Gazete Vatan Logo

AYM’ye göre dershane eğitim hakkına dahil

AYM’ye göre dershane eğitim hakkına dahil

Dershanelerin yasaklanması kararını iptal eden Anayasa Mahkemesi’nin gerekçesinden: “Kişilerin özel teşebbüsler tarafından kanuna uygun verilen eğitim öğretim hizmetlerinden yararlanmaları ve bu suretle okul dışı eğitim almaları eğitim hakkı kapsamındadır”

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) dershanelerin kapatılması ve okula dönüştürülmesini öngören kanunun ilgili hükümlerinin iptaline ilişkin kararının gerekçesi Resmi Gazete’de yayımlandı.

‘İhtiyacı karşılıyor’

Yüksek Mahkeme’nin gerekçesinde, demokrasilerde devlete düşen görevin, bireye çoğulcu ortamda tercih yapabilme imkanı sağlamak olduğu ve bu hakkın kullanılamaz hale gelecek şekilde sınırlandırılamayacağı anlatıldı. İptal kararının gerekçesinde, dershanelerin işlevi anlatılarak, şöyle devam edildi:

“Bir başka deyişle dershaneler, okul müfredatı konularına ilişkin bilgi edinmeye yönelik bir ihtiyacı karşılamaktadır. Kişilerin bir üst okula veya yükseköğretime giriş sınavlarına hazırlık amacıyla özel teşebbüsler tarafından kanuna uygun verilen eğitim öğretim hizmetlerinden yararlanmaları ve bu suretle okul dışı eğitim almaları, Anayasa’nın 42. maddesinde güvence altına alınan eğitim hakkı kapsamındadır.”

Haberin Devamı

‘Müdahale edilmemeli’

Gerekçede, okul dışı eğitim alanına demokratik toplum düzeni yönünden zorunlu olmadıkça devletin müdahale etmemesi gerektiği de vurgulandı.

Dava konusu kuralla, dershanelerin faaliyetlerine son verildiği, okul dışı öğrenim desteği alma ihtiyacının karşılanmasına yönelik alternatif çözüm yollarının öngörülmediği kaydedilen gerekçede şunlar kaydedildi: “Bu kapsamda ilgililere bir tercih hakkı tanınmadığı ve yalnızca okulda verilen derslerle sınırlı bir bilgiye erişim olanağının sunulduğu anlaşılmaktadır. Bir üst okula ve yükseköğretime giriş sınavlarına hazırlık ihtiyacını karşılayacak okul dışı alternatif imkanlar sağlanmadan dershanelerin kapatılarak eğitim sisteminden çıkarılması, eğitim ve öğrenim hakkına yönelik ölçüsüz bir sınırlamadır. Dava konusu kurallarla, eğitim ve sınav sisteminin yol açtığı, devletin de yasal statüye kavuşturduğu dershanelerin doğurduğu sakıncaları önleyici tedbirler almak yerine, bu kurumları tamamen yasaklamak suretiyle dershanelerin kapatılması yoluna gidilmesi, kişilerin sınavlara hazırlık kapsamında okul dışı özel kurumlardan eğitim desteği alma imkanınıortadan kaldırmakta, bu nedenle de eğitim ve öğrenim hakkını ihlal etmektedir.”

Haberin Devamı

Serbest girişim hakkı

Yüksek Mahkemenin gerekçesinde ayrıca, kanun çerçevesinde faaliyet yürüten bir özet teşebbüsün bir toplumsal ihtiyaç olmaksızın yasaklanmasının, özel teşebbüs özgürlüğünü korumasız bırakacağı ifade edildi.

Bakanlık: Bakıyoruz
Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) yapılan açıklamada, “Bakanlığımız hukuk müşavirliği ve ilgili genel müdürlükler gerekçeli karar üzerinde ayrıntılı bir çalışma yürütmektedir. Bu çalışma tamamlandığında konuyla ilgili gerekli açıklamalar yapılacaktır” denildi.
‘Artık dershane kapatmak yasak’
Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, AYM’nin kararı için şunları söyledi: “Yetkililerin açıklamalarını duyuyorum ‘dershane açılmayacak’ diye. Böyle bir şey mümkün değildir. Bunu söyleyen kim olursa olsun, hangi makamda olursa olsun açıkça bir yargı kararını tanımama suçu işlemektedir. Anayasa Mahkemesi kararları mutlaka uygulanması gereken kararlardır. Şu anda dershaneleri kapatmak Anayasa Mahkemesi kararıyla yasak hale getirilmiştir. Dershane açılacaktır, açılmak zorundadır. Dershaneleri ihtiyaç olmaktan çıkararak, müşteri bulamaz duruma getirerek kapatmak lazım.”
‘Temel liseler devam edecek’
İbrahim Taşel (TÖDER Başkanı): “AYM’nin kararı öğrencilerin bazı takım derslerde takviyeye ihtiyaçları olduğunu gösteriyor. Sektör olarak bu konuda hangi adımların atılması gerektiğini MEB’den bekliyoruz. Bakanlık gerekçeli kararın ardından önümüzdeki günlerde bir yol haritası açıklayacaktır. Ancak en net olunan nokta dönüşüm okullarının bu karardan etkilenmeyeceğidir. Temel liselere kayıt yaptıran ve kayıt yaptıracak olan öğrencilerin endişe edeceği bir durum söz konusu değil. Dershaneler, etüt eğitim merkezleri ve kurslarla ilgili son kararı Milli Eğitim Bakanlığı verecektir.”

Haberin Devamı

‘Temel liseler kurs verebilsin’
Faruk Köprülü (ÖZDEBİR Başkanı): “Temel liselere okul saatleri dışında kendi öğrencileri dışındaki öğrencilere de kurs açma izni verilirse mağduriyetin bir nebze önüne geçilmiş olur. Bakanlığaa bu görüşümüzü bildireceğiz. Tüm sektör MEB’den açıklama bekliyor. Ortada bir mağduriyet var. Çünkü temel liseye dönüşen, henüz daha izin alamayan ve masraf eden dershaneciler var. Mağduriyetin büyümemesi için MEB’in acilen karar alması lazım.”

Haberin Devamı