Gazete Vatan Logo

Ayrılamadılar

Erdal İnönü, 80 yaşında kansere yenik düşen ağabeyi Ömer İnönü'yü son yolculuğuna uğurladı. Erdal İnönü, "İki ay önce vefat eden eşi Engin'in yokluğuna dayanamadı. Birbirlerini yalnız bırakmadılar" dedi

Türkiye'nin 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün oğlu Ömer İnönü (80), Teşvikiye Camii'ndeki törenin ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verildi. 2 ay önce eşi Engin'i (73) kaybeden Ömer İnönü'nün cenazesinde kardeşleri Erdal İnönü ve özden Toker, çocukları Hayri ve Eren, torunları ile diğer aile yakınları, taziyeleri kabul ettiler. Törene SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, CHP Milletvekilleri Gülsün Bilgehan Toker ve Zülfü Livaneli, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, Genelkurmay eski Başkanları emekli orgeneraller Hüseyin Kıvrıkoğlu ve İsmail Hakkı Karadayı, sanatçılar Arif Sağ, Yaşar Kemal, Bedri Baykam, işadamları Aydın Doğan, Halit Narin, Halis Komili ve Bülent Eczacıbaşı'nın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı. Cenaze töreninde duygularını dile getiren Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan, gençlik yularında Ömer İnönü'nün madenciliğinin konuşulduğunu anlatarak, "Siyasi ortamda bir sürü şeyler yapıldı. Ben kendisini geç tanıdım. Tanıdıktan sonra da değerli bir insan olarak gördüm. Kendi halinde, değerli, Türkiye'yi seven bir insandı" dedi. Yazar Yaşar Kemal de önemli bir insanı kaybetmenin üzüntüsünü yaşadığını belirterek ailesine başsağlığı diledi.

Ticaretle uğraşıyordu
1924'te dünyaya gelen Ömer İnönü, Ankara Gazi Lisesi'nden sonra ODTÜ Makine Yüksek Mühendisliği'nden mezun oldu. 1 yıl ABD'de eğitim gördükten sonra yurda döndü, bir süre Karayolları'nda mühendis olarak çalıştı. Özel sektörde madencilik yapan Ömer İnönü, kamuoyu tarafından çok az tanınıyordu. 3 Mayıs 1972'de Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının serbest bırakılması için gerçekleştirilen Türkiye'nin ilk uçak kaçırma eyleminde yolculardan biriydi. Ömer İnönü ayrıca, Türkiye Toprak, Seramik, Çimento ve Cam Sanayii İşverenleri Sendikası'nın da kurucularındandı. Topkapı İlaç Premiks ve Ticaret Anonim Şirketi, KOÇTUĞ Gemi İşletmeciliği ve Ticaret Anonim Şirketi, MED İlaç Sanay ve Ticaret Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Üyesiydi.

Haberin Devamı