Gazete Vatan Logo

AYM 141 delili değerlendiriyor

Haşim Kılıç'tan, DTP'nin kapatma davasında ilk açıklama

Anayasa Mahkemesi DTP’ye kapatma davasını görüşmeye başladı. Başkan Kı-lıç çıkışta ‘141 delil tek tek değerlendiriliyor. Bu yüzden görüşmeler uzuyor’ dedi.

Anayasa Mahkemesi, Demokratik Toplum Partisi’nin kapatılması istemiyle açılan davayı esastan görüşmeye başladı. Anayasa Mahkemesi’nin kararının en erken Cuma günü verilebileceği açıklandı. Anayasa Mahkemesi Heyeti, dün saat 09.30’da davayı görüşmek üzere toplandı. Yüksek Mahkeme üyeleri, raportörlerin hazırladığı 500 sayfalık raporun özetini dinledikten sonra Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya’nın hazırladığı iddianamede DTP’yi “Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü aleyhine eylemlerin odağı” haline gelmekle suçladığı 141 ayrı delili tek tek değerlendirmeye başladı.

Her delil tartışılıp oylanıyor

Edinilen bilgiye göre, Yüksek Mahkeme heyeti dün usul sorununu görüştükten sonra 141 delili “hükme esas alınıp alınmayacakları” açısından tek tek değerlendirmeye başladı. Mahkeme heyeti, her delille ilgili görüşmeden sonra oylama yaptı. 12 saat süren ilk oturumun sonuna geldiğinde delillerin çok az bir bölümü değerlendirilmişti.

Başkan Haşim Kılıç, dün akşam 21.30’da Anayasa Mahkemesi’nden ayrılırken şunları söyledi: “Cuma gününden önce bir karar çıkması mümkün görünmüyor. O nedenle Cuma gününe kadar rahatlıkla işinize bakabilirsiniz. Mahkeme heyetimiz delilleri tek tek değerlendirmek ve bu konudaki düşüncelerini uzun uzun anlatarak sonuç almak durumundadır. O nedenle de 141 adet delilin olduğu bir davada bunun zaman alacağı normal karşılanmalıdır.”

“Çalışma süresi her gün bu kadar mı olacak?” sorusu üzerine Kılıç, “Evet, geç saatlere kadar böyle devam edeceğiz” dedi. Kılıç, Cuma gününe kadar geç vakitlere kadar aralıksız çalışacaklarını söyledi.

219 DTP’liye siyasi yasak konusu

Yüksek Mahkeme, kapatma kararı vermesi halinde 8 milletvekilinin (DTP Eş Başkanı Ahmet Türk, Aysel Tuğluk, Sebahat Tuncel, Osman Özçelik, İbrahim Binici, Selahattin Demirtaş, Sevahir Bayındır ve Fatma Kurtulan) de aralarında olduğu 219 parti üyesi hakkında da siyasi yasak verilip verilmeyeceğine karar verecek. Siyasi yasak istenenler arasında eski DTP Genel Başkanı Nurettin Demirtaş, DTP üyesi eski DEP’li milletvekilleri Leyla Zana, Mehmet Hatip Dicle, Selim Sadak, Sedat Yurttaş, Mahmut Alınak, Diyarbakır Büyekşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, eski DEHAP Genel BAşkanı Tuncer Bakırhan, DTP PM üyesi Orhan Miroğlu ile Abdullah Öcalan’ın kardeşi Mehmet Ali Öcalan ve akrabası Seydi Ahmet Öcalan da var. Yasak kararı verilen kişiler 5 yıl bir başka partinin kurucusu, yöneticisi, deneticisi ve üyesi olamayacak, milletvekillikleri de düşecek. Ancak bağımsız milletvekili adayı olabilecekler.

Kürt sorunu 9 parti kapattırdı

Anayasa Mahkemesi daha önce de DTP ile aynı gelenekten gelen HEP, ÖZDEP, DEP ve HADEP’in kapatılmasına karar vermişti. AİHM, HADEP dışındaki üç kapatma kararı için de Türkiye’yi mahkum etmişti. HADEP davası ise halen AİHM’de devam ediyor. Mahkemenin Kürt sorununa ilişkin programları nedeniyle kapattığı parti sayısı ise 9’u buldu. 1991’de Türkiye Birleşik Komünist Partisi (TBKP), 1992’de Sosyalist Parti (SP), 1993’te Sosyalist Türkiye Partisi (STP), 1996’da Demokrasi ve Değişim Partisi (DDP), 1997’de Emek Partisi (EP) programlarında Kürt sorununa ilişkin yer alan hedefler nedeniyle kapatıldı.

Haberin Devamı