Bedelli bekleyenler mutlu sona ulaşacak mı?

Haberin Devamı

CHP, bedelli askerlik bekleyenleri umutlandıran kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu.

Top şimdi iktidardaki AK Parti’de.

Bedelli askerlik bekleyenler sosyal medyada iyice örgülendi. Geçen yaza kadar örgütlenen bu kesim gazetelerin yazı işlerini ve köşe yazarlarını mail bombardımanına tutuyorlardı. Bütçe açıklarının önemli bir bölümünün bedelli askerlik sayesinde karşılanabileceğini bile dile getiriyorlardı. Kimileri de nasıl olsa bedelli çıkacak diye, tam askere gidecekken yeniden beklemeye başladı.

Sayıları da gittikçe arttı.

***


Bedelli askerlik en son 1999 yılında DSP-MHP-ANAP koalisyon hükümeti döneminde çıkmıştı.

O tarihte TBMM Plan Bütçe Komisyonu üyesi olarak bu yasa çalışmasının her aşamasında aktif rol almıştım. O tarihte bedelli askerlik olasılığı her gündeme geldiğinde Genelkurmay olmaz dediği için adım atılamıyordu. Ancak 99 depreminde yaraların sarılması için bu kez Genelkurmay devreye girdi ve TBMM’ye yeşil ışık yaktı ve bedelli askerlik ancak bu şekilde çıkabildi.

Ondan sonra da bedelli askerlik teklifini gündeme getiren her siyasi partiye Genelkurmay olmaz cevabı verdi.

***


AK Parti iktidarının, askere hesap sorulan bir dönemi başlatması üzerine bedelli bekleyen kesimde aynı umut yeniden yeşermeye başladı. Bu konu iktidar partisine mensup milletvekillerince belli aralıklarla gündeme taşındı.

Ancak karşılarında hep TSK’yı temsilen Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ü buldular. Bakan Gönül, “TSK’nın gündeminde bedelli yok“ şeklinde açıklamalar yaptıkça bedelli askerlik talep edenler umutsuzluğa düşüp içine kapandı.

Gerekçe, Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırılıktı. Çünkü parası olan askerlik yapmayacak, parası olmayan ise uzun süreli askerlik yapacaktı. Bu durumun anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğu yolunda görüşler ortaya atıldı.

***


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 15 gün önceki Londra seyahatinde ilk kez bana böyle bir çalışma yaptıklarına dair sinyal verdi ve Vatan’ın birinci sayfasında CHP’nin bedelliyle ilgili düşüncesini kamuoyuyla paylaştım. Bu haberlerin basında yer almasından sonra iktidar partisi yetkilileri bedelliye sıcak bakmadıkları yönünde açıklamalar yapmaya başladı. Ancak CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu yılmadan bu iddiasını sürdürmeye devam etti ve pazartesi sabahı biz köşe yazarlarına CHP’nin bedelli askerlik hazırlığında dar gelirliler için de düşünceleri olduğunu söyledi.

CHP, beklenen bedelli askerlik uygulaması için kanun teklifini dün resmen TBMM Başkanlığı’na sundu. CHP’nin bedelli teklifi Kılıçdaroğlu’nun daha önce biz köşe yazarlarına aktardığı gibi, sadece parası olanların değil, daha az gelirli gençlerin de yararlanabileceği farklı askerlik uygulamalarını kapsıyor. Teklif yasalaşırsa, herkes aynı miktarda para ödemeyecek. Belirli bir geliri olanların ödeyeceği para ile, daha az veya hiç geliri olmayanların ödeyeceği bedel farklı olacak. Çok kazanan bedelli için çok para verecek, az geliri olan ise daha az bedel ödeyerek askerlik görevini 3 hafta içinde tamamlamış olacak.

***


Şimdi gözler iktidar partisinde. AK Parti Grup Başkan Yardımcısı Bekir Bozdağ, CHP’nin kanun teklifini surmasının hemen ardından verdiği demeç, bu teklife karşı olduğunun sinyalini taşıyordu. Anladığım kadarıyla bedelli kozunu CHP’ye kaptırmak istemiyor. Ancak AK Parti zorlu bir sınavda. Bedelli bekleyen binlerce ailenin beklentisine olumlu cevap vermezse, önümüzdeki seçimde o kesimden oy alamaz. Bu teklif şimdi reddedilse bile, olası bir CHP iktidarında veya koalisyon hükümetinde bu yasanın çıkacağı belli. O nedenle bu beklenti içindeki ailelerin seçimdeki tercihi CHP olabilir. AK Parti zorlu bir sınavın arifesinde.

DİĞER YENİ YAZILAR