‘Değişimin adresi CHP, statükonun adresi AKP’

CHP lideri Kılıçdaroğlu, 12 Mart’ta Bağdat’a gideceğini ilk kez açıkladı...

Haberin Devamı

CHP lideri Kılıçdaroğlu, daha özgürlükçü bir ülke ve anayasa için AKP’ye birçok teklif götürdüklerini ancak iktidar partisinin bundan sürekli kaçtığını ileri sürdü.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Londra’da İşçi Partisi yöneticileri ve milletvekilleri ile yapacağı temasları izlemek için İstanbul Atatürk Hava Limanı’nda buluştuk.

Osman Korutürk, Faik Öztrak, Umut Oran ve Sencer Ayata’nın da eşlik ettiği Kılıçdaroğlu ile gerek hava limanında gerek yolculuk süresince uçakta gündeme ilişkin değerlendirmelerini aldım. Uçakta gündeme ilişkin sorduğum sorulara da dobra dobra cevaplar aldım. İşte Kılıçdaroğlu’nun gündeme ilişkin değerlendirmeleri...



DEĞİŞİM İSTEMİYORLAR: CHP değişimin adresi, AKP ise statükonun adresidir. AKP’ye diyoruz ki masaya gelin, birlikte Anayasa’yı değiştirip bu ülkenin önünü açalım.

Özgürlüklerin yer aldığı, demokrasi ile uyumlu yepyeni çağdaş bir anayasa hazırlayalım. AKP kaçıyor. Çünkü değişim istemiyor, statükodan yana. Gelin Türk Silahlı Kuvvetler İç Hizmet Yasasının 35. Maddesini değiştirelim diyoruz.

Kulağını tıkayıp kaçıyorlar. Gelin faili meçhulleri araştıralım diyoruz, onlar ise faili meçhullerin arkasına sığınıyorlar. Yüzde 10 barajını kaldıralım, toplumun her kesiminden insanların temsilcileri TBMM de yer alsın. Onların görüşleri Meclis kürsüsünden ortaya konulsun. AKP bütün bunlara karşı çıkıyor ve kaçıyor. Telefonları dinleterek özel hayatın gizliliğini ortadan kaldırıyor. Özgürlüklerden yanayız diyorlar ama aksini yapıyorlar.

AKP DÜZENİ: AKP, kendi işadamını yaratarak ve kendi sendikalarını kurarak ayrışmayı fiilen yaptı. Kendi medyasını kurarak, yandaş gazeteci yarattı. Yandaş gazetecilerle kendi medyasında bilgi kirliliği yaratarak insanların gerçeği görmesini engellemeye çalışıyor. Kendi işadamını yaratarak iş alemine gözdağı veriyor. Her türlü ihaleler çok açık bir şekilde yandaş işadamına veriliyor.

Gerçek ve namuslu işadamına iş yok. İş alabilmek için mutlaka yandaş olman gerekiyor. Yandaş olmayan işadamını da vergi memurları ve polis ile korkutarak sesini kıstı.

Hiçbir işadamı korkudan görüşünü bile açıklayanıyor, korkuyor. Sesi çıkanın da sesini anında kesiyorlar. Kendi sendikalarını oluşturdu. Mevcut işçi ve işveren sendikalarını devre dışı bırakarak, kendi yandaş sendikaları kurarak iş aleminde de örgütlendiler.

HALK TV: Halk TV’nin sahibi falan değiliz. Halk TV’ye bedelini ödeyerek, hizmet alıyoruz. Bugüne kadar hep öyle olmuştur. Mitinglerde hizmet almış ve bedelini ödemişiz. Mitingler bitince de hizmet almayı kesmişiz onun için Halk TV mali sıkıntıya girmiş. Şimdi önümüzde genel seçimler var. Mitinglerimizin yayınlanması için bedelini ödeyerek yeniden hizmet almaya başlayacağız. Halk TV de hizmet karşılığı alacağı bu bedel ile yeniden ayağa kalkacak. Biz hiçbir zaman hiçbir karanlık güç ile gizli gizli pazarlıklar içinde olmadık olmayız. Bizim herşeyimiz açık, şefaf bir partiyiz.

DIŞ POLİTİKA: CHP dış politikada da önemli adımlar atmaya başladı. Çünkü CHP değişimden yana bir parti. Brüksel ziyaretimizde CHP’nin AB’ye bakışını tüm çıplaklığı ile kimseyi aldatmadan ve kimseden korkmadan anlattık.

Sosyalist Enternasyonal’de CHP yeniden aktif rol oynayacak. Şimdi Londra’ya gidiyoruz. Londra’da İşçi Partisi yetkilileri ile görüşeceğiz. Türkiye’nın içinde bulunduğu duurumu paylaşacağız. Özellikle AB konusundaki düşüncelerimizi ve çekincelerimizi aktaracağız. Türkiye’de AB yolunda çifte standardın yapıldığını seslendireceğiz.

Zaten bizim anlatmamıza da gerek kalmamış, AB de AKP’yi çok iyi tanımış ve onlara güvenmiyorlar. Güven kaybına uğramış AKP. Biz Türk halkının AB’ye gerçek bakışını seslendireceğiz. Londra’da İşçi Partisi’ne AKP iktidarının Türk medyasına uyguladığı zulmü anlatacağız. İş dünyasını nasıl korktuklarını, nasıl kendi iş dünyasını kurduğunu seslendireceğiz. Özgürlükler konusunda AKP’nin nasıl hile yaptığını, bizim bu konudaki düşüncelerimizi aktaracağız.

K. AFRİKA’DA İSYANLAR: Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelrinde yaşananları dikkatle takip ediyoruz. Libya’da yaşananlar ve olası Türkiye’ye etkilerini yakından takip ediyoruz. Başbakan Erdoğan çıkıp diyor ki Arap ülkeleri için AK Parti Hükümeti bir model. Allah aşkına senin neyin başka ülkelere model olacak. Yıllardır halkını ezen ve aç bırakan ve halkın direnişinden sonra çereyi kaçmakta bulan bu liderlerden ne farkın var. Biz, Ortadoğu ve Afrika ülkelerindeki halka CHP’nin görüşlerini de aktarmak istiyoruz. Bu nedenle CHP nın internet sitesinde arapça sayfa açtık. Yakında Rusça da açmayı planlıyoruz.

KÜRTÇE CHP: Kılıçdaroğlu CHP’nin internet sitesinde Kürtçe olup olmayacağını sormamız üzerine “Elbette kürtçe de olabilir. Neden olmasın” diyerek zaman içinde CHP’nin internet sitesinde Kürtçe’nin yer alacağının mesajını verdi.

HOCA İLE ORTAK YÖNÜMÜZ: Erbakan döneminde bürokrattım. Erbakan Başkanlığında yapılan bir çok toplantıya iştirak etim. Necati Çelik’in bakanlığı döneminde görevden alındım. Her ikisine de rahmet diliyorum. Erbakan Türk siyasetinde önemli bir kişilikti.

Türk siyasetine renk getirmiş bir kişiydi. Bu ülkeye önemli katkıları olmuştur. Allah rahmet eylesin dedi. En son 20 gün kadar önce hastahaneye kaldırıldığında kendisini telefonla aramış ve geçmiş olsun dileğinde bulunuştum.

Kendisi de “Sizi yakından takip ediyorum, başarılar diliyorum” demişti. Erbakan ile ortak yönümüz var, ikimiz de “milliciyiz” CHP nın altı oktan biri milliyetçilik.

AKP VE 28 ŞUBAT: AKP’nin bugün yaptıkları 28 Şubat’tan rövanş almak falan değil. Kaldı ki AKP rövanş peşinde de değil. Zaten 28 Şubat farklı bir olaydı. 28 Şubat’ı o günün koşulları ve kendi içinde değerlendirmek lazım. AKP’nin gizli bir ajandası var. Bu ajandası gereğince adımlarını atıyor. Attığı adım karşısında bir direnme görünce de hemen adımını geri alıyor. Ama her fırsatta gizli planını ortaya koymaya devam ediyor.

SİLİVRİ CANLI YAYINLANSIN: Silivri’de sözde darbe girişiminde bulunan bir çok asker, gazeteci, siyasetçi, bilim adamı tutuklu. Bunlardan bazıları orada bulunmalarının sebebini dahi bilmiyor. Bazıları yıllardır içerde, neden tutuklu bunu bile bilmiyor. Kimseyi de suçlamak istemiyorum ama kimsenin de sebepsiz ve haksız olarak özgürlükleri elinden alınmış olarak o duvarlar arkasında tutulmalarını da istemiyoruz. Hükümete sesleniyorum. Siz bu insanları peşinen darbeci ilan ediyorsunuz. Madem darbelere karşısınız, madem özgürlüklerden yanasınız. TRT 3 TV’yi Silivri mahkemelerindeki hem iddialara, hem savunmalara hem de kararları canlı olarak yayınlasın halk da bunu takip etsin. Bu insanlar ne ile suçlanıyor, Savcıların iddianamesini de, bu iddialar karşısında içerde tutuklu bulunan insanlar da savunmalarını yaparken TRT 3 canlı yayınlansın. Halk görsün kim darbeci, kim suçsuz.

Hakimlerin kararlarını da canlı verin ki halk mahkemenin işleyişinide canlı olarak görsün. Kararlar nasıl veriliyor izlesin.

DİĞER YENİ YAZILAR