Modada gökkuşağı etkisi

Son dönemde podyum rengarenk. Ünlü tasarımcılar artık tek bir renk üzerine vurgu yapmak yerine her rengi kreasyonlarında kullanıyorlar. Yıl boyunca renkli kıyafetlerle şıklığı yakalama ve ön plana çıkma vakti.

Gibert Baker, San Francisco’da 70’li yıllarda kumaşları keserek, renklendirerek, dikerek bir rengarenk bir tarz ortaya çıkardı. Bunun için de Amerikan bayrağından ve gökkuşağının güzelliğinden ilham almıştı. San Fransisco’lu sanatçının tasarladığı bayrak ise günümüzde moda tasarımcıların da ilhamı oldu. Bayrak, sekiz renkten oluşuyordu. Pembe, kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi, çivit ve menekşe. Bu renkler sırasıyla şu değerleri temsil ediyordu: cinsiyet, hayat, sağlık, güneş, doğa, sanat, ahenk ve ruh. Ortaya çıkan mesaj politikacı Harvey Milk’in “Dolaptan çık ve görünür ol. Kim olursan ol bu onuru taşı” sözünü kampanyasına katmasına yardımcı oldu.
Her şey rengarenk
Güçlü tasarımın sonuçları 2018’de de ortadaydı. 2015’te MOMA (Museum of Modern Art)’daki konuşmasında Baker, bayrak tasarımını yüzlerden, köpek maması kabına kadar birçok moda tasarımında görmek istediğini belirtti. 2018 ilbahar/yaz ve sonbahar/kış sezonlarında Baker’ın hayalleri gerçek oldu ve podyumlar gökkuşağı rengine, hatta daha da parlak renklere ev sahipliği yapmaya başladı.
Ekoselerde hayat buldu
Şubat ayında Cara Delevingne, Burberry defilesinde gökkuşağı desenli yere kadar bir pelerin giydi, Christopher Bailey bu tasarımını ünlü top modelin gururla giymesine neden oldu. Bailey, Baker’ın dilediği gibi ünlü markanın ekoselerini gökkuşağı ile buluşturdu. Missoni markası da 2018 ilkbahar-yaz kreasyonunda ipek gökkuşağı renkleri taşıyan elbisesini gün yüzüne çıkardı. Kendall Jenner markanın kampanya çekimleri için bu elbiseyi giyip Harley Weir’ın objektifine poz verdi.
Tek parça etkisi
Gökkuşağı dalgasından nasibini alan bir başka marka Dolce&Gabbana oldu. Tasarımda hem gökkuşağı renklerini hem de frak esintisini kullandı. 2018 sonbahar kış sezonu için Versace’nin mini bir elbise, Marco de Vincenzo bir kaban ile destek verdi. Versace’nin elbisesini Gigi Hadid’in tanıtması da dikkat çekti. Ashish markası da yeni sezonunda tek parça elbiselerinde gökkuşağını sevdi. Gökkuşağı renkleri böylece podyumlarda yüksek sesle var olmaya başladı. Gucci bu harekete devam ediyor.
Parlak ve uyumlu
Sokaklarda bu yaz oldukça fazla gökkuşağına rastlayacaksınız gibi… Öyle ki sadece podyumda da kalmadı telefon kaplarından, ev modasına kadar da renk artışı yükselmekte. Versace için gökkuşağının anlamını Donatella Versace şöyle anlatıyor: “Kapsayıcılık ve çeşitliliği benimsemek lazım. Bu renkler aynı zamanda da sizin cildinizi çok daha parlak gösterebiliyor.” Tasarımcılar siyah gibi gökkuşağı renklerin de neredeyse her şey ile uyumlu olduğunun da altını çiziyor. Birçok moda editörü de bu renk akımının 2020’ye kadar hakimiyetini süreceğini belirtiyor. Böylelikle podyumların sıkıcı bir havadan da arındığının altını çiziyorlar.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR