Kurultay konuşması seçim bildirgesi gibiydi

Haberin Devamı

CHP’nin olağanüstü kurultayında konuşan Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, “Yeni CHP’de kadınlar ve gençler olacak” mesajı ile başladığı konuşmasında yeni hedeflerini ortaya koydu.

Kılıçdaroğlu’nun konuşmasında ortaya koyduğu hedefler, sanki seçim bildirgesinin başlıklarıydı. Kılıçdaroğlu’nun altını çize çize vurguladığı başlıklarda CHP’nin sadece sosyal demokrat, aynı zamanda merkez odaklı bir parti olacağı izlenimi var.

Kılıçdaroğlu’nun öncelikli tercihi “kadınlar”dı. Kadınlara özel önem verdiğini ortaya koyan Kılıçdaroğlu, kadınlara “seçme ve seçilme hakı”nın CHP döneminde verildiğinin altını çizdi. “21. Yüzyıl’da 4 milyon kadınımız okuma yazma bilmiyor. Bunun ayıbı kadınlarımızın değil, sorunlarını çözemeyen siyasetçilerindir” diyen Kılıçdaroğlu’nun kadınlara bir de mesajı vardı. CHP iktidarında yoksul ailelere asgari ücret düzeyinde her ay ailenin kadınının adına maaş yatırılacağını vaat etti.

Gerek konuşmasında kadına verdiği önem ve gerekse parti meclisinde yer verdiği 18 kadın üye ile kadınların oyuna talip olduğunu ortaya koyan Kılıçdaroğlu kadınlardan büyük alkış aldı.

Kılıçdaroğlu’nun gençlere de önemli mesajı vardı. Özellikle son günlerde yumurta saldırısı ile gündeme gelen üniversite gençliğine sahip çıkacaklarını, eğitim harcını kaldıracağını ve YÖK’ü yok edeceğini söylerken üniversite gençliğini kendi saflarına çekmeyi hedefliyordu.

Kılıçdaroğlu, Güneydoğu politikası ile ilgili de mesaj verdi. Kılıçdaroğlu’nun “Kürt” sözcüğünü kullanıp kullanmayacağı merak konusuydu. Kılıçdaroğlu, “üçüncü yol” adı ile tarif ettiği Güneydoğu politikasından bahsederken direkt “Kürt” sözcüğünü kullanmadı, bu sorunu Kürtçeyi simgeleyen “Rojin ve Mem-u Zin” sözcükleri ile gündeme getirdi. Kılıçdaroğlu; “Tüm toplumu kucaklayacağız, bizi kimse birbirimizden ayıramaz, etnik temelde siyaset yapmayacağız insan temelinde siyaset yapacağız.

Güneydoğu’ya fabrika kurmaları için yatırım ortamını iyileştireceğiz, özel sektör bunu yapmıyor ise devlet olarak biz yapıp istihdam yaratacağız, mayınlı arazileri de işletmek üzere köylüye dağıtacağız” dedi.

Kılıçdaroğlu’nun iş alemine de özel önem verdiğini gördük. Kılıçdaroğlu, iş dünyasına mesajlarını “Üreten ve çalışana bugünkü iktidarın yaptığı gibi ceza değil, destek vereceğiz. Hükümetin 8 yıldır çözemediği işsizliği düşürmek için yeni yatırımları özendireceğiz. Türkiye’yi sıcak para spekülatörlerine teslim ettiler. Biz iktidara geldiğimizde üretene ve çalışana ekonomiyi teslim edeceğiz” sözleriyle verdi. Kılıçdaroğlu’nun projeleri arasında, her ailenin ve yurttaşın sigortası olması var.

Kılıçdaroğlu’nun özel önem gösterdiği bir başka konu ise demokrasi ve özgürlükler idi. Demokratik ve çağdaş bir anayasa sözü verdi. “Siyasi Partiler Yasası yasası değişecek, halk liderin istediğini değil, kendi istediğini milletvekili seçecek” dedi. Parti içi demokrasi için Tüzük kurultayı sözü veren Kılıçdaroğlu bu söylemleri ile “merkez” partisi portresi çizdi.

PM’de Kılıçdaroğlu damgası

Parti Meclisi listesi de tam anlamıyla Kılıçdaroğlu imzasını taşıyordu. Parti Meclisi’nin büyük çoğunluğunu değiştirdi, yeni isimlere ağırlık verdi, kadın ve gençliğe gösterdiği özel önemi listeye yerleştirdiği çok sayıda kadın ve gençle ortaya koydu.

Kılıçdaroğlu’nun Parti Meclisi listesinde uzmanlığa özel önem verdiği de görülüyor. Parti içi dengeler dikkat alınmış olmasına rağmen, Deniz Baykal ve Önder Sav ekibinden az sayıda isim var. Teşkilatın sesini yansıtan bir liste. Baykal ve Sav ekibinin sivri isimleri yönetim dışında kaldı. Önder Sav ekibinden bir iki isim dışında kimseye yer verilmedi. Kılıçdaroğlu’nun Sav ekibinin en güçlü ismi Hakkı Süha Okay’ı listesine almak istediği, ancak Hakkı Süha Okay’ın kendisi ile birlikte isimlerini saydığı birkaç kişiyi daha istemesi nedeniyle liste dışı kaldığı belirtiliyor.

Gözler MYK'da

Asıl merak edilen, partinin vitrini olan MYK’dır. Kılıçdaroğlu, Parti Meclisi içinden asgari 13 kişiyi Genel Başkan Yardımcısı ve 1 kişiyi Genel Sekreter olarak görevlendirecek. Bu kurulun umut verecek isimlerden oluşması gerekiyor ki, önümüzdeki seçimlerde halkın oyunu alabilsin.

Daha şimdiden MYK’ya girmesine kesin gözüyle bakılan isimlerin başında Gürsel Tekin geliyor. Tekin dışında Hurşit Güneş, Faik Öztrak, Faruk Loğoğlu, Atilla Sav, Süheyl Batum, Sencer Ayata, Binnaz Toprak, Enver Aysever, İsa Gök, Sezgin Tanrıkulu, Umut Oran ve Nihat Matkap’ın isimleri geçiyor.

Kılıçdaroğlu’nun dış işleri politikası Faruk Loğoğlu ile Osman Korutürk, ekonomi; Faik Öztrak, Hurşit Güneş ve Umut Oran, Arge ve sosyal konular Binnaz Toprak ve Sencer Ayata’ya emanet edilecek. Teşkilatın ise yine Gürsel Tekin’de olacağı tahmin ediliyor.

DİĞER YENİ YAZILAR