Bakan Çağlayan’dan ABD’li yatırımcılara: Türkiye’ye yatırım için geç kalıyorsunuz

Haberin Devamı

ATC toplantıları için geldiğimiz Washington’da, özellikle ekonomik konularda Türklerle ABD’li heyetler arasındaki ikili ve toplu görüşmeleri takip etmek için oldukça sıkıntılı anlar yaşıyoruz. Nihayet ATC toplantısı sona erdi. Devlet Bakanı Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, G20 zirvesi için Güney Kore’nin yolunu tuttu. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül Ankara’ya dönerken, Dış Ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ise ABD’deki temaslarına devam ediyor.
Bakan Çağlayan, dün ABD’nin dünya devi şirketlerinin CEO ve üst düzey yöneticileri ile öğle yemeğinde biraraya geldi. Çağlayan, ABD’li yatırımcılara “Türkiye’de yatırım yapmak için en uygun zaman. Geç kalmayın sonra pişman olursunuz” diye seslendi. Bakan’ı dinleyen ABD şirketleri mensupları arasında Citibank, Russell Investments, Caravel Management, Monument Capital Group, Fortres Investment Group, Metlife, Pratt&Whitney, Saratoga Partners, Concord International Investments, Forum Asset Managemenet, Credit Suisse Securities, ITT Defense, ING Global Sourcing, Yenni Capital, Old Industries’in CEO ve üst düzey yöneticileri vardı. Çağlayan, önce Türkiye ekonomisi hakkında bazı temel göstergeleri ortaya koydu, sonra da ABD’lilerin kafasını karıştıran Türkiye-İran, Türkiye-İsrail ve Türkiye-Ermenistan ilişkileri konusunda bilgiler verdi.
Bakan Çağlayan’ı dinleyen yatırımcıların, Türk ekonomisindeki gelişmeler karşısında tedirgin olmadıkları her hallerinden belliydi. Onları en fazla ilgilendiren, Bakan’ın özellikle İran ve İsrail ilişkileri hakkındaki açıklamalarıydı. Çağlayan’ın konuşmaları ABD’li yatırımcıları tatmin etmiş olacak ki, “Size sesleniyorum, Türkiye’de yatırım yapmak için acele edin, geç kalıyorsunuz. Hatta istiyorsanız benimle birlikte ilk uçakta yerinizi ayırtın, sonra yer bulamayabilirsiniz” sözleri iyi bir alkış aldı.
Bakan Çağlayan, konuşmasında ekonomik hedefleri ortaya koyarken “2023 yılında Türkiye’nin dış ticaret hacmi 1 trilyon dolar olacak. Bana ‘Bunu yapabilir misiniz’ diyorsanız ‘Bal gibi yaparız‘ cevabını veriririm” dedi.

*****



Çağlayan trende Kissinger ile karşılaşınca neler yaşandı?

Washington’daki temaslarını sürdüren Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Washington’dan New York’a hızlı trenle gitmeyi tercih etti. Bakanı trende sürpriz bir konuk bekliyordu: ABD’nin ünlü eski Dışişleri Bakanı Henry Kissinger. Çağlayan, Kissinger’in yanına gitti ve kendisini tanıttı. Kissinger çok memnun oldu ve başladı Bakan Çağlayan’a Türkiye ile ilgili değerlendirmelerini anlatmaya.
Kissinger Çağlayan’a “İran konusu hayli sıkıntılı ancak, Türkiye güvenilir bir müttefik diyerek Başbakan Erdoğan’a selamlarımı söyleyin” dedi. “Başbakan Erdoğan’ı çok etkileyici buluyorum” diyen Kissinger, İran’ın nükleer programı konusunda Türkiye’nin sıkıntı yaşayabileceği mesajını verince Bakan Çağlayan, BM’nin İran’a yaptırım kararına Türkiye’nın ‘Hayır’ demesinin yanlış anlaşıldığını söyledi. Kissinger, Çağlayan’a ilkbaharda Türkiye’ye geleceğini söyledi.

*****

Bakan’a ABD hakkında brifing

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’ın ABD ziyaretindeki yoğun programında ABD’nin ekonomik ve siyasi durumu ile ilgili bir de brifing vardı. ABD’nin ekonomik ve siyasal durumunu Türk Strateji Uzmanı Ercüment Tokat sundu.
Brifingte Ben S. Bernanke’nin 21 Temmuz tarihindeki “Sıradışı belirsizlik” sunumundan değerlendirmelere de yer verilmişti.

Ekonomik duruma ilişkin 4 ana madde sıralandı: Büyüme durumu ve ikinci dip değerlendirmesi; ABD’de yüzde 10’lar düzeyinde seyreden işsizlik; ABD Merkez Bankası ikinci parasal genişleme siyaseti ve dördüncü olarak da döviz kurları savaşı. Siyasal analizde de Kasım 2010 seçimlerinde halen çoğunlukta olan Demokratlar’ın birçok üyeliği kaybedebileceği, dolayısıyla çoğunluğunu kaybeden Obama’nın sıkıntılı günler yaşayabileceği... İkinci olarak, Obama yönetimine kamuoyu desteğinin gittikçe düştüğü, yüzde 60’larda olan desteğin yüzde 30’a gerilediği ve son olarak da Beyaz Saray yönetim kadrosunda önemli değişiklikler olacağı değerlendirmeleri yer alıyordu.

DİĞER YENİ YAZILAR