Gazete Vatan Logo

Ayran rakıyı, kâr payı faizi yendi

Pazartesi günü yapılan İTO seçimlerie ilginç bir yarış damgasını vurdu

Pazartesi sandık başına giden İTO üyeleri, lokanta ve kafe meslek komitesine içkisiz lokantalar ittifakını, finans kurumları meslek komitesine ise faizsiz çalışan katılım bankalarını seçti. İçkisiz lokantalar seçimi 418’e 256, kamu bankaları destekli katılım bankaları ise 582’ye karşı 288 oyla kazandı
Pazartesi günü yapılan ve Murat Yalçıntaş’ın galip çıktığı, Mehmet Yıldırım’ın ise seçilemediği İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) meslek komiteleri seçimlerine lokantalar ile finans kurumları meslek komitelerinde yaşanan ilginç yarış damgasını vurdu. İçkili ve içkisiz restoranlar ile özel bankalar ve faizsiz bankacılık yapan katılım bankalarının ayrı listelerle yarıştığı seçimlerde galip çıkan taraf içkisiz lokantalar ile faize karşı çıkan kar payı veren katılım bankaları oldu.

Ziya Şark Sofrası’nın eski ortağı Ramazan Bingöl’ün şirketi Bingöl Gıda, Beyoğlu’nda 120 yıllık geçmişi olan Hacı Abdullah ve Bambi Büfe’nin başını çektiği içkisiz restoran lokantalar ittifakı kıyasıya geçen seçimde 418 oy alırken, Çatı Restoran, Adil Turizm, Eldiven Turizm gibi şirketlerin yer aldığı içkili restoranlar 256 oy alabildi. Eldiven Turizm Beyoğlu’ndaki tüm içkili bar ve restaurantların desteklediği oluşum olarak yarışta yer alırken, Beyoğlu esnafının desteği de seçimin galibini değiştiremedi.

’Barlar da bize oy verdi’

2005 yılındaki seçimlerde kazanan taraf, aralarında Park Fora adlı balık restaurantı ve Ulus Sunset’in işletmecisinin olduğu içkili restoranlar olmuştu. Bu seçimde içkisiz restoranlara, Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği ile TUSKON da destek verdi. Desteğin karşılığında da meslek komitesine iki derneği temsilen Tüzel Turizm ve Gıda ile Gaziantepli Çağdaş Gıda Turizm girdi.

Seçimlerle ilgili değerlendirme yapan Hacı Abdullah’ın sahibi Abdullah Korun, ortak bir liste yapılmadığını ancak özellikle bir ayrım da yapmadıklarını söyledi. Korun, “Bizim için önemli olan faydalı olmak. Başkası faydalı olacaksa bizim için sorun yoktur. Ayrıca bize de 70-80 civarında içkili restoran, bar ve pavyondan oy verildi” dedi.

Kamu desteği geldi

Banka ve Finans Kuruluşu Meslek Komitesi’nde ise kamu bankaları katılım bankalarıyla ortak liste yaptı. Yüzde 45’i Ziraat Bankası’na, yüzde 24’ü Halk Bankası’na ait olan Bileşim Alternatif Dağıtım Kanalları ve Ödeme Sistemleri, Halk Bankası ve Albaraka Türk’ün asil, Asya Katılım Bankası, Kuveyt Türk Katılım Bankası, Türkiye Finans Katılım Bankası ve Vakıflar Bankası’nın yedek üye olarak yer aldığı liste, içkisiz lokantalar meslek komitesinde olduğu gibi rakibini neredeyse ikiye katladı.

Bu meslek komitesinde yarışta rakip olarak Türkiye İş Bankası A.Ş. Yenicamii Şubesi, Yapı Kredi A.Ş. Bahçekapı Şubesi, Elginkan Holding A.Ş., Akbank Türk A.Ş. Bahçekapı Şubesi asil üyeler, Doğu Yatırım Holding A.Ş. Türkiye Garanti Bankası A.Ş. ve E.C.A. Press Döküm Sanayii de yedek üye olarak yer aldı.

Bu meslek komitesindeki yarışta İstanbul’da çok şubesi olan kamu bankalarının desteğiyle ilk grup 528 oy aldı. Özel bankaların oluşturduğu liste ise 288 oyda kaldı.


Hangi bankanın İstanbul’da ne kadar şubesi var?


Özel bankalar

Garanti Bankası 260

Akbank 270

İş Bankası 288

Yapı Kredi 301

TOPLAM 1119


Kamu bankaları

Vakıfbank 124

Ziraat 136

Halkbank 123

TOPLAM 383


Katılım bankaları

Albaraka 41

Bank Asya 65

Kuveyt Türk 52

Türkiye Finans 69

TOPLAM 227

Haberin Devamı