İstanbullu patronların Mardin çıkarması

Haberin Devamı

Yirmi uygarlığa ev sahipliği yapan Mardin’in önceki gün İstanbul’dan önemli konukları vardı. Manzara görülmeye değerdi. Mardin bundan böyle turizm ve kültürün merkezi olduğunu bir kez daha kabul ettirdi.

Her şey bundan 6 yıl önce başladı. Mardinli olan İstanbul Valisi Muamer Güler, Çekül Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, dönemin Mardin Valisi Temel Koçaklar ve İstanbul’daki Mardinliler Eğitim ve Dayanışma Vakfı’nın bir hayali vardı. Birinci derece SİT alanı içinde yer alan Sultan II.Abdülhamit zamanında süvari kışlası olarak inşa edilen, sonraları askerlik şubesi ve vergi dairesi olarak hizmet görmüş tarihi binanın Mardin’e yakışır bir kent müzesi haline dönüştürülmesi planlanıyordu. İstanbul Valisi Muamer Güler ile Prof. Dr. Metin Sözen bu hayırlı proje için Sakıp Sabancı’nın kapısını çaldı. Sakıp Ağa, gülecen edasıyla “Öneriniz başım gözüm üstüne, ancak bu yıl değil, önümüzdeki yıl bunu vakfımızın bütçesine koyabiliriz” dedi.

İşte dün turizme açılan muhteşem Mardin Kent Müzesi’nin hayata geçirilmesinin temeli Sakıp Ağa tarafından o sözcüklerle atıldı. Ancak Sakıp Ağa’nın ömrü yetmedi. Sakıp Ağa’nın vefatından sonra, Muamer Güler bu kez Güler Sabancı ve Türkan Sabancı’nın kapısını çalıp bu vasiyeti hatırlattı. Sabancı ailesi Sakıp Ağa’nın bu vasiyetine dört elle sarılıp Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesinin restorasyon çalışmasına hemen başladı. 7 milyon Tl’ye mal olan Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi ve Dilek Sabancı Sanat Galerisi; Güler Sabancı, Türkan Sabancı, Dilek Sabancı ve Turizm ve Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, Devlet Bakanı Mehmet Aydın ve Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakçıoğlu ile kalabalık bir topluluk tarafından törenle açıldı.

İstanbul’dan sevgi seli

Mardin deyince dinlerin ve dillerin bir arada kardeşçe yaşadığı bir şehir akla gelir. Bu nedenle Güler Sabancı’nın en önemli konukları arasında dini temsilciler vardı. Türk Ermeni Patrik Vekili Aram Ateşyan, Fener Rum Patriği Dimitris Bartholomeos, Türk Musevi Cemaati Hahambaşı İsak Haleva, Mardin ve Midyat Süryani Metropolitleri Saliba Özmen ve Samuel Aktaş davette yerlerini almışlardı.

Sabancı Ailesi’nin İstanbul’dan kiraladığı özel bir uçakla İstanbul’dan getirdiği 200 misafiri daha vardı. Bunlar arasında kimler yoktu ki; Muamer Güler, Bülent Eczacıbaşı, Yılmaz Ulusoy, Osman Çarmıklı, Yüksel Mermer, Halis Komilli, Rafi Portakal, Zeynel Abidin Erdem, Yakup ve Fehmi Tahincioğlu, Haluk Eldem, Münir Çağlar, Başaran Ulusoy, Can Pulak, Murat Dedeman, Erkan Ağma, Abidin Kayhan, Necip İmga ve bir çok İstanbullu işadamı. Davetlillerin büyük bölümü eşleriyle katılmıştı. Medyadan da önemli isimler davetliler arasındaydı.

Açılış töreninden sonra müzenin üst terasında bir tarafı Mardin Kalesi’ni süsleyen inci gerdanlığa bakan, diğer tarafı ovayı tepeden seyreden, taş evlerin büyüleyen atmosferinde Mardin yöresel yemekler yenildikten sonra Antakya Korosu sahne alarak, Ermeni, Süryani, Sünni ve Alevi eserleri seslendirdi. Büyük bir coşkuyla izlenen ve barışı simgeleyen müzik ziyafetinde koroyo misafirler dakikalarca ayakta alkışladı.

Yatırım için sıraya girdiler

Güler Sabancı’nın ev sahipliğinde İstanbullu işadamlarını götüren özel uçak Mardin semalarına Derik üzerinden inişe geçtiği sırada gördüğü manzaradan etkilenen işadamı Osman Çarmıklı’dan ilk müjde geldi. Çarmıklı, İstanbul Valisi Muamer Güler’e “Mardin’e 5 yıldızlı bir otel yapımı da benden” dedi. Çarmıklı’nın bu jesti tanık olanlarca alkışlandı. Bunun üzerine Vali Güler, yanında oturan işadamı Yılmaz Ulusoy’a dönerek “Sana da Mardin’e bir okul yaptırmak yakışır” deyince, Ulusoy, “Başım gözüm üzerine” dedi ve ekledi: “Biliyorsunuz babam adına Of’ta, annem adına Samsun’da, şirket adına Çeşme’de ve eşim adına’da İstanbul’da yaptırdık. Hedefim bundan sonra da kendi adıma İstanbul’da bir okul yaptırmaktır. Bunu sizinle de paylaşmıştım.”

Vali Güler, “Ben İstanbul’da yaptıracağın okulu Mardin’e yaptırmanı istiyorum” dedi. Ulusoy’da “Adıma olan okulu İstanbul’un Avrupa yakasına yaptırayım, sonrasını Mardin’e” dedi. Ancak Vali Güler, “Seninle sonra konuşuruz, Mardin’i öne alalım” dedi.

Tören boyunca Mardin Valisi Hasan Duruer ve eşi ev sahipliği yaptı. Konuştuğum her Mardinli’den duyduğum tek şey: “Duruer sanki Vali değil bir mühendis, bir mimar, hatta bir inşaat işçisi gibi gece gündüz demeden inşaatların başında.” Vali Duruer bu kadar kısa sürede kendisini sevdirmiş.

Vali Duruer’in konuklar için hazırlattığı özel pakette bulunan Mardin ansiklopedisi, telkari ve özel kavrulmuş Mardin bademli şekeri konuklar tarafından çok beğenildi.


DİĞER YENİ YAZILAR