Tartışılan anayasa taslağı TÜSİAD’ın onayladığı metin değil

Haberin Devamı

TÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu toplantısında açıklanan ve toplumun tüm kesimlerinden farklı ses getiren metin TÜSİAD’ın üzerinde uzlaşı sağladığı bir metin değil. TÜSİAD, yeni anayasanın 5 temel boyutunu ele alan yuvarlak masa toplantı dizisinin bir sonucu olarak akademisyenlerce hazırlanan bir anayasa metni açıkladı. Açıklanan metinde, bugüne kadar tartışılması dahi kabul görmeyen, Anayasa’nın ilk 3 maddesinin bile değişmesi öngörülüyor. Özgürlükler kapsamında türbanın belli kıstaslarla çözülmesi taslakta yer alıyor.

Yeni anayasa metni kamuoyu ile paylaşılmasından hemen sonra basında yer alınca, o metin TÜSİAD’da kabul görmüş bir metin şeklinde algılandı. Oysa durum hiç de böyle değil, Ne TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Erkut Yücaoğlu’nun ne de Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner‘in bu metnin TÜSİAD’ın kabul görmüş bir metni olduğu yolunda bir açıklaması var.

Ancak, böyle radikal bir metnin bile tartışılmaya açılması, demokrasi açısından olumlu bir gelişmedir. Sonuçta hazırlanan bir metin var; kabul edersiniz etmezsiniz, bunun tartışılmaya açılmış olması önemli bir gelişmedir.

***


Peki anayasanın değiştirilemez ilk üç maddesinin tartışılması ne anlama geliyor?

Belli ki, önümüzdeki 24. dönem parlamentosunda sivil anayasa çalışması olacak. Hazır böyle bir çalışma yapılacak, o zaman onlar için de kaynak oluşturabilecek böyle bir metnin bulunmasının yararı vardır. Değiştirilmesi teklif dahi edilemez ilk 3 maddenin tartışılacak olması mutlaka bu maddelerin değiştirileceği anlamına gelmez. Bana kalırsa bu maddelerin değiştirilmemesi de lazım. Zira Cumhuriyet’ten ödün verilmemesi gerekir. İlk üç madde Cumhuriyet ile ilgili olup, Türkiye’nin başkentinin Ankara olmasıyla ilgilidir. Bu maddeler içinde özünü değiştirmeyecek ufak tefek kelime değişiklikleri de olabilir.

Bugün en çok tartışılan baş örtüsü-türban, zaten Anayasamızda yasaklanmış değil. Bununla ilgili Anayasa Mahkemesi’nin bir kararı var. Tartışma yaratan da bu karardır. Dolayısıyla böyle bir konuya anayasada yer vermekten ziyade, bu tartışmayı sonlandıracak başka bir yol bulunabilir.

Seçim döneminde siyasi partilerin yeni anayasa ile ilgili değişiklik önerileri meydanlara taşınacaktır. Bu, şu açıdan yarar sağlar. Hangi siyasi partinin anayasada nasıl bir değişikliğe gitmek istediğini seçmenlere aktarmasında yarar vardır. En azından milli iradenin konuya bakışı ortaya çıkar.

***


TÜSİAD’ın yaptırdığı böyle bir çalışmanın kabul görecek yanları da, kabul görmeyecek yanları da olacaktır. Konunun tartışılmaya açılmış olması, önümüzdeki dönemde siyasi partilerin anayasa değişikliğinden kaçınmasını engeller. Seçim sonucu ne olursa olsun, tek başına bir siyasi partinin görüşüyle hazırlanan bir anayasa metni yerine, mecliste grubu bulunan siyasi partilerin üzerinde uzlaşı sağladığı bir metinin ülkeye daha çok yararı olacaktır.

TÜSİAD’ın, anayasa değişikliği kapsamında yaptırdığı bu çalışma bence yararlı bir çalışmanın başlangıcı olacaktır. Olaya böyle bakmakta yarar vardır.

DİĞER YENİ YAZILAR