Bankalar Birliği 50 yaşında

Haberin Devamı


Bankalar Birliği 50. yılını önceki akşam Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Salonu’nda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün katılımıyla kutladı. 50 yıldır Türk bankacılığını temsil eden birliğin kutlama gecesine katılan iş ve finans çevreleri Cumhurbaşkanı Senfoni Orkestrası eşliğinde verilen muhteşem bir konserle güzel bir akşam geçirdi.

Bankalar Birliği 50 yıl önce kurulurken, Merkez Bankası Başkanı aynı zamanda Bankalar Birliği’nin de Başkanıydı. Önceleri çok fazla etkin olmayan Birlik’te Merkez Bankası ve kamu bankaları hâkimdi. Ancak 1994’te Tansu Çiller’in başbakanlığında, sektörden gelen yoğun talepler üzerine özerk statülü ve yalnız kamu bankalarını değil sektörün tümünün temsil edilebileceği bir yönetim tarzı getirildi. Yasal düzenlemeyle hem Birlik Başkanı’nın hem de yönetim kurulu üyelerinin sektörde faaliyet gösteren tüm bankaların oyları ile seçilmesine imkân sağlandı. Bankalar Birliği’nin 1994’te özerk statü ile yaptığı ilk genel kurulda Bankalar Birliği Başkanlığı’na seçilmiştim. O dönemde birliğin yapısında olağanüstü değişikliklere gidildi, sektörün sorunlarını hükümet nezdinde sorgulayan bir yönetim anlayışı benimsendi ve sektörü araştıran, inceleyen, koordinasyonu sağlayan bir idari mekanizma kurularak merkez Ankara’dan İstanbul’a nakledildi. Genel Sekreterliğe de İ. Ü. İktisat Fakültesi öğretim üyelerinden Ekrem Keskin getirildi. Keskin o görevi halen başarı ile yürütüyor. Birlik Başkanlığı da günden güne daha aktif bir şekilde sektörü temsil ediyor.

GÜL: Bankalarımız yeni bir sınavda

Gecede bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül önemli tespitlerde bulundu ve “global dünyada finansal kriz varken böyle bir kutlamayı yapabilmek ve gönül huzuru ile bu geceye gelebilmek son derece önemlidir” dedi. Sayın Cumhurbaşkanı haklı. Her şeye rağmen krizden en az etkilenenler bizim bankalar oldu. Bankalar Birliği Başkanı Ersin Özince’nin değerlendirmesi de bu yöndeydi.

Cumhurbaşkanı Gül “global kriz karşısında yeni bir sınavla karşı karşıyayız, bu sınavdan da başarı ile çıkacağımıza inanıyorum. Krizi ne görmezden geleceğiz, ne de çok rahat olacağız. Bankacılık sektörümüz krizden elbette etkilenmiştir, ancak en az etkilenme başarısını gösterdiğini tüm dünyaya göstermiştir” dedi.

Gül’ün değerlendirmelerini kokteyl boyunca bankacılara sordum, onlardan da benzer değerlendirmeler aldığımı okurlarımla paylaşmak istiyorum.


*****


Cumhurbaşkanlığı’nın protokol ayıbı

Kutlama gecesine davet edilen iş ve finans çevrelerinin duayenleri Lütfi Kırdar Kongre Salonu’na 500 metre kala Cumhurbaşkanlığı bürokrasisinin azizliğine uğradı. Ev sahibi Bankalar Birliği’ydi ancak onları 500 metre mesafede otomobillerinden indiren talimat ev sahibinden değil Cumhurbaşkanlığı protokolünden gelmişti. Talimatı Cumhurbaşkanlığı protokolünden alan polisler, davetlileri arabalarından indirip 500 metre yürümek zorunda bıraktı. Bu da davetlilerin Cumhurbaşkanlığı protokolüne öfke duymasına neden oldu. Ben de başkanlığını yaptığım Bankalar Birliği’nin gecesine geldiğimde diğer davetliler gibi durduruldum ve arabadan inmem istendi. Polislere “Bu talimatı size kim verdi” dediğimde “Cumhurbaşkanlığı’nın bize bildirdiği listede sizin araba plakanız yok” yanıtını aldım. Ben Cumhurbaşkanlığı’nın davetlisi değilim, Bankalar Birliği’nin davetlisiyim. “Cumhurbaşkanlığı’nın size bildirdiği liste beni ilgilendirmez, arabamla salonun kapısına kadar gideceğim” dedim ve gittim.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün bu düzenlemeden haberi olmadığından eminim. Kraldan fazla kralcı olan bürokratlarının işgüzarlığı. Ancak uygulamadan yara alan Cumhurbaşkanı Gül oldu.

DİĞER YENİ YAZILAR