Gazete Vatan Logo

AYM’ye ikinci başvuru

CHP: Hükümet OHAL ilan etmesinin ardından sekiz ayrı KHK çıkarmak suretiyle OHAL’in verdği yetkiyi anayasal sınırlar dışında kullandı

AYM’ye ikinci başvuru

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, partisinin 669 sayılı KHK’yı da Anayasa Mahkemesi’ne taşıdığını açıkladı. Gök, dün TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, CHP’nin OHAL uygulamasına karşı çıktığını belirterek, şunları kaydetti: “Hükümetin OHAL ilan etmesinin ardından sekiz ayrı KHK çıkarmak suretiyle OHAL’in verdği yetkiyi anayasal sınırlar dışında kullanarak Türkiye’yi başka bir mecraya sürüklediğine tanıklık ediyoruz. OHAL’in amacı, FETÖ ile mücadeledir. İktidar partisinin FETÖ ile mücadeleyi esas alan, onun içini boşaltmadan, sulandırmadan gerçek anlamıyla FETÖ’nün siyasi ayağını ortaya çıkacak şekilde FETÖ ile hesaplaşılması, darbe girişiminde bulunan herkesin hesap vermesi gerekir.”

“KHK’larla, amacını, OHAL’- in süresini, kalıcı düzenlemeleri ve kanunla yapılan düzenlemeleri kararnamaye taşıyamazsınız denmiştir AYM içtihatlarında. 667 sayılı kararname Meclis gündemine geldi. Geçtiğimiz hafta 668 sayılı kararnameyi Anayasa Mahkemesi’ne sunduk.”

‘Kanun yetkisi TBMM’nin’

“Bugün (dün) de 669 sayılı kararnameyi, Anayasa Mahkemesi’nin hukuku denetimine takdim ettik. 669 sayılı kararnamede pek çok kanun maddesi değiştirilmiş ya da yürürlükten kaldırılmıştır. Örneğin, TSK İç Hizmet Kanunu, Askeri Hâkimler Kanunu, TSK Personel Kanunu, Milli Eğitim Temel Kanunu, Harp Okulları Kanunu, bu kararnameye konulmak suretiyle, anayasal sınır aşılmıştır. Meclis faaliyetlerinin devamından yanayız. Kanun yapma yetkisi TBMM’ye aittir.”

Haberin Devamı

‘FETÖ ile bağımız yok’

Gök, Ak Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan’ın KHK’ların Anayasa Mahkemesi’ne taşınmasını eleştirdiği açıklamalarına tepki göstererek, “CHP’lilerin hiçbirinin FETÖ ile bağı yoktur. Buradan çağrımız. Hangi partide olursa olsun bütün FETÖ bağlantılarının siyasi bağını ortaya çıkaralım. Buna var mısınız? FETÖ’yü kim güçlendirmişse sonuna kadar araştıralım. Hodri meydan” ifadesini kullandı.