Gazete Vatan Logo

Aylık 250 YTL kreş parası müjdesi Unakıtan’a takıldı

Kreş parası ödenmesi müjdesini vermeye hazırlanan Çalışma Bakanı Çelik’in planı, Unakıtan’ın tepkisiyle paketten çıkarıldı

Kadın çalışanlara kreş parası ödenmesini içeren plan, kadın istihdamını rahatlatıp, kreş sektörünü büyütecekti. Ancak Bakan Unakıtan 530 milyon YTL’lik maliyeti görünce planı kabul etmedi

Çalışma Bakanlığı’nın istihdam paketinde yer vermeyi amaçladığı “kreş fonu”nun Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın engeline takıldığı ortaya çıktı. Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in kadın çalışanlara 8 Mart’ta açıklamayı istediği bu müjdenin maliyet engeli nedeniyle hükümette kabul görmeyince pakete konulamadığı öğrenildi.

Çalışma Bakanlığı, İstihdam Paketi’nde yer vermek üzere kadın çalışanları rahatlatmaya dönük “Kreş Fonu” tasarladı. Bu kapsamda işverenlerin kaç kadın çalışanı olursa olsun, bir kreşle anlaşmasını zorunlu tutarak çocuk başına kreş parasını devletin ödemesini öngördü. Bunun için Türkiye ortalaması belirlendi. 0-5 yaş arasında çocuğu olan çalışan annelere, çocuk başına 250 YTL kreş parası ödemesi tasarlandı. Buna göre toplam 530 milyon YTL bir maliyet çıktı. Ancak Maliye Bakanı Kemal Unakıtan başta olmak üzere, ekonomi yönetimi bütçe ve ekonomik dengeler açısından düzenlemeye karşı çıktı. Uzun toplantı ve tartışmalardan sonra Faruk Çelik, planı paketten çıkarttı.

Bu gelişmeyi doğrulayan Bakan Çelik, müjdeyi bu 8 Mart’ta veremese de önümüzdeki 8 Mart’ta ya da bir başka tarihte mutlaka vereceğini söyledi.

Yeni düzenleme ile kreş parasını işveren ödeyecek

İstihdam paketinde yer alan düzenlemeyle halen 150 işçi çalıştıran işyerlerinde kreş açma zorunluluğu kaldırılıyor. Ancak bu işyerlerine kreş hizmeti alma zorunluluğu getiriliyor. Buna göre 150 kişinin üzerinde işçi çalıştıran yerlerde işveren bir kreşle anlaşacak. Parasını işveren ödeyecek. Kreş işletme yerine piyasadaki kreşlerden hizmet alabilmenin işverenin yükünü hafifleteceği düşünülüyor. Ancak işverenlerin yeni sistemde de 150 işçi zorunluluğunu, 149 işçiden sonra istihdam ettikleri işçileri başka şirkette göstererek aşabileceği belirtiliyor.

Haberin Devamı