Gazete Vatan Logo

AYM başkanı Arslan gözaltıya karşı çıkmış

Anayasa Mahkemesi’nin eski başkanvekili Alparslan Altan, gözaltına alınışını anlatırken “O sırada eve gelen AYM Başkanı Arslan da mahkeme kararı olmadan gözaltına alamayacaklarını söylemesine rağmen gözaltı işlemine devam ettiler” dedi

AYM başkanı Arslan gözaltıya karşı çıkmış

FETÖ’nün darbe girişimi sonrası meslekten ihraç edilen ve tutuklanan eski Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Alparslan Altan’ın yargılandığı davada, eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın tanık olarak dinlenmesine karar verildi. Altan, savunmasında, bireysel başvurusunu reddeden Anayasa Mahkemesi’ni (AYM) çok sert eleştirerek, “AYM bu davada bireysel başvuruyu inceleyen bir insan hakları mahkemesi gibi değil, sanığı mahkum etmeye çalışan taraflı bir alt mahkeme hakimi gibi davranmıştır. Bu karar da mahkeme ilkelerine ve AİHM içtihatlarına aykırıdır” dedi. Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nce görülen duruşmada, savcı iddianameyi okudu. İddianamede, Altan’ın örgüt içinde yer aldığı, “Selahattin” kod adını kullandığı, örgüt tarafından iletilen talimatları yerine getirmek için gizlilik içinde hareket ettiği, sivil imamlarla yurtdışına çıktığı, AYM’de kararların, örgüt talimatı doğrultusunda çıkmasını sağlamaya çalıştığı öne sürüldü.

‘Gül tarafından seçildim’

Savunma için söz verilen Altan, hiçbir terör örgütünün üyesi olmadığını, Abdullah Gül tarafından AYM yeliğine seçildiğini belirtti. Altan, hakkında iddia edilen suçlarla ilgili yargılama yerinin AYM olduğunu söyledi. 16 Temmuz günü polislerin evine gelerek, hakkında gözaltı kararı olduğunu söylediklerini anlatan Altan, “Polislere AYM üyesi olduğumu, bu şekilde gözaltına alınamayacağımı ifade ettim. O sırada eve gelen AYM Başkanı Zühtü Arslan da benim AYM yesi olduğumu, mahkeme tarafından karar verilmeksizin gözaltına alamayacaklarını söylemesine rağmen gözaltı işlemine devam ettiler” diye konuştu. Hakkındaki delillerin tutuklandıktan aylar sonra dosyasına girdiğini iddia eden Altan, gözaltına alındıktan 17 ay sonra iddianamenin hazırlandığını, 22 ay sonra hâkim karşısına çıkarıldığını, bu durumun hakkındaki ihlali daha da ağırlaştırdığını ileri sürdü.

Haberin Devamı