Gazete Vatan Logo

AYM, 'dershane kanunu'nu iptal etti

ANAYASA Mahkemesi (AYM), binlerce öğretmeni ve öğretim kurumunu yakından ilgilendiren 1 Eylül’de dershanelerin kapatılmasını öngören yasayı dün oyçokluğu ile iptal etti. AYM’nin iptal kararını yarın Resmi Gazete’de yayımlayarak açıklaması bekleniyor.

AYM, 'dershane kanunu'nu iptal etti

ANAYASA Mahkemesi (AYM), 1 Eylül 2015 tarihine kadar dershanelerin dönüştürülmesini öngören yasayı, oy çokluğu ile iptal etti. CHP’nin başvurusu üzerine yasayı esastan görüşen AYM’nin iptal kararıyla, dershaneler 1 Eylül 2015 tarihinden sonra faaliyetlerine devam edebilecek. Böylece yaklaşık 60 bin öğretmen görevine devam edebilecek.

2014 yılının Mart ayında Meclis’te yasalaşan 6528 sayılı Mill? Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi. CHP, yasanın iptali ve yürürlüğünün durdurulmaı için AYM’ne başvuruda bulunmuştu. İptal kararıyla, "Faal dersanelerle dönüşümünü tamamlamayan öğrenci etüt eğitim merkezlerinin faaliyetlerinin 1 eylül 2015 tarihinde sona ereceğini, Milli Eğitim Bakanlığı Merkez Teşkilatındaki yöneticilerin yasanın yürürlüğe gireceği tarihte görevlerinin sona ereceği, dersane öğretmenlerinin KPSS şartı aranmaksızının sözlü sınavla öğretmen olarak devlet memuriyetine geçebilmesi" hükümleri de iptal edildi.

Haberin Devamı

DÖNÜŞÜMÜNÜ TAMAMLAYAN DERSHANELER, YENİDEN DERSHANE STATÜSÜNE GEÇEBİLECEK

Anayasa Mahkemesi’nin bu kararıyla dönüşümü tamamlamayan dersaneler faaliyetine devam edebilecek. Dönüşümü tamamlanan dershaneler ise yeni başvuru yaparak tekrar dersane statüsüne dönebilecek.

401’İ KENDİ İSTEĞİYLE KAPANDI
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, 25 Mayıs 2015’te düzenlenen ‘Dershanelerin Dönüşüm Süreci’ başlıklı toplantıda 2 bin 240 dershanenin dönüşüm programına başvurduğunu, bunlardan 2 bin 195’inin kabul edildiğini açıklamıştı. Ayrıca 401 dershanenin de kendi isteğiyle faaliyetine son verdiğini belirtmişti. Dönüşüm programına alınan diğer kurumların özel okul açma işlemleri, 1 Eylül 2015 tarihine kadar tamamlanacaktı.
60 BİN ÖĞRETMEN BEKLİYORDU
Yine aynı yasa ile, halen dershanelerde öğretmenlik yapanlardan bir kısmının Milli Eğitim Bakanlığı kadrosuna dahil edilerek, atamasının yapılması da öngörülüyor. Ancak dershanelerde yaklaşık 60 bin öğretmen görev yaparken, bunlardan sadece 3 bin kadarının atamasının yapılabileceği kulislerde konuşuluyor.

Haberin Devamı

İŞTE AYM'NİN İPTAL KARARINDA DİKKAT ÇEKTİĞİ NOKTALAR

AYM’nin oy çokluğu ile alınan kararda şu noktalara dikkat çektiği öğrenildi:
“Anayasa’nın 13. maddesi hak ihlallerinde hangi durumlarda sınırlanacağını belirtmektedir. Bu yasa bu sınırlara uymamaktadır. Aynı şekilde 42. maddesi eğitim ve öğretim hakkının özgürce kullanımını sağlamaktadır. Yasanın bu maddeye de aykırı olduğu görülmüştür. Çalışma özgürlüğü, girişim hakkını düzenleyen 48. maddeye de aykırılık görülmektedir.
Eğitim ve öğretim hakkının Anayasa garantisine alındığı demokratik bir toplumda bu karar ölçülü bir karar değildir. İdarenin yaptığı müdahale de ölçülü bir müdahale değildir. Hakkın kullanımında idarenin müdahalesini toplum yararıyla ile ilgili bir sınırının olması gerekir. Her hak bir müdahale ile karşılaşabilir. Ama buradaki zorunluluk net değildir. Bu müdahalenin kamusal yararı ile haklarına müdahale edilenlerin mağduriyetleri arasında bir denge yoktur. Eğitim hakkı temel hak olarak vardır. Yönetim buna müdahale edecekse Anayasa’nın belirlediği sınırların korunması gerekir. Topluma sağlanan yarar ile zarar arasında bir dengenin oluşmadığı doğacak mağduriyetin adiliyet içermediği görülmektedir.”
AYM Raportörü yasanın iptal isteminin reddi yönünde görüş bildirmişti. AYM uzun süredir bekleyen yasayı raportörün tersi yönünde karar vererek iptal etti.

Haberin Devamı

CHP İPTALİNİ İSTEMİŞTİ
Dershanelerin kapatılmasına ilişkin kanun geçen yıl TBMM’de yasalaşmıştı. CHP yasanın iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebiyle AYM’ye başvurmuştu. Kanuna konulan geçici ek maddeye göre dershaneler 1 Eylül’e kadar ya özel okula dönüşecek ya da bu tarihten itibaren tüm faaliyetlerine son vereceklerdi. Yasa ile halen dershanelerde öğretmenlik yapanlardan bir kısmının Milli Eğitim Bakanlığı kadrosuna dahil edilerek, atamasının yapılması öngörülüyor. CHP, bu düzenlemelerin iptalini ve yürürlüklerinin durdurulmasına talep etmişti. Milli Eğitim Bakanlığı’nda görev yapan daire başkanı ve üstü personelin yabancı dil koşulu aranmaksınız yurtdışı göreve atanması ile okul müdürlerinin atanmasına ilişkin getirilen yeni prosedür konusunda da CHP’nin itirazları bulunuyordu.

Haberin Devamı