Gazete Vatan Logo

Ayla Türkiye’nin Oscar adayı oldu

Kore Savaşı’na katılan Astsubay Süleyman Dilbirliği ile Koreli kızın hikayesi anlatan “Ayla”, Oscar adayı oldu.

Ayla Türkiye’nin Oscar adayı oldu

İlk uzun metraj filmi Ayla’yla bu yıl Türkiye’nin “Yabancı Dilde En İyi Film” dalında Oscar adayı olan Can Ulkay, sinema kariyerinde çıtayı en yükseğe koyuyor. Şimdiye kadar çektiği 1000’in üzerinde ödüllü reklam ve müzik klip filmleriyle adından sıkça söz ettiren Ulkay, çıktığı sinema yolculuğunda bundan sonra da tıpkı Ayla gibi demek istediğini net anlatan, yalın ama rengarenk, hareketli, her saniyesi dolu filmlerle beyazperdede olacağını söylüyor. Filmin başrollerinde İsmail Hacıoğlu, Kim Seol, Murat Yıldırım, Çetin Tekindor gibi isimler yer alıyor.

Kare, yönetmenin tablosudur...

Müziğin kendisi için vazgeçilmez olduğunu da belirten Ulkay, “Sinema okudum, sinemanın bütün evrensel kurallarını yıllarca reklam filmlerinde uyguladım. Bu işin kurgu, müzik, estetik ve oyuncu yönetimi tarafını çok seviyorum. Kurgunun mucizesine en çok inanan yönetmenlerdenim. O yüzden filmlerimin kurgularını yapmayı çok seviyorum. Filmlerimde müzik ve seslerin uyumu hep ön planda olacak ve kurgularımda da bunun etkilerini göreceksiniz” şeklinde konuşuyor.

Haberin Devamı

Can Ulkay, “Her kare, her resim çok önemlidir benim için. Evet, her kare için çok titizlenirim, bu ego ya da yönetmen kaprisi olarak algılanmasın... Her kare yönetmenin bir tablosudur ve boş geçme hakkınız yoktur. Yaptığınız her işe saygı göstermelisiniz ve çektiğiniz her kare bu saygıyı hak ediyor” diyerek konunun altını çiziyor.

Filmde 32 oyuncu yer alıyor!

Ayla, Kore Savaşı’nın en karanlık günlerinde geçen ve 65 yıl öncesinden günümüze uzanan bir sevgi hikayesini anlatıyor. 1950’lerde Kore Savaşına katılan Türk askerlerinden biri olan Astsubay Süleyman Dilbirliği (İsmail Hacıoğlu) ile savaşta öldürülmüş ailesinin yanında bulup Ayla adını verdiği Koreli küçük kızın (Kim Seol) sevgi ve umutla beslenen gerçek hikayesini… 32 oyuncunun yer aldığı Ayla’da, başroldekilere Taner Birsel, Büşra Develi ve Altan Erkekli gibi isimler eşlik ediyor.

Uluslararası bir iş yaptık

“Biz en başından beri Oscar için çalışıyoruz” diyen Can Ulkay sözlerine şöyle devam ediyor: “Çünkü aday olabilmek için iyi bir film, iyi bir sinema yapmanız lazım. Biz bunu yaptık. Çok güzel, gerçek bir hikayeyi, yapımcım Mustafa Uslu’nun büyük prodüksiyonu sayesinde filme geçirdim... Uluslararası bir iş yaptık. Akademi ödüllerinde aday adayı olduğumuz kategoride şansımızı son derece yüksek.”

Haberin Devamı

27 Ekim’de Türk askerlerinin Güney Kore’ye çıkışını temsilen iki ülkede birden aynı gün vizyona girecek Ayla, izleyici tarafından şimdiden merakla beklenen filmlerinden biri oldu.