yemekle işim yokmuş gibi gözüksede çoktan yemek bana kodlanmıştı bile! Eczacı bir annenin kızıydım. Ve annemin mutfağında beş saat ocak üstünde pişen ağdalı yemekler hiçbir zaman olmadı.
Hep pratik, bir kimyager mantığı ile pişen, çabuk
"a la minute" yemekler yapardı. Buna mukabil inanılmaz lezzetli ve çıkarttığı tabaklar hep farklı ve eğlenceli olurdu. Hâlâ da öyledir.
Anne yemeği + aşk= şifa. Ne pişirse pişsin ama annen pişirsin. Benim kadar çok çocuğu olmasa da 3 çocuğu vardı ve çalışan eczanesi. Bu içerik dahilinde şölen gibi yemekler yapmış bize. O zamanlar dadı madı yok herkes kendine bakıyordu. Sokakta oynamak, eve su içmeye gelmek en güzeliydi... 15 günde bir yaptığı, evde arkadaş toplantılarını kaçırmak istememem için çok nedenim vardı. Shetland kazaklı kadınlar, taktıkları inci kolyeler, ipekli çoraplar sadece evde giyilmesi için alınan ayakkabılar ve tüm arkadaşlarının diba topuzları yeterli bile. Bir de masada duran kıymalı tarçınlı börek... Yanında da vazgeçilmez çay olmalı. Hani şu iki yudumda anlamsızca biten kristal ince belli çay bardaklarında... O günlerden kalan kıymalı tarçınlı böreğin tarifini sizinle paylaşacağım.

Börek için gerekli malzemeler

İncecik kıyılmış bir baş soğanı tavada azıcık zeytinyağı ile pişirin. Arından yarım kilo kıymayı ekleyin. Tabii ki tahta kaşık yardımıyla kavurmaya devam edin ve içine karabiber, tuz azıcık da kimyon da ekleyin. Biraz ocağın altını kısın. En son da bir çimdik tarçın ekleyin. Her ne kadar modern ölçümlerle yemek hazırlasak da yazımızın içeriği hafif retro esintisi olduğundan "bir çimdik tarçın" demeden kendimi alamadım. Kıyma içi iyice pişince kenara alın ve mutfak sıcaklığında ısınmaya bırakın. Bu arada 2 yumurta, yarım kilo süt ve 50 gr sıvı yağı karıştırın. Bu karışımı yufka katmanlarının arasında kullanacağız.

Yanında naneli yoğurt enfes gider

Şimdi gelelim esas kızımız yufkalara. Tepsiyi yağlıyoruz. İki tüm yufkayı tepsiye yayıyoruz, kenarları tepsiden taşabilir. Üzerine kıyma karışımından ekliyoruz. İki tane yufkayı tekrar yayıp üzerine hazırladığınız sütlü yumurtalı sosdan gezdirin yufkalar iyice ıslanmış olsun. İki kat yufka ve tekrar kıymalı karışım ve de tekrar sütlü karışım. Son olarak tüm bu katı tekrarladıktan sonra taşan yufkaları böreğin en üstüne kapatıyoruz. Ve elimizdeki sütlü karışımı böreğin üstüne boca ediyoruz. Üzeri ne kadar ıslanırsa böreğimiz bir o kadar yumuşak ve lezzetli olacaktır. 180 derecelik fırında üzeri kızarıncaya dek tutun. Akşama doğru fırından çıkmış böreklere kimse hayır diyemeyecektir. Benim önerim dilimlenmiş börekleri, naneli yoğurt ile servis etmek. Çocuklar eve geldiğinde eve çoktan böreğin kokusu yayılmış olmalı ki şimdiki cücelerin de silinmez anıları olsun. Bugün eski model takılın... İyi hissedeceksiniz. İyi pazarlar.

DİĞER YENİ YAZILAR