Merkez valilerinin suçu ne?

Haberin Devamı

Yıllarca birçok ilde valilik yapıp, iktidar değişiklikleri sonucunda merkeze alınmış, hiç çalışmayan, halkın deyişiyle “bankamatik devlet memuru” 85 vali var. Peki merkez valileri hiç mi işe yaramıyor da devlet, yıllarca kaymakamlık ve valilik yapmış bu güçleri harekete geçiremiyor?

Merkeze alınan öyle valiler var ki, bilgi ve deneyimleri ile İçişleri Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı başta “açılım” olmak üzere birçok konuda önemli ve sonuç getiren katkıları olabilecek kapasitede kişiler. Ancak nedense bu birikimlerden faydalanmak yerine, onları köreltmek daha cazip görünüyor. Merkez valileri o birikimi elde edinceye kadar yıllarını verdiler. Devlet bu valilere dünya kadar yatırım yaptı. Tek bir günahları var, hükümetlerin değil devletin valisi oldular!

Her yeni iktidar, kendisine yandaş vali atamak için, çalışkan, dürüst ve tek düşüncesi Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne daha çok katkı sağlamak olan valileri merkeze çekti. Yerlerine istedikleri her şeye evet diyen ve ileride iktidar partilerinin kapısında bekleyecek kimi zatları seçtiler. Öyle valiler tanıyorum ki, ellerinde çanta, siyasi parti gruplarında iktidar partilerinin milletvekillerinin peşinde koşuşturdular. Aralarında valiliği kapanlar da olmadı değil. Ve onlar için asla taviz vermeyen devletin valileri de merkeze çekildi, çalışmadan aylık alıyorlar. Üstelik oturacak bir masaları bile yok. Kim önce giderse oturacak yeri o buluyor, diğerleri de koridorlarda dolaşmak zorunda kalıyor. Eğer kendilerinden yararlanılmayacaksa gururlarıyla daha fazla oynanmamalı ve bir kanun çıkartılıp bu kişiler ya emekli edilmeli ya da başka alanlarda hizmetlerinden faydalanılmalı.

Eski valiler ne yapardı?

Eskiden valiler devleti temsil ederdi, şimdi iktidarları temsil ediyorlar. Eskiden devletin valileri yatırım peşinde koşar, köylere yol ve su götürürdü. Şimdilerde kimi valiler Abant toplantılarında boy gösteriyor, cemaatlerin peşinde koşuyor. Hayatta secde yüzü görmeyenler bile cuma namazlarını kaçırmaz görünüyor. Ne var ki aynı valilerin iktidar değiştiğinde ilk bırakacağı iş cuma namazı olacak. Çünkü o türdekiler bunları inandıkları için değil, ikbal için bunu yapıyor. Eskiden valiler devlet için çalışırlardı, şimdi kimi valiler iktidar partisine oy kazandırmak için karda kışta buzdolabı dağıtıyor. Eskiden valiler bulundukları illerde huzuru sağlamak için çalışırlardı, şimdi kimi Valiler kömür dağıtan kamyonların peşinde koşuyor.

Görevde başarılı valiler de var

Peki mevcut valilerin arasında hiç mi devleti için çalışan vali yok? Elbette var, eski valiler gibi vatanı ve milleti için çalışan devletin valileri var tabii. Onlara haksızlık etmek istemem. Çok yakından tanıma imkânı bulduğum çok başarılı devletin valileri de görev başında.

Gelelim merkeze çekilen devletin valilerine. 85 dolayında merkez valisi İçişleri Bakanlığı koridorlarında bırakın çalışmayı oturacak yer bulamıyor. Hükümet ise “açılım” için çaba sarfediyor. Hükümet, açılım için sanatçılarla, futbolcularla, yazarlarla, gazetecilerle, STK yöneticileriyle bir araya geliyor ve onların bu konudaki görüşlerini alıyor. Ne yazık ki İçişleri Bakanlığı’nın aklına hiç yıllarca terörle mücadele etmiş, terörün en yoğun olduğu bölgelerde mücadele vermiş ve Bakanlığın bürokratı olan bu deneyimli merkez valileri ile toplantı yapıp, görüşlerini almak gelmiyor. Merkez valilerinden faydalanmak iktidar partisine bir şey kaybettirmez, ancak çok şey kazandırır.

DİĞER YENİ YAZILAR