Geçen yıla göre iyi, ilk yarıya göre daha zayıf

Haberin Devamı

Merkez Bankası tarafından yayımlanan parasal göstergelere göre genel gidişatı değerlendirmek için aşağıdaki konuları ele aldık.

* Protestolu senet azalıyor: İlk yedi ayda protestolu senetler önceki yıla göre yüzde 25 azalmıştır.

* Kamunun dış borcu ödemesi artmıştır: İlk yedi aylık dönemde kamu sektörü ve Merkez Bankası tarafından yapılan dış borç ana para ödemeleri 9.11 milyar dolar ile geçen yılın aynı dönemine göre 1.4 milyar dolar daha fazla olmuştur.

* Merkez Bankası’nın brüt döviz rezervi artmaktadır. 20 Ağustos itibarıyla Merkez Bankası rezervleri 75.4 milyar dolar düzeyindedir. Brüt rezervler bir yıllık dönemde 5.5 milyar dolar, yıl sonundan 4.7 milyar dolar, ilk yarıya göre ise 4.8 milyar dolar artmış. Başka bir deyişle rezervlerdeki artışın tamamı bu yılın ikinci yarısında olmuştur.

* Döviz mevduatı ilk yarıda azalmıştır, ikinci yarıda artmaktadır: Döviz mevduat hesapları 20 Ağustos itibarıyla 117.9 milyar dolar olmuştur. Bunun 8.8 milyar doları yurt dışında çalışan işçilere, 99.5 milyar doları yurt içinde yerleşik kişilere, 7 milyar doları ise yurt dışında yerleşiklere aittir. Döviz mevduat hesapları bir yıl öncesine göre aynı kalmış, yıl sonuna göre ise 1 milyar dolardan fazla azalmıştır. Bu hesaplarda haziran sonuna göre yaklaşık 7 milyar dolar artış vardır. Gerçek kişilere ait yabancı para mevduat 63.6 milyar dolar, tüzel kişilere ait yabancı para mevduat 34.9 milyar dolardır. Her iki gruba ait mevduat ilk yarıda azalmış, ikinci yarıdan itibaren yeniden artmaya başlamıştır.

* Banka dışı kesimlerin devlet iç borçlanma senedi portföyü artmıştır. Banka dışı kesimlerin devlet iç borçlanma senedi portföyü geçen yıl sonunda 121.5 milyar TL iken temmuz sonunda 127.6 milyar TL olmuştur. Yerleşikler tarafından tutulan senetlerin miktarı azalırken yabancı yatırımcıların talebinde artış olmuştur. Yurt dışı yerleşiklerin ellerindeki devlet iç borçlanma senetlerinin toplamı yıl sonuna göre yaklaşık 10 milyar TL artmıştır.

* Vadeli TL mevduata ilgi sürmektedir. Temmuz sonu itibarıyla, yıl sonuna göre vadesiz TL mevduatı yüzde 2, vadeli mevduat ise yüzde 12 oranında artmıştır. TL mevduatın toplam mevduat içindeki payı artmaya devam etmiş ve yüzde 70’i aşmıştır.

* Krediler hızlı büyümeye devam ediyor. Kalkınma bankaları hariç tutulduğunda, bankaların yurt içi şubelerinden açtıkları krediler yıl sonunda yüzde 22 oranında artmıştır. Yurt dışından açılan krediler ise azalmaya devam etmektedir. Tüketici kredileri yüzde 19, kredi kartları yoluyla açılan krediler ise yüzde 11 oranında büyümüştür. Mevduat bankalarına benzer şekilde, katılım bankaları tarafından kullandırılan krediler de yüksek bir hızda, yüzde 19 oranında büyümüştür.

Ele aldığımız seçilmiş parasal göstergeler ekonomide genel gidişat hakkında tatmin edici bir değerlendirme yapma imkânı veriyor. Bizim değerlendirmemize göre, reel sektöre ilişkin verilerde olduğu gibi parasal göstergelerde ekonomide işlerin geçen yıla göre daha iyi bir durumda olduğunu açıkça ortaya koyuyor. Ancak, henüz iki aylık bir dönem geçse de ikinci yarıda durum ilk yarı kadar iyi gitmiyor.

DİĞER YENİ YAZILAR